Záhadná alergia na červené mäso má desivú príčinu: Objavuje sa po uhryznutí parazitom!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-10 15:30:00

O tom, že kliešte môžu prenášať rôzne vírusy, počul už každý. Vedci však nedávno prišli na to, že tieto parazity tiež môžu byť príčinou anafylaktického šoku po konzumácii červeného mäsa. Jeho prejavy sú také záhadné, že prekvapujú aj skúsených lekárov.

 

Približne desať percent Američanov trpí silnými recidivujúcimi alergickými reakciami, ktoré sprevádza vysoký krvný tlak a problémy s dýchaním. Až doteraz lekári netušili, čo by mohlo nevysvetliteľné anafylaxie vyvolávať. Z novej štúdie zverejnenej v magazíne Allergy vyplýva, že v rámci USA môže až desať percent záhadných alergických reakcií na mäso vyvolávať uhryznutie kliešťom.

Čítajte viac: Dôchodcu (†74) uhryzol kliešť so vzácnym vírusom: O pár dní už nedokázal vstať z postele

Vedci sa zamerali na Kliešťa amerického, ktorý sa vyskytuje na území amerického svetadiela. Keď sa tento kliešť prisaje na ľudského hostiteľa, zvyšuje uňho pravdepodobnosť rozvinutia alergie na červené mäso. Experti na tento poznatok prišli počas výskumu 70 ľudí, ktorí trpeli závažnými profylaxiami. U šiestich z nich testy potvrdili alergiu na monosacharid galaktózo‑alfa‑1,3‑galaktózu, ktorá sa vyskytuje v tele väčšiny cicavcov.

Po uhryznutí kliešťom sa telo začne brániť zvýšenou tvorbou protilátok a u niektorých ľudí dochádza k tvorbe protilátok aj proti alfa-galaktóze, ktorú telo mylne identifikuje ako nepriateľa, pretože aj sliny kliešťa ju obsahujú. Vedci však netušia, prečo sa u niektorých ľudí anafylaxia objaví a u iných nie a aké prepojenie je medzi uhryznutím parazitom a alergiou na červené mäso. Včasnú identifikáciu alergie sťažuje aj fakt, že reakcia sa zvyčajne objavuje oneskorene, zhruba tri hodiny po konzumácii mäsa. 

Fotogaléria


Tagy:
alergia anafylaktický šok červené mäso Kliešť americký galaktóza

2017-12-10 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia