Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jedzte každý deň jednu mrkvu: Takto sa to odrazí na fungovaní vášho tela!

Čo sa stane, ak budeme jesť mrkvu každý deň? Pozrite sa, čo všetko sa môže stať!
Čo sa stane, ak budeme jesť mrkvu každý deň? Pozrite sa, čo všetko sa môže stať! (Zdroj: thinkstock.com)

Hoci nám ešte počasie vonku nedožičilo poriadne slnečné lúče, nebudete to snáď už trvať dlho. V záhradách sa objavia prví robotníci a onedlho z ich práce vzíde prvá úroda, medzi prvými aj mrkva. Chcete vedieť, ako na naše zdravie vplýva zdravá mrkva, najmä ak si ju doprajeme každý deň?


Najznámejšia zelenina je vhodná do kuchyne, má však aj zdravotné účinky, ktoré nesmieme opomenúť.

Obsahuje betakarotén, ktorý sa v organizme vitamín A. Nesmieme zabudnúť ani na vitamín B, C, D a E. Je zdrojom magnézia, vápnika aj železa. Okrem toho obsahuje aj vlákninu a je plná antioxidantov. Má málo cukrov a minimum tukov, takže je vhodný na dennú konzumáciu aj pre ľudí, ktorí si držia líniu.

Čo sa stane, ak budeme jesť mrkvu každý deň?

Mrkva sa nám od malička spája so zdravím našich očí. Hoci sa objavili dohady, že iná zelenina dokáže pre naše oči spraviť viac, stále v nás ostáva asociácia zdravia očí práve s mrkvou. Vedci z Jules Stein Institute v Los Angeles prišli k záveru, že ženy, ktoré konzumujú mrkvu aspoň dvakrát do týždňa majú nižší výskyt glaukómu.

Pravidelnou konzumáciou pomáhame svojmu mozgu. Ak budete mrkvu pravidelne pridávať do svojho jedla, skvalitnia sa vaše kognitívne schopnosti, zlepší sa pamäť. 

Treba spomenúť, že bioflavonoidy a alfakarotény v mrkve sú údajne svojimi účinkami pripisované znižovaniu rizika vzniku rakoviny, najmä rakoviny plúc.

Ochrana jedného z dôležitých orgánov, pečeni, nám stojí zato, aby sme svoj stravovací plán prehodnotili a zaradili sme mrkvu do jedálnička. Mrkva ju totiž detoxikuje  tým, že zabezpečuje odstránenie zlej žlče z tela. Ak takéto problémy nemáme, mrkva zabraňuje hromadeniu tuku v pečeni, čim napomáha lepšiemu tráveniu a zabraňuje priberaniu a obezite.

V poslednej dobe sme stále častejšie počúvali o chrípkovej sezóne, o neustálych zápaloch, ktorým nepridáva ani samotné počasie vonku. Mrkva bojuje proti zápalovým procesom, ktoré v tele prebiehajú.

Zdá sa vám, že pokožka starne viac, akoby ste chceli? Mrkva je skvelým doplnkom pri rýchlo starnúcej pokožke, pretože obsahuje vitamín C, ktorý pomáha produkcii kolagénu v tele. Ten pomáha zabrániť vzniku vráskam a spomaľuje proces starnutia. Obsah antioxidantov hrá svoju úlohu v procese starnutia, pretože mu zabraňuje a zmierňuje prejavy.

Protizápalové vlastnosti sme už spomenuli, za zmienku ale nepochybne stoja aj antiseptické, antimikrobiálne vlastnosti, ktorými mrkva len tak hýri. Jej sila je užitočná v boji proti vírusom a baktériám, blahodárne pôsobí pri prechladnutí, infekciám k žalúdka, čriev či močového traktu. Hojnosť vitamínu A udržuje pohodu vnútorných orgánov na vysokej úrovni, takže sa ňou zamedzuje rôzna infekcia. 

Trápia vás krehké kosti? Mrkva by mala byť v popredí zoznamu vášho jedálnička. Obsahuje draslík, sodík, vápnik, fosfór či železo, ktoré zdraviu kostí výrazne prospieva. Vitamín K je nevyhnutný pre proces vzniku bielkovín, pomáha pri viazaní vápnika, ktorý neodmysliteľne k zdravým kostiam patrí.

S mrkvou to ale nepreháňajte!

Samozrejme, aj túto zeleninu by sme mali jesť opatrne, prejesť by sme sa jej nemali v žiadnom prípade, no hrozí nám takzvaná karotenémia. Prejavuje sa ako žltkasté zafarbenie kože, ktoré je najviac viditeľné na dlaniach, chodidlách, ušiach. Postupne mizne, takže sa netreba ničoho báť. Vzniká nadmerným užívaním beta-karoténu, respektíve potravy, ktorá ho obsahuje.

Hoci sa mrkva ospevuje aj kvôli jej obsahu vlákniny,veľké množstvo vždy viac škodí ako pomáha. Preto si treba dávať pozor, čo okrem mrkvy budeme cez deň konzumovať, aby sme to s výškou obsahu vlákniny neprehnali a nespôsobili si väčšie problémy. Vysoký príjem nerozpustnej vlákniny môže viesť k zápche, preto je potrebný vysoký príjem vody, aby si tráviaci trak vedel s vlákninou poradiť. 

Čítajte tiež: Odveký pomocník zdravých očí: Mrkva už nie je najlepšia, pozrite sa čo ju nahradí!

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9