Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tajomstvá výrobcov potravín, o ktorých neviete: Po tomto zmeníte svoj pohľad na stravovanie!

Krásna a zdravá pleť nikdy nevyjde z módy.
Krásna a zdravá pleť nikdy nevyjde z módy. (Zdroj: thinkstock.com)

Viete, čo sa vlastne nachádza v potravinách, na ktorých ste si pred chvíľou tak pochutnali? Môžete si síce prečítať na obaloch, koľko kalórií majú či aký je ich obsah tuku, no nájdete tam celý zoznam skutočných ingrediencií? Výrobcovia potravín sú ochotní zájsť naozaj priďaleko, aby dosiahli predaj!

 

 

Nie je žiadnym tajomstvom, že kvalitný marketing je dôležitý. Preto potravinárske firmy apelujú najmä na vizuálne vnemy, ktoré sú spojené s našimi emóciami. Istá americká firma dokonca vyvinula zariadenie, ktoré simuluje žuvanie a testuje optimálny bod zlomu – pretože čím hlasnejšie čipsy v ústach chrumkajú, tým ich ľudia majú radšej.

Nezahrávajte sa so zdravím

Umelé sladidlá boli pôvodne určené na pomoc pre diabetikov. Nemali ale slúžiť pre každodennú spotrebu. Dnes je trendom, že ak niečo neobsahuje veľa kalórií, konzumujeme ich vo väčších množstvách, akoby sme mali. Ak máte nábeh na cukrovku, zabudnite na cestoviny z celej pšenice. Treba dbať aj na glykemický index, najlepšie je uprednostniť tie s nižším GI.

„Cestoviny celkovo nie sú moc vhodné na konzumáciu diabetikov, diabetici pri ich konzumácii by si mali vo veľkej miere sledovať konzumované množstvo cestovín. Určite, ak by mali diabetici konzumovať cestoviny tak celozrnné, s vyšším obsahom celozrnnej múky,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Cukor je stále len cukor

Niektoré potraviny sa "tvária", že nie sú také sladké, akoby si ostatní mysleli. Obyčajný biely cukor je nahradený ovocným cukrom, sirupom z agáve alebo trstinovým cukrom. Ak produkt obsahuje viac cukru, niektoré spoločnosti rozdelia ich hodnotu medzi dva či tri odlišné „cukry“ a tie umiestnia na etiketu. FDA navrhuje, aby firmy uviedli celkový počet cukru vo výrobku a nedelili ich.

Všetky jednoduché cukry sa správajú takmer totožne, odovzdávajú organizmu rýchlo energiu, spomalenie odovzdania tejto energie zapríčiňuje najmä vláknina, preto pokiaľ je do výrobkov akýkoľvek cukor pridávaný umelo, je vhodné si danú potravinu naštudovať a následne ju optimálne zaradiť do jedálnička, tak aby nám daná potravina pomáhala a nie škodila,“ vyjadril sa pre náš portál Ing. Libor Javro.

Syr to rozhodne nie je

Obľubujete plátkové syry na prípravu domácich toastov? Verte, so syrom majú len veľmi málo spoločného. Firmy totiž nahrádzajú mlieko koncentrovaným mliečnym proteínom alebo srvátkovým koncentrátom. Nemali by sme ich teda volať syrmi, skôr syrovými produktmi.

Aké pečivo?

Na záver niečo o pečive, ktoré je veľmi prepierané v súvislosti so zdravím a diétou. Ktoré je najzdravšie? Skvelou voľbou je celozrnné! Dokonca "porazil" i svojho suseda - viaczrnné pečivo. Rozdiel medzi celozrnným a viaczrnným chlebom je v tom, že viaczrnný obsahuje zrná viacerých obilnín. Celozrnný chlieb obsahuje zrno so všetkým – s klíčkami, s otrubami i jeho vnútorné časti.

Celozrnné pečivo je:

  • Prospešnejšie pre trávenie najmä kvôli vláknine.
  • Energeticky výdatnejšie.

Preverujeme zloženie, chceme len to najlepšie

Na stravu si množstvo ľudí dáva čoraz viac pozor. Raw strava (surová bez tepelnej úpravy), či obľúbená paleo diéta, to všetko odzrkadľuje fakt, že sme opatrnejší v tom, čo zjeme. Za posledných päť rokov sa veľké potravinárske firmy zamerali najmä na produkciu nízkokalorických produktov. Prispôsobili sa tak dopytu a nezaháľali. Deje sa to aj preto, že čoraz viac konzumentov sa zameriava na to, aby potraviny boli z prírodných a najmä čerstvých ingrediencií. Chceme totiž vedieť, čo konzumujeme. Niektoré rýchle občerstvenia preto odstránili antibiotiká z kurčiat, iné odstránili zo svojich produktov umelé farbivá či príchute. 

Červené farbivo v potravinách niekedy môže pochádzať z rozdrveného hmyzu. Americká FDA dokonca povolila pridať do niektorých potravín časti hmyzu. V 100 gramoch arašidového masla nájdete údajne 30 „kúskov“ hmyzu!

Čítajte tiež: Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia: Nevylievajte šťavu zo zemiakov, dokáže neskutočné veci!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9