Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zaskočí vás, čo všetko dnes robíme inak ako pred 10 rokmi: Takto sa menilo stravovanie!

Ako sme o jedle premýšľali pred desiatimi rokmi a dnes?
Ako sme o jedle premýšľali pred desiatimi rokmi a dnes? (Zdroj: thinkstock.com)

Trendy v zdravom stravovaní sa menia takmer každú chvíľu. To, čo bolo zdravé pred pol rokom, má dnes svojich odporcov. Je zaujímavé sledovať, ako sme sa stravovali pred rokmi, čo vtedy bolo zdravé a ako sa návyky menia!

Počítanie kalórií

V roku 2005 sme sa v oblasti zdravého stravovania zameriavali na počítanie kalórií. Príjem sa mal vyrovnať výdaju, pričom však nezáležalo na zložení stravy. Bolo jedno, koľko kalórií prijmeme zo sacharidov, tukov či bielkovín. Takýto bol vtedy moderný trend.

Dnes nepočítame kalórie tak striktne, snažíme sa ich udržať v minime. Dávame si však pozor na správne zdravé návyky, ako napríklad jedenie s priateľmi pri stole. Konzumujeme stravu pestrú na zeleninu, ovocie, morské plody, rôzne orechy či semená. Vyhýbame sa sladeným nápojom či obilninám.

Podľa amerických výskumníkov sme práve v tejto oblasti spravili najzásadnejší pokrok. Pri chudnutí však stále platí, že ak sa príjem rovná výdaju, je to najúčinnejšie.

„Presne tak, najdôležitejší faktor pri chudnutí je udržať si optimálny príjem energie k dennému výdaju energie. Časmi ako sa zmenilo denné živobytie ľudí, kedy sa výdaj rapídne zmenšuje až sa v niektorých prípadoch dostáva na úplné minimum. Zostalo prakticky sledovať už len príjem, čiže kalórie, pretože výdaj nie je žiadny alebo minimálny,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Tuky

V minulosti sme sa v objeme prijatého tuku obmedzovali. Najväčšia snaha bola predísť ischemickej chorobe srdca.

Dnes nemáme určené hodnoty prijatých tukov, hoci preferujeme zdravšie tuky. Nasýteným tukom sa síce vyhýbame presne tak ako v minulosti, nahrádzame ich však polynenasýtenými tukmi prítomnými v rybách a slnečnicovom oleji a mononenasýtenými tukmi v avokáde či olivovom oleji.

Čo však na dnešnom stravovaní nie je ideálne, že nízky podiel tuku sa snažíme nahradiť cukrom. Viete, ktorý olej je na konzumáciu a tepelnú prípravu lepši? 

"Kokosový olej je určite lepšie využívať pri tepelnej úprave ako olivový, pretože je stabilnejší," povedal odborník. 

Sladké limonády

Pred deviatimi sa (nie až v takom množstve ako dnes) nešírili poplašné správy o nezdravom konzumovaní sladených nápojov a čo nám hrozí.

Dnes je tomu úplne inak. Okolo sladených nápojov chodíme ako okolo časovanej bomby, hoci na trh prišli „light“ verzie. Tie často obsahujú viac cukru ako tie normálne. Dnes už vieme, že spôsobujú obezitu (alebo jej minimálne nepomáhajú), nerobia dobre ani cukrovkárom. 

Diéty

So sezónnymi diétami sa roztrhlo vrece už v minulosti. Niektorí vyskúšali diétu založenú na nahradení raňajok či obeda koktejlami v prášku, niekto preferoval delenú stravu, iný sa dal na 90-dňovú diétu.

V popredí bola diéta s jablčným octom, vychvaľovaným najmä pre účinok zrýchlenia metabolizmu. Okrem toho odbúrava tuk, obmedzuje hnilobné a kvasné procesy. Kto si však neobľúbil jeho chuť, len ťažko vydržal niekoľkodňovú tortúru.

Keďže rok 2015 ešte neskončil, s určitosťou zatiaľ nevieme povedať, aké diéty nás zaujali najviac. V súčasnosti, okrem klasických, rokmi overených, jednozložkových diétach (kapustová, pohánková, ryžová), chudneme podľa obľúbených diét rôznych celebrít či podľa krvných skupín.

Viete, že slovo diéta sa už neskloňuje v takom množstve ako v minulosti? Preferujeme skôr slovné spojenie zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa okrem stravovania aj cvičenie a správnu starostlivosť o seba a svoje zdravie. 

Čítajte tiež: Tajný tromf Christiny Aguilery: Tajomstvo, ako získať krásnu postavu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9