Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sladké Vianoce môžu mať aj diabetici: Ako na to?

Diabetici si nemusia odopierať zákusky na Vianoce.
Diabetici si nemusia odopierať zákusky na Vianoce. (Zdroj: photl.com)

Pre optimálnu liečbu cukrovky je nutné dodržiavať správne stravovacie návyky. Je však potrebné, aby diabetici držali diétu aj na Vianoce? Nemusia!

Môžu plnohodnotne prežiť vianočné sviatky tak, ako zdraví ľudia! Nesmú ale zabúdať, že v ich prípade platí príslovie „všetko s mierou“ dvojnásobne.

Ako pripraviť zákusky?

Diabetici sa nemusia vzdať zákuskov! Tak, ako zdraví ľudia, aj oni si môžu vychutnať vianočné dobroty. Pri ich príprave by však mali použiť radšej celozrnnú múku, keďže má vyšší obsah bielkovín a minerálnych látok. Pri pečení by mali používať kvalitné rastlinné margaríny, ktoré majú menšie množstvo nasýtených mastných kyselín a neobsahujú cholesterol.

Čím nahradiť sladké prísady?

Sladké prísady, ktoré sa dávajú do zákuskov, sa dajú nahradiť napríklad postrúhanou mrkvou, ktorú dáte priamo do cesta. Na ozdobenie hotového vianočného pečiva môžete použiť čerstvé ovocie. Ak do zákusku patrí cukrový krém, môžete ho odľahčiť tvarohom alebo pudingom. Oriešky zase môžete nahradiť nasucho opraženými vločkami.

Ideálna je štrúdla

Čo sa týka pečených výrobkov, najhodnejšia je pre diabetikov štrúdla. Je však potrebné, aby bolo cesto len tenko vyvaľkané. Štrúdlu je vhodné potom doplniť jablkami, orieškami alebo hrozienkami. Treba si však dávať pozor, koľko štrúdle sa zje na jednom posedení! Postačí jeden alebo dva kúsky, zvyšné je dobré si dopriať radšej inokedy.

Diabetici majú dovolené sušené ovocie, ktoré síce obsahuje cukor, ale je menej kalorické a neobsahuje žiadne tuky ani múku.

Strava na Štedrý deň

Ako by mala vyzerať strava diabetika na Štedrý deň? Raňajky sú také, na ktoré sú zvyknutí. Obvykle je to jedna až dve porcie tmavého chleba, potraviny s obsahom bielkovín – napr. 30 % syr alebo šunka, či ochutený tvaroh a zelenina. Súčasťou desiaty by mal byť jeden kus ovocia. Na obed je zase vhodná zeleninová zahustená polievka. Na olovrant si môžu pochutnať na bielom jogurte s kúskami čerstvého ovocia.

Štedrá večera je v duchu tradície a podľa zvyklostí. Môžu si bez výčitiek pochutnať na rybej polievke so zeleninou. Potom si môžu dopriať kapra pečeného v alobale s citrónom. Zemiakový šalát tiež nesmie na štedrovečernom stole chýbať! Avšak najlepšie spravíte, ako namiesto majonézy použijete olivový olej s bielym jogurtom.

Ak máte po večeri a zažiadalo sa vám vychutnať si vianočné rozprávky so zákuskami, dajte si niekoľko kúskov drobného vianočného pečiva, čiernu kávu alebo dobrý čaj. Tak nebudete na Vianoce o nič ukrátení!

Prečítajte si viac o cukrovke, čo je to za ochorenie, a ako ju liečiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9