Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

NAJLEPŠIE cvičenie, ktoré zatočí s tichým ZABIJAKOM: Vysoký krvný TLAK nebude mať ŠANCU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rýchlu chôdzu, bicyklovanie či plávanie zvykli lekári odporúčať v boji s hypertenziou. Ukázalo sa však, že účinnejšie sú iné cviky, ktoré porazia tohto tichého zabijaka.  

Aktuálne odporúčania ako beh či chôdza údajne vychádzajú zo starších údajov, ktoré neakceptujú moderné formy cvičení. Vedci teraz naznačujú, že cvičenie „doska“ alebo „sedenia na stene“ sú lepšie a pomôžu pri kontrole hypertenzie, píše sa na dailymail.co.uk

To však neznamená, že kardio a euróbne cvičenia by neboli prospešné! Podľa klinických údajov však mali najväčší vplyv statické cvičenia určené na precvičenie svalov. Autori hovoria, že by sa mali prehodnotiť súčasné odporúčania, čo sa týka cvičenia ako prevencie a liečby vysokého krvného tlaku. 

Výskumníci z Canterbury Christ Church University skúmali databázy a hľadali klinické štúdie uvádzajúce účinky cvičebného tréningu trvajúceho dva alebo viac týždňov na pokojový krvný tlak.  Boli klasifikované ako aeróbne (kardio), cvičenie s dynamickým odporom, ich kombinácia, HIIT a izometrické cvičenia. Poslednú kategóriu, teda izometrické cviky, tvoria cviky, vykonávané v nezmenej polohe, pričom sa využíva sila vlastnej váhy. 

Hodnoty krvného tlaku 

Krvný tlak sa vyjadruje systolickým a diastolickým tlakom. V prvom prípade ide o horné číslo – keď srdce tlačí krv von a spodné vyjadruje stav, keď vaše srdce odpočíva. V hodnotách vyzerá nasledovne:

NAJLEPŠIE cvičenie, ktoré zatočí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Zdravý tlak predstavuje hodnotu 130/58 mmHg
  • Zvýšený dosahuje 130-139/85-89 mmHg
  • Vysoký krvný tlak od 140/90 mmHg a viac

Ktoré druhy cvičení mali najväčšie účinky? 

Analýza 270 štúdií od roku 1990 po 2023 sledovala 16 000 účastníkov. Výsledky preukázali zníženie systolického i diastolického tlaku po všetkých druhoch cvičení. Najväčšie poklesy však boli zaznamenané po izometrickom cvičení - konkrétne zníženie o 8,24/4mmHg v porovnaní s 6,04/2,54 mmHg pre kombinovaný tréning, 4,55/3,04 mmHg po tréningu s dynamickým odporom, 4,49/2,53 mmHg po aeróbnom cvičení a 4,08/2,50 mmHg po vysoko intenzívnom intervalovom tréningu.

Ďalšie analýzy odhalili podľa zistení publikovaných v BMJ drepy o stenu (izometrické) a beh (aeróbne) ako najúčinnejšie individuálne cvičenia na zníženie oboch meraní krvného tlaku. 

Izometrický cvičebný tréning je najúčinnejším spôsobom znižovania systolického aj diastolického krvného tlaku. Tieto zistenia podporujú vývoj nových odporúčaných smerníc pre cvičenie na prevenciu a liečbu arteriálnej hypertenzie," uvádzajú vedci na záver. 

https://www.dailymail.co.uk/health/article-12335693/Blood-pressure-plank-better-swim.html

Viac o téme: ZdravieCvičeniePrevenciaHypertenziaVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9