Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

HNACÍ motor pre VYSOKÝ krvný TLAK: Stačí MÁLO tohto NÁPOJA a hodnoty porastú do VÝŠIN

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zabudnite na jeden "zdravotný" pohárik, ktorý sa zvykol odporúčať. Aj keď si dáte väčší pozor a doprajete si menšie množstvo, hrozia zdravotné problémy v podobe vysokého krvného tlaku.

Dokonca aj u dospelých bez hypertenzie môžu hodnoty krvného tlaku v priebehu rokov stúpať, ak bude pribúdať počet alkoholických nápojov denne. Potvrdzuje to analýza siedmich medzinárodných výskumných štúdií, ktoré boli publikované v časopise Hypertension, American Heart Association.

Aj málo vie uškodiť

Analýza po prvýkrát potvrdzuje, že u ľudí s nízkym a taktiež vysokým príjmom alkoholu dochádzalo k neustálemu zvyšovaniu hodnôt krvného tlaku, ako uvádza newsroom.heart.org. Dokonca aj nízka konzumácia alkoholu bola spojená so zistiteľným zvýšením hladín krvného tlaku, čo môže viesť k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych príhod.

"Nezistili sme žiadne priaznivé účinky u dospelých, ktorí pili malé množstvo alkoholu v porovnaní s tými, ktorí ho nepili vôbec,” povedal hlavný autor štúdie Marco Vinceti, M.D., Ph.D., profesor na Lekárskej fakulte z University of Modena a Reggio Emilia v Taliansku.

Vedci neskrývali prekvapenie. Nečakali, že i konzumácia nízkej hladiny alkoholu bola tiež spojená s vyššími zmenami krvného tlaku v porovnaní s nulovou konzumáciou. Hoci je to oveľa menej ako zvýšenie krvného tlaku pozorované u ťažkých pijanov.

„Naša analýza bola založená na gramoch skonzumovaného alkoholu a nielen na počte nápojov, aby sme sa vyhli skresleniu, ktoré by mohlo vyplynúť z rozdielneho množstva nápoju v jednotlivých krajinách alebo typoch drinkov,“ uviedol spoluautor Tommaso Filippini, M.D., Ph.D., docent na Lekárskej fakulte Univerzity v Modene a Reggio Emilia v Taliansku.

HNACÍ motor pre VYSOKÝ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Konkrétne výsledky

Výskumníci analyzovali zdravotné údaje všetkých účastníkov v siedmich štúdiách viac ako päť rokov. Porovnali dospelých, ktorí pravidelne pijú alkohol, s nepijúcimi a odhalili:

  • Systolický (najvyššie číslo) krvný tlak vzrástol o 1,25 milimetra (mm Hg) u ľudí, ktorí konzumovali v priemere 12 gramov alkoholu denne, a zvýšil sa na 4,9 mm Hg u ľudí, ktorí si dopriali v priemere 48 gramov alkoholu denne. 
  • Diastolický (spodné číslo) krvný tlak stúpol o 1,14 mm Hg u ľudí, ktorí konzumovali v priemere 12 gramov alkoholu denne, a zvýšil sa na 3,1 mm Hg u ľudí, ktorí si dali v priemere 48 gramov. Tieto asociácie boli pozorované len u mužov. Diastolický krvný tlak meria silu proti stenám tepien medzi srdcovými údermi a nie je taký silný prediktor rizika srdcového ochorenia v porovnaní so systolickým.

Kto z toho profituje najviac?

„Alkohol určite nie je jediným hnacím motorom pre zvýšenie tlaku. Naše zistenia však potvrdzujú, že prispieva veľkým spôsobom. Odporúča sa obmedziť príjem alkoholu a ešte lepšie je úplne sa mu vyhnúť,“ povedal Vinceti.

Hoci žiadny z účastníkov nemal vysoký krvný tlak, keď sa stal súčasťou štúdie, ich počiatočné meranie krvného tlaku malo vplyv na zistenia o alkohole.

„Prišli sme totiž na to, že účastníci s vyšším počiatočným krvným tlakom mali väčšiu súvislosť medzi príjmom alkoholu a zmenami krvného tlaku v priebehu času. To naznačuje, že ľudia s tendenciou k zvýšenému tlaku môžu najviac profitovať z nízkej až žiadnej konzumácie tejto látky,“ povedal spoluautor štúdie Paul K. Whelton, M.D., M.Sc.

Radšej vodu

Odporúčania American Heart Association sú jednoznačné a pridávajú sa k tým od ostatných organizácií a zdravotníckych pracovníkov. Alkoholu sa treba vyhýbať na kilometre! Asociácia tiež neradí piť jeho akúkoľvek formu kvôli potenciálnym zdravotným výhodám. Dajte prednosť čistej vode, pravidelne sa hýbte, doprajte si dostatok kvalitného spánku a dodrživajte zdravé stravovanie. Ak si budete udržiavať zdravú hmotnosť a kontrolovať hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlak nebude mať šancu!

Viac o téme: AlkoholPrevenciaHypertenziaVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9