Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Záludný ZVYŠOVAČ krvného tlaku: Jeho hodnoty VYSTRELIA do výšin po 30 MINÚTACH bežnej činnosti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dobrý sluha, zlý pán? Používanie mobilného telefónu údajne zvyšuje riziko zdravotného stavu, známeho ako "tichý zabijak". Je hlavnou príčinou infarktu a mŕtvice.

Nová štúdia ukázala, že tí, ktorí strávili pol hodinu za týždeň telefonovaním, dokonca aj keď použivali hands-free zariadenia, zaznamenali zvýšenie rizika hypertenzie o 12 percent. U tých, ktorí telefonovali 6 hodín, bolo toto riziko vyššie o 25 percent, ako sa píše na studyfinds.org.

„Počet minút strávených hovorom na mobilnom telefóne je dôležitý pre zdravie srdca, pričom viac minút znamená väčšie riziko,“ konštatoval autor štúdie profesor Xianhui Qin.

Sú za tým elektromagnetické polia

Čínsky tím analyzoval údaje od viac ako 212-tisíc jednotlivcov starších ako 30 rokov. Účastníci, ktorí mali hovor na mobilnom telefóne 30 alebo viac minút týždenne, zaznamenali riziko zvýšenia vysokého krvného tlaku v porovnaní s tými, ktorí používali svoj telefón menej často. Tím sledoval účastníkov v priemere 12 rokov. Čím dlhšie pozorovaní používali telefón, tým rástlo aj riziko trvalého poškodenia srdca.

Okrem toho sa pravdepodobnosť vzniku vysokého krvného tlaku zvýšila o 33 percent u ľudí s vysokým genetickým rizikom. Predpokladá sa, že za týmto javom, ktorý je spájaný aj s mozgovými nádormi, stoja elektromagnetické polia vyžarované telefónmi.

„Naše zistenia naznačujú, že telefonovanie cez mobilný telefón nemusí mať vplyv na riziko vzniku vysokého krvného tlaku, pokiaľ je týždenný čas hovoru kratší ako pol hodiny,“ vysvetlil profesor Qin.

Záludný ZVYŠOVAČ krvného tlaku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vplyv aj na Alzheimera

Podľa odhadov vlastnia mobilný telefón takmer tri štvrtiny svetovej populácie nad 10 rokov. Takmer 1,3 miliardy dospelých vo veku 30 až 79 rokov má vysoký krvný tlak, v porovnaní s menej ako 600 miliónmi v 70. rokoch minulého storočia. Telefóny vyžarujú nízke úrovne rádiofrekvenčnej energie, ktoré štúdie spájajú so zvýšením krvného tlaku po krátkodobej expozícii.

Výsledky predchádzajúcich štúdií o používaní mobilných telefónov a krvnom tlaku však boli nekonzistentné, zrejme preto, že zahŕňali čas strávený odpovedaním na hovory, písaním textových správ a hraním hier. Štúdia tiež naznačuje, že žiarenie z mobilných telefónov súvisí aj s rozvojom Alzheimerovej choroby.

Menej hovorov pomôže

Vedci zhromažďovalii informácie o čase, ktorý pozorovaní strávili telefonovaním. Výskumníci zvážili aj faktory ako vek, pohlavie, BMI, rasa, socioekonomický status a rodinná anamnéza hypertenzie. Taktiež sa zamerali na ich krvný tlak, tuky, zápaly, hladinu glukózy v krvi, funkciu obličiek a užívanie liekov na zníženie. Z pozorovania vyplynulo, že čím dlhšie telefonovali, riziko vysokého tlaku sa zvyšovalo.

„Na potvrdenie výsledkov je potrebný ďalší výskum, ale dovtedy je celkom rozumný nápad, minimalizovať hovory z mobilných telefónov, aby sa zachovalo zdravie srdca,“ uzavrel Qin.

Viac o téme: Mobilný telefónZdraviePrevenciaAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9