Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zažívate BOLESTI počas SEXU? Čo sa vám tým snaží telo NAZNAČIŤ a kedy je nutný LEKÁR!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sex je intímna záležitosť, ktorá má obom partnerom prinášať radosť a rozkoš. Nie vždy to však je tak. Niekedy vášeň nahradí nepríjemná bolesť.

Bolesť pri sexe je bežná, no rozhodne nie normálna. Ak je intímny vzťah fyzicky nepríjemný, je potrebné vyhľadať pomoc.

„Sex má totiž prinášať potešenie, no ťažko ho dosiahnuť, ak je bolestivý," vysvetlila gynekologička Maria Sophoclesová.

Ako sa píše na livestrong.com, odhaliť vinníka nepohodlia nie je ľahké, ale stojí to za tú námahu. Toto sú podľa odborníčky najčastejšie príčiny bolestivého sexu.

1. Chlamýdie

Sexuálne prenosné infekcie vrátane chlamýdií a kvapavky môžu podľa Americkej akadémie rodinných lekárov spôsobiť bolesť alebo pálenie počas sexu. Herpes môže tiež viesť k malým pľuzgierom na penise alebo vo vaginálnej oblasti, ktoré môžu páliť a bývajú spúšťačom bolesti. Ak sa obávate, že máte infekciu, navštívte svojho lekára. Vo väčšine prípadov liečba vyžaduje antibiotickú liečbu.

2. Iný typ infekcie

Kvasinkové či iné vaginálne infekcie, ako je vaginitída, môžu spôsobiť bolesť počas sexu sprevádzanú svrbením, pálením a zvýšeným výtokom. Podľa Mayo Clinic aj infekcie močových ciest alebo dokonca ekzém v oblasti genitálií sú príčinou nepohodlia.

3. Problém sa vzrušiť

Pocity depresie alebo úzkosti, stres, strach z intimity alebo dokonca obavy z toho, ako vyzeráte, to všetko môže sťažiť vzrušenie. Riešenie emocionálnych problémov súvisiacich so vzrušením môže chvíľu trvať. Hovorte so svojím partnerom o svojich pocitoch, aj o tom, čo vás trápi. Ak máte depresívne stavy, navštívte odborníka.

Zažívate BOLESTI počas SEXU?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Menopauza

Bolestivý sex počas menopauzy je, žiaľ, bežným problémom.

„Keď klesá hladina estrogénu, väčšina žien zažije určitú suchosť v intímnej oblasti,“ vysvetlila pôrodníčka Mary Jane Minkinová.

Nedostatok prirodzenej lubrikácie vedie k tomu, že vaginálne tkanivá sú tenšie a menej pružné, čo má za následok bolesť a pálenie počas sexu. Doktorka Minkinová v takýchto prípadoch odporúča svojim pacientkám, aby používali vaginálne zvlhčovače a lubrikanty.

5. Pôrod alebo dojčenie

Bolestivý sex, ktorý vzniká po pôrode alebo počas dojčenia, tiež pramení z hormonálnych zmien. Po pôrode dochádza k poklesu produkcie estrogénu vo vaječníkoch, čo zbavuje vaginálne tkanivo schopnosť vytvárať vlhkosť.

Zranenie alebo trauma počas pôrodu, ako napríklad epiziotómia, môže tiež potenciálne viesť k sexuálnemu nepohodliu. Našťastie, popôrodná suchosť zvyčajne zmizne sama od seba, keď sa hormóny opäť ustália.

„Hovorte so svojím partnerom o svojich potrebách a urobte si dostatok času na predohru,“ radí doktorka Minkinová.

Cvičenie, aj starostlivosť o seba počas prvých dní po pôrode vám tiež pomôže cítiť sa lepšie.

6. Gynekologický problém

Stavy ako endometrióza, zápalové ochorenie panvy, myómy maternice, cysty na vaječníkoch a dysfunkcia panvového dna môžu podľa Mayo Clinic znepríjemniť sex.

„Bolesť sa zvyčajne vyskytuje pri hlbokom preniknutí," vysvetlila doktorka Minkinová.

Ak je vaša bolesť spôsobená základným gynekologickým stavom, zvyčajne bude vyžadovať liečbu, po ktorej sa budete cítiť lepšie.

7. Nový liek

Antidepresíva, lieky na vysoký krvný tlak, sedatíva, antihistaminiká a antikoncepčné tabletky môžu sťažiť vzrušenie. To zase môže znížiť lubrikáciu a spôsobiť, že sex bude suchý a nepríjemný. Informujte svojho lekára, ak máte podozrenie, že nový liek ovplyvňuje váš záujem o sex, alebo sa pri ňom necítite pohodlne. Porozprávajte sa o zmene liečby.

Zažívate BOLESTI počas SEXU?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Prostatitída

Zápal prostaty spôsobený bakteriálnou infekciou alebo abnormálnou reakciou imunitného systému, teda prostatitída môže znepríjemniť ejakuláciu. Medzi príznaky patrí aj chronická panvová bolesť, bolesť počas alebo po močení alebo časté močenie. Ak sa u vás prejavia tieto symptómy, kontaktujte svojho lekára. Vo väčšine prípadov pomôžu antibiotiká, protizápalové lieky či svalové relaxanciá.

9. Vaginizmus

Vaginizmus je stav, keď sa vaginálne svaly nedobrovoľne spazmujú (keď svaly bolia) pri každom pokuse o prienik. To môže spôsobiť bolesť pri sexe, ale môže sa to stať aj pri vyšetreniach panvy alebo pri zavádzaní tampónu. Presná príčina vaginizmu nie je jasná, ale môže k tomu dôjsť, keď má osoba strach alebo negatívne pocity zo sexu. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí úzkostná porucha a anamnéza chirurgického zákroku alebo poranenia pri pôrode, ako sú vaginálne slzy. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak si myslíte, že trpíte na toto ochorenie. Kegelové cviky, či vaginálne dilatátory uvoľnia svaly v intímnej oblasti. Aj liečba duševného zdravia, ako je kognitívna behaviorálna terapia, vám môže pomôcť vyriešiť hlavnú príčinu kŕčov.

Kedy navštíviť lekára?

Bolesť, ktorá negatívne ovplyvňuje sexuálny život, je zvyčajne spôsobená základným problémom, ako je infekcia, gynekologický stav alebo hormonálne zmeny. Urýchlene navštívte svojho lekára, ktorý vám pomôže odhaliť príčinu vášho problému. Najlepšie je hovoriť o svojich príznakoch priamo.

Viac o téme: ZdravieSexBolesť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9