Energetická TOPKA pre PEČEŇ: Vďaka týmto NÁPOJOM vás bude orgán poslúchať

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-26 14:00:00

Aby bola pečeň v dobrej kondícii, nepotrebuje veľa. Žiadne špeciálne diéty či detoxikačné programy. Je to jednoduchšie, ako sa na prvý pohľad zdá.

Pečeň hrá hlavnú úlohu v procese detoxikácie tela. Ide o dôležitú funkciu počas celého roka, no najmä v tom ročnom období, kedy jeme ťažké jedlá, uvádza thehealthy.com. Hlavne v zime dávame poriadne zabrať nášmu organizmu. 

Detox netreba

Niektorí hepatológovia však naznačujú, že v skutočnosti nie je potrebná očista tela. Ak ste zdraví, samotná pečeň je vaším najúčinnejším detoxikačným nástrojom.

Pečeň má schopnosť samočistenia, takže nemusíte podstúpiť nejakú detoxikáciu,“ hovorí Nancy Reauová, riaditeľka transplantácie pevných orgánov a vedúca sekcie hepatológie na Rush University Medical Center v Chicagu. "Tento orgán je zaneprázdnený čistením krvi.”

Doktorka však hovorí, že existuje niekoľko spôsobov, ako môžete podporiť pečeň, aby fungovala čo najlepšie.

"Ako odborník na výživu často odporúčam obmedziť konzumáciu alkoholu. Najmä počas sezóny, keď je príležitostí dať si pohárik až-až."

Taktiež navrhuje ďalší spôsob, ako podporiť zdravie vašej pečene (a celkovo vašu pohodu), a to zvýšiť príjem nápojov, ktoré udržia váš systém v optimálnom chode. Nasledujúci zoznam nápojov prospešných pre pečeň, odporúčaný doktorkou Reauovou a ďalšími lekármi, môže pomôcť podporiť zdravie pživotne dôležitého orgánu. 

Prospešné nápoje

Milovníci kávy a čaju, dobré správy! Melissa Prestová, MS, RD, hovorkyňa Akadémie výživy a dietetiky, dodáva, že po preskúmaní týchto nápojov v súvislosti so zdravím pečene sa zistilo, že oba sú prospešné. Podľa odborníčky je najmä zelený čaj skvelou voľbou na začatie dňa. 

”Uvádza sa, že zelený čaj zlepšuje pečeňové enzýmy u ľudí s nealkoholickým ochorením pečene," informuje Prestová a pokračuje: "Ľudia, ktorí pijú štyri alebo viac šálok denne, majú nižšie riziko vzniku rakoviny pečene.”

Ako je to so zdravotnými benefitmi kávy pre vašu pečeň?

Káva môže znížiť riziko cirhózy, rozvoja rakoviny pečene a zápalu. Ľudia s chronickým ochorením pečene, ktorí konzumovali tri alebo viac šálok čierneho moku denne, mali nižšie riziko úmrtia,“ hovorí Perstová.

Pri šťavách buďte opatrní

V priebehu rokov sa na trh dostalo množstvo rôznych čistiacich štiav. Sú ale naozaj vhodné pre pečeň?

Neexistujú žiadne šťavy ani potraviny, ktoré čistia alebo inak upravujú pečeň,“ hovorí Michelle Laiová, MD, MPH.

Namiesto toho Perstová zdôrazňuje, že zdravá strava je dôležitejšia ako očista šťavou.

Vaša pečeň je elektráreň, ktorej prospieva strava, podporujúca jej funkcie, oproti džúsovej očiste,“ hovorí. „Zamerajte sa na stravu s celými potravinami, ktorá je bohatá na potraviny s obsahom antioxidantov, jedlá s vysokým obsahom vlákniny, vitamínom E a chudými bielkovinami. Môžete tiež pomôcť svojej pečeni tým, že budete dávať pozor na toxíny v životnom prostredí, ako sú insekticídy a čistiace spreje, ktoré môžu spôsobiť jej poškodenie. Používajte ich bezpečne nosením masky a rukavíc na dobre vetranom mieste.“

Doktorka Reau súhlasí a potvrdzuje, že neexistuje žiadna šťava, ktorá dokáže vyčistiť pečeň. Na druhej strane, niektoré šťavy podporia zdravie orgánu.

Šťavy s ovocím a zeleninou majú vysoký obsah antioxidantov a mali by byť šetrné k pečeni. Výborné sú bobule, zázvor a granátové jablko. Pozor však na to, že ovocné šťavy môžu mať veľa kalórií a nemusia vás zasýtiť. Buďte teda opatrní a džúsy vyvážte spolu so zvyškom zdravej stravy,“ radí  doktorka Reauová.

Stačí voda

Doktorka Laiová hovorí, že pečeň sa udržiava zdravá a dokáže sa sama "opraviť", keď sa o ňu dôkladne staráte. Platí to v prípade, ak neprijímate žiadne škodlivé látky, ako je alkohol, nadbytok cukru a veľa kalórií.

"Nemôžete mať búrlivú ​​noc plnú pitia alkoholu a prejedania sa a potom piť citrónovú vodu a očakávať, že pečeň bude v poriadku,“ upozorňuje odborníčka. 

Voda je najjednoduchšia a najlepšia voľba, ak chcete začať niečo robiť pre životne dôležitý orgán.

”Voda udržuje vaše telo dobre hydratované a umožňuje vašim životne dôležitým orgánom robiť svoju prácu," hovorí Perstová. "Ak nepijete dostatok vody, snažte sa zdvojnásobiť jej príjem, aby ste podporili svoje celkové zdravie a najmä zdravie pečene.”

Odborníčka však varuje, aby ste dávali pozor na niektoré doplnky stravy. Napríklad sa uvádza, že extrakt zo zeleného čaju v doplnkoch spôsobuje poškodenie pečene. Ďalšia rada?

„Vyhnite sa tekutinám s vysokým obsahom sacharidov – teda limonáde alebo sladkému čaju,“ hovorí doktorka Reauová.

Nespoliehajte sa na citrónovú šťavu

Citróny majú veľa vitamínov a polyfenolov – ale pomáhajú detoxikovať pečeň?

"Neexistujú žiadne veľké štúdie, ktoré by dokázali, že citrónová voda je prospešná," šokuje doktorka Reauová. "Najdôležitejšou správou je, že citrónová voda je bezpečná a nikdy by sa nemala používať v snahe, že vám vylieči pečeň, alebo by ste nemali mať pocit, že môžete eliminovať poškodenie orgánu po alkohole pitím tejto vody.”

S detoxikáciou pečene táto voda veľa neurobí, ale ak vám pridanie citrónu pomôže v lepšom pitnom režime, v tom prípade je to výhoda, z ktorej bude pečeň čerpať. 

Zatiaľ čo výskumy ukazujú, že zdravý príjem vody, kávy a zeleného čaju môže posilniť funkciu pečene, kľúčovým záverom je, že celková zdravá strava má pozitívne účinky na všetky vaše vnútorné orgány. Majte to na pamäti a vaše telo bude v harmónii zvnútra aj zvonku!

Fotogaléria


Tagy:
zdravie nápoje pečeň detoxikácia

2023-02-26 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia