KDE v kuchyni mať VAJÍČKA, aby sa z nich nestal NEPRIATEĽ? Takto ich správne USKLADNÍTE

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-24 20:00:00

Táto bielkovinová bomba má množstvo výhod, z ktorých čerpá naše telo, no len v jednom prípade. Stačí krok vedľa a z vajíčok sa môže stať tikajúca bomba, ktorá spúšťa salmonelózu.

Všimli ste si, že v supermarketoch sa vajíčka skladujú pri izbovej teplote, no väčšina ľudí ich dáva do chladničky? Niet divu, že má potom každý chaos, čo sa týka ich správneho umiestnenia. Treba však pri tom zvážiť viacero aspektov, ako sa píše na steptohealth.com.

Vajíčka sú optimálnou potravinou pre ľudský organizmus. Podľa článku publikovaného v časopise Advances in Food and Nutrition Research je to veľmi dobrý zdroj bielkovín v strave, pričom vynikajú niekoľkými vitamínmi a minerálmi. Aby ste o ne neprišli, využili z vajíčok maximum a vychutnali si ich, dôležité je ich skladovanie. Ignorujte to, že v obchode nie sú v chlade! Vy to budete robiť inak.

Radšej v chlade a kartóne

Najlepšie je mať ich v chladničke, obzvlášť v lete. Vaječné bielka sú veľmi husté a s pribúdajúcimi dňami sa do vnútra vajíčka dostáva malé množstvo vzduchu, čím sa znižuje jeho hustota.

Nechajte teda vajíčka v kartóne na poličke v chladničke. Pozor, veľa ľudí ich dáva do formičiek na dverách od chladničky. Nie je to však dobrý nápad, keďže ide o oblasť s najväčšími výkyvmi teploty. Ponechanie vajíčok v škatuli ich chráni pred zmenami teploty, zápachom a kontaktom s inými potravinami. Navyše, na obale nájdete jednu podstatnú informáciu - dátum spotreby. Tá sa zvyčajne neuvádza na vaječné škrupiny. Ide o podstatnú informáciu, podľa ktorej budete vedieť, do kedy sú vajíčka vhodné na jedenie. 

Otákou však zostáva, prečo sa v obchodoch skladujú mimo chladiarenskych boxov.

V skutočnosti vajíčka nevyžadujú chlad, pokiaľ je izbová teplota okolo 25 °C. Keďže mnohí nakupujúci ich vyberajú a vracajú naspäť, hrozia náhle zmeny teplôt, ktoré by poškodili kutikulu, teda tenkú vrstvu obklopujúcu vajíčko pod škrupinou. Preto je dobré ich skladovať pri konštantnej teplote.

Fotogaléria


Tagy:
skladovanie zdravie vajcia

2023-02-24 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia