Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Marketingový ŤAH, na ktorý naleteli MILIÓNY ľudí: 10 000 krokov je MIMO, koľko stačí spraviť?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Má zmysel hnať sa za týmto číslom? Odpoveď je jednoznačná. Aby ste pocítili účinky pohybu na vlastnej koži, stačí spraviť menej krokov. Číslo 10 000 je len vymyslené japonskou spoločnosťou.

Dávajte si pozor. Ak sa dáte na drastickú zmenu v živote, môže sa stať, že to dopadne opačne a príde zlyhanie. Týka sa to dokonca aj v prípade prejdenia 10-tisíc krokov každý deň. V skutočnosti nejde o odporúčaný počet krokov. Je to až prehnaná rada, stačí vám oveľa menej na to, aby ste optimalizovali svoje zdravie, ako sa uvádza na iflscience.com.

Menej je viac

„Urobiť 10 000 krokov denne môže znieť skľučujúco. Ale aj mierny nárast urobených krokov je spojený s výrazne nižšou úmrtnosťou u starších žien,“ povedala I-Min Leeová, epidemiologička z Brighamu. „Kráčajte, ale myslite na to, že menej je viac.“

Leeová viedla v roku 2019 štúdiu, ktorá skúmala, či vyšší počet krokov za deň súvisí s nižšou mierou úmrtnosti u starších žien. Odpoveď je áno, avšak tieto výhody sa prejavia už pri počte krokov 4 400!

To isté zistili i ďalšie štúdie. Výskum prezentovaný na konferencii o epidemiológii, prevencii, životnom štýle a kardiometabolickom zdraví Americkej asociácie srdca v roku 2021 napríklad dospel k záveru, že výhody dodatočných krokov pre staršie ženy sa začali prejavovať na čísle 4 500. To je menej ako polovica z údajne magických 10 000.

Ani v prípade, že patríte medzi mladšie ročníky, nemusíte spraviť veľa krokov. Rozsiahlejšie štúdie uvádzajú číslo okolo 7 500 – 8 000, aby ste pocítili skutočné výhody. Amanda Paluchová, hlavná autorka štúdie z roku 2021, merala súvislosť medzi úmrtnosťou zo všetkých príčin a počtom krokov v širšom rozsahu demografických údajov.

Marketingový ŤAH, na ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„K postupnému znižovaniu rizika úmrtnosti prichádza vtedy, keď spravíte viac krokov,“ vysvetlila odborníčka. "Už medzi 7 000 až 10 000 krokmi boli vidieť značné zdravotné prínosy. Ak by ste prekročili číslo 10 000, nezistili sme, že by to mali ďalší prínos."

Podobne štúdia z októbra 2022 prišla na to, že 8 200 krokov za deň môže chrániť pred obezitou, spánkovým apnoe, gastroezofageálnym refluxom a depresívnou poruchou, zatiaľ čo metaanalýza v časopise Lancet z roku 2022 odhalila, že prínosy pre mladších ľudí sa začali znižovať pri približne 8 000.

Kde sa ale vzalo číslo 10 000?

Nepochádza zo štúdie, ani zo súboru výskumov, ale je za tým marketingový trik.

„Zdá sa, že pochádza z krokomeru s obchodným názvom, ktorý v roku 1965 predávala spoločnosť v Japonsku,“ vysvetlila Lindsay Bottomsová.

Cieľom je stredná intenzita cvičenia

Desať tisíc krokov nie je teda cieľom presadzovaným oficiálnymi zdravotníckymi orgánmi. Odborníci neodporúčajú príliš sa sústrediť na počítanie krokov, ale skôr poukazujú na to, že dôležitejšia je svižná aktivita. Dospelí by mali každý týždeň absolvovať približne 150 minút miernej fyzickej aktivity – a to je len približný čas, ktorý by im zabral prejsť asi 8 000 krokov denne.

Posadnutosť dosiahnuť 10 000 krokov je scestná, najmä v súčasnom prostredí,“ povedala pre Marie Murphyová, profesorka cvičenia a zdravia na Ulsterskej univerzite. "Je lepšie zamerať sa na nahradenie súčasného deficitu pohybom, ako je kardio cvičenie, záhradkárčenie, hranie futbalu s deťmi alebo čokoľvek, čo vás dostane k cieľu strednej intenzity."

Viac o téme: PohybZdravie10 000 krokov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9