PREDĹŽI život o 15 ROKOV a ochráni pred INFARKTOM: Stačí siahnuť po POHÁRI tejto tekutiny!

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-21 14:00:00

Ak chcete spomaliť starnutie, nemusíte pre to spraviť veľa. Obyčajná voda dokáže oveľa viac, preto by sa nemala podceňovať. Zníži pravdepodobnosť vývoja chronických zdravotných stavov.

Štúdia analyzovala viac ako 11-tisíc ľudí vo veku nad 30 rokov. Konkrétne sledovala hladinu sodíka v krvi, ktoré stúpajú, keď má človek nedostatok tekutín. Zistenia odhalili, že ľudia s vyššími hladinami sodíka mali o 64 percent väčšiu pravdepodobnosť ochorení ako sú srdcové zlyhanie a mozgová príhoda, uvádza sa na dailymail.co.uk. Rovnako sa u týchto osôb prejavila pravdepodobnosť skoršieho úmrtia. Najnovšie recenzované zistenia boli publikované v časopise eBioMedicine.

Vedci taktiež pripomenuli minulý výskum, ktorý ukázal, že dostatočné množstvo tekutín dokáže predlžiť život až o 15 rokov. Obmedzenie vody vedie k poškodeniu DNA a zápalu, čo urýchľuje proces starnutia.

„Výsledky naznačujú, že dobrá hydratácia vie spomaliť starnutie a predĺžiť život bez chorôb,“ uvádza vedúca autorka štúdie lekárka Natalia Dmitrieva.

Rovnako povedala, že dosiahnuť primerané denné hodnoty tekutín je možné okrem vody aj ovocím, džúsmi alebo zeleninou, ktoré obsahujú veľké množstvo vody. Do toho príjmu sa ráta aj nízkotučné mlieko, nápoje bez cukru, čo platí aj pre kávu a čaj.

Pozor na málo i veľa vody

Medzi ďalšie časté zdravotné problémy kvôli nízkemu príjmu vody patria obličkové kamene, zápcha a problémy s pokožkou. Najvážnejšie stavy v prípade nerovnováhy elektrolytov, čiže draslíka a sodíka, vedia spôsobiť záchvaty a svalové kŕče. Prudký pokles krvného tlaku spôsobený zníženým objemom krvi zase môže spôsobiť, že telo dostane šok z poklesu prísunu kyslíka.

Na druhej strane, treba si dávať pozor aj na príliš veľké množstvo vody. Môže spôsobiť opuch buniek a tým pádom stav známy ako hyponatriémia. Verí sa, že na ňu zomrela aj legenda kung-fu Bruce Lee.

Vplyv hladín sodíka v tele

V marci vedci zverejnili štúdiu, ktorá zistila súvislosť medzi vyššími rozsahmi normálnych hladín sodíka v sére a zvýšeným rizikom srdcového zlyhania. V rámci novej štúdie výskumníci hodnotili informácie, ktoré účastníci zdieľali počas niekoľkých návštev u lekára – prvé dve absolvovali, keď mali 50 rokov, a posledné vo veku 70 až 90 rokov. Vylúčili dospelých, ktorí mali vysoké hladiny sodíka v sére pri vstupných kontrolách alebo so základnými ochoreniami, ako je obezita, ktoré by mohli ovplyvniť hladiny sodíka v sére.

Tím potom vyhodnotil, ako hladiny sodíka v sére korelujú s biologickým starnutím, ktoré bolo hodnotené prostredníctvom 15 zdravotných markerov. Zahŕňali krvný tlak, cholesterol a cukor v krvi, ktoré ukázali, ako dobre funguje kardiovaskulárny, respiračný, metabolický, obličkový a imunitný systém každého človeka. Prispôsobili sa aj faktorom vrátane veku, rasy, biologického pohlavia, fajčenia a hypertenzie.

  • Výsledky ukázali, že dospelí s vyššími hladinami normálneho sérového sodíka – s normálnym rozsahom spadajúcim medzi 135-146 miliekvivalentov na liter (mEq/l) – mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú vykazovať známky rýchlejšieho biologického starnutia. Bolo to založené na ukazovateľoch, ako je metabolické a kardiovaskulárne zdravie, funkcia pľúc a zápal.

  • Dospelí s hladinami sodíka v sére nad 142 mEq/l mali až o 64 percent zvýšené súvisiace riziko vzniku chronických ochorení, ako je srdcové zlyhanie, mŕtvica, fibrilácia predsiení a ochorenie periférnych artérií, ako aj chronické ochorenie pľúc, cukrovka a demencia.
  • Dospelí s hladinami sodíka v sére medzi 138-140 mEq / l mali najnižšie riziko vzniku chronického ochorenia.

Výskumníci však upozorňujú, že išlo o zistenia, ku ktorým dospeli na základe pozorovania.

Zmeny v starnutí

Výsledky z predchádzajúcich štúdií naznačujú, že nižšia úroveň hydratácie môže spôsobiť množstvo faktorov, o ktorých je známe, že urýchľujú starnutie.

V štúdii uviedli: „Zvýšené množstvo sodíka v modeloch bunkových kultúr, ako aj obmedzenie vody v myšom modeli spustili rovnaké zmeny, ktoré boli identifikované ako základné faktory zrýchleného starnutia. Tieto procesy zahŕňajú prozápalové a prokoagulačné zmeny vo vaskulárnych endotelových bunkách, poškodenie DNA, oxidáciu proteínov, zvýšený energetický výdaj v dôsledku metabolickej prestavby smerom k metabolickej produkcii vody a bunkovej scéne."

Fotogaléria


Tagy:
voda pitný režim prevencia tekutina

2023-01-21 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia