Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

BIZARNOSTI, ktoré sa DEJÚ s telom počas SPÁNKU: Ovplyvnia KVALITU celého života

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ste presvedčení, že keď spíte, celé telo akoby sa vyplo? Omyl. Možno budete prekvapení, čo sa s vami skutočne deje. Dobré vedieť počas sviatkov, kedy si pravdepodobne oddýchnete oveľa viac ako inokedy.

Jednou z hlavných vecí, ktoré telo najviac potrebuje, je aspoň osem hodín spánku denne. Kým je v hlbokej fáze, regeneruje a obnovuje svoju energetickú hladinu, aby mohlo vstúpiť do nového dňa v tej najlepšej fyzickej a duševej forme. Ako sa uvádza na steptohealth.com, veľa ľudí ani netuší, aké zaujímavé veci sa dejú s telom, keď relaxujú. Tieto situácie môžu dokonca ovplyvniť celkové zdravie a kvalitu života. 

1. Zvýši sa pohyb očí

Počas spánkového cyklu prechádzame asi piatimi fázami, pričom piata je najhlbšia úroveň spánku. Je známa ako REM fáza alebo rýchly pohyb očí a charakterizovaná nepretržitým pohybom očí spredu dozadu. Je to tiež čas, keď zažívame sny. Zvyčajne človek dosiahne túto fázu približne za 90 minút od zaspatia a tvorí takmer 20 percent celkového spánku v noci. Zatiaľ nikto nedokáže vysvetliť tento jav, ale predpokladá sa, že je to spôsobené aktívnejším mozgom. 

2. Produkuje sa rastový hormón

Jedným z dôvodov dôležitosti dobrého spánku je ten, že práve vtedy telo vylučuje hormóny, ako je ľudský rastový hormón. Podľa Mayo Clinic je práve ten nevyhnutný pre správny vývoj bábätiek a detí. Je tiež potrebný na udržanie zdravých tkanív a orgánov počas celého nášho života.

3. Činnosť obličiek sa spomaľuje

Počas dňa obličky tvrdo pracujú na filtrovaní toxínov z krvného obehu a produkcii moču. V noci sa ich činnosť spomaľuje a človek tvorí menej moču ako cez deň. To vysvetľuje, prečo nemusíte v noci vstávať, aby ste šli na toaletu. Ráno si potom môžete všimnúť, že váš moč je tmavší ako zvyčajne.

4. Škrípete zubami

Tento jav môže byť spôsobený stresom alebo tým, že vaše zuby nie sú správne zarovnané. Zubári to označujú ako bruxizmus, ktorý môže niekedy spôsobiť bolesť čeľuste a iné komplikácie. Neexistujú žiadne presvedčivé štúdie o tom, prečo sa to deje najmä v noci. Odborníci sa však domnievajú, že je to preto, že keď spíme, strácame vedomú schopnosť zadržať tento mimovoľný reflex.

BIZARNOSTI, ktoré sa DEJÚ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Telo robí náhle pohyby

Tento reflex je bežný a prebieha, keď dosiahneme najhlbšiu fázu spánku. Z ničoho nič pocítite trhnutie. Aj keď to môže byť nepríjemné, je to úplne normálne a nemalo by to byť dôvod na obavy. Mozog sa len pripravuje na zmenu spánkových cyklov. Jedna z teórií naznačuje, že ide o cerebrálny obranný mechanizmus. Aby sme boli konkrétnejší, mozog si celkové uvoľnenie tela spája s pádom, a preto sa svaly sťahujú.

6. Mozog sa vyčistí

Mozog si počas dňa nahromadí množstvo toxínov, ktorých sa v noci zbaví čistiacim procesom. Ten zmierňuje duševnú únavu a obnovuje energiu na ďalší deň.

7. Dostávate sa do spánkovej paralýzy

Spánková paralýza nastáva, keď sa nachádzate v najhlbšej fáze spánkového cyklu a vyznačuje sa nepríjemným pocitom nehybnosti, pričom si uvedomujete, že snívate. Môže to byť veľmi desivý jav, pretože je často sprevádzaný nočnými morami, v ktorých nemôžete uniknúť alebo akokoľvek reagovať. Neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy o konkrétnych príčinách tohto javu.

Podľa britskej Národnej zdravotnej služby to však môže súvisieť s týmito problémami:

  • nespavosť
  • vzory prerušovaného spánku
  • narkolepsia
  • posttraumatický stresový syndróm
  • všeobecná úzkosť
  • chvaty paniky
  • rodinná anamnéza spánkovej paralýzy

Kvalitný spánok je synonymom dobrého zdravia

Kvalitný spánok spolu s pravidelnou fyzickou aktivitou a vyváženou stravou je jedným z najlepších spôsobov, ako si udržať zdravý životný štýl. A čo viac, odborníci sa domnievajú, že keď dobre spíme, zlepšuje sa naša koncentrácia, kreativita a fyzická kondícia. Znižujú sa tiež príznaky stresu a úzkosti.

Viac o téme: ZdravieSpánok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9