Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OMYL modernej doby? Toto sa STANE už pri MENŠOM poškodení teflónovej PANVICE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci bijú na poplach. Podľa nich stačí jedna prasklina na teflóne a uvoľnia sa tisícky plastových častíc. Preto treba byť dôkladní pri výbere kuchynského riadu a dať prednosť radšej inému.

Deň 6. apríl 1938 bol jedným z tých dní, ktoré zmenili svet. Mladý vedecký pracovník, ktorý pracoval v jednej chemickej spoločnosti zistil, že plyn známy ako tetrafluóretylén alebo TFE náhodne polymerizoval v jednej z jeho skúmaviek. Výsledkom toho bola pevná voskovitá látka s extrémnou odolnosťou voči teplu, nízkym povrchovým trením a vysokou odolnosťou proti korózii, ako sa píše na iflscience.com

Nebezpečné látky v teflóne

Tento zvláštny nový materiál, pôvodne nazývaný polytetrafluóretylén alebo PTFE, si čoskoro našiel cestu do každej oblasti života, no najviac ovplyvnil kuchyňu. Jeho obchodný názov je teflón. Dnes už nie je až taký zázračný ako kedysi. Považuje sa za jednu z mnohých „večných chemikálií“, keďže obsahuje per- a polyfluóralkylové látky, známejšie ako PFAS, ktoré sú všadeprítomné v zásobách vody, v líčidlách a znepokojujúci je fakt, že aj na miestach, ako je naša pečeň alebo pupočná šnúra

Nepriľnavý náterový materiál teflón je vo všeobecnosti členom rodiny PFAS,“ vysvetlil Cheng Fang, vedúci výskumník z Globálneho centra pre nápravu životného prostredia na University of Newcastle a spoluautor nedávneho článku, ktorý odhaľuje, ako potenciálne milióny takýchto drobných plastových čiastočiek môžu byť prenesené z nepriľnavých hrncov a panvíc do nášho prostredia.

OMYL modernej doby? Toto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Stačí jedna prasklina

Ako uviedol vo vyhlásení, vzhľadom na skutočnosť, že PFAS je veľkým problémom, tieto teflónové mikročastice v našich potravinách môžu byť zdravotným problémom. Treba ich ešte preskúmať, keďže sa stále nevie veľa o týchto vznikajúcich kontaminantoch. Preto sa do toho pustil vedecký tím a použil techniku zvanú Ramanova spektroskopia, ktorá umožňuje chemikom identifikovať molekuly meraním ich individuálnych vibračných štruktúr. Použitím novo vyvinutého algoritmického prístupu na detekciu prítomnosti mikroplastov vedci zistili, že iba jedna jediná prasklina v teflónovom povlaku v hrnci alebo na panvici môže uvoľniť približne 9 100 plastových častíc. Poškodené povlaky môžu vo všeobecnosti uvoľniť až 2 300 000 mikroplastov a nanoplastov! Štúdia bola publikovaná v časopise Science of The Total Environment.

Vyberte si dôkladne kuchynské nádoby

O PFAS je už dlho známe, že majú rakovinotvorné vlastnosti, ako aj celý rad ďalších zdravotných problémov. Môžu interferovať s hladinami hormónov a dokonca znižovať imunitné reakcie proti infekciám a vírusom.

„Odporúča sa ďalší výskum na posúdenie rizika teflónových mikroplastov a nanoplastov, vzhľadom na to, že teflón je členom rodiny PFAS,“ uviedol vo vyhlásení Youhong Tang, profesor na College of Science and Engineering na Flinders University.

Štúdia je zatiaľ poslednou zo série objavov, ktoré odhaľujú, do akej miery PFAS ohrozujú zdravie ľudí a životné prostredie.

Táto štúdia predstavuje veľké varovanie,“ upozorňuje na záver Tang. „Treba byť opatrní pri výbere a používaní kuchynského náčinia, aby sme sa vyhli kontaminácii potravín.“

Viac o téme: ZdravieChémiaPrevenciaChemikálieTeflónová panvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9