Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bežné VÍRUSY môžu ZASIAHNUŤ mozog: SPÚŠŤAČE choroby, s ktorou BOJUJÚ milióny ľudí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Alzheimerova choroba môže začať nenápadne, pričom zo začiatku vyzerá ako zábudlivosť, ktorá je však vo vyššom veku bežná. Spustiť ju dokonca môžu aj celkom bežné vírusy. 

Čo spôsobuje ochorenie, zostáva stále záhadou. Vedci z Tufts University a University of Oxford však pomocou trojrozmerného modelu ľudskej tkanivovej kultúry ukázali, že vírus varicella zoster (VZV), ktorý bežne spôsobuje ovčie kiahne a pásový opar, môže byť spúštačom Alzheimerovej choroby, uvádza sciencedaily.com.

Čítajte tiež: Za častými návštevami TOALETY nie sú len vypité TEKUTINY: Môže ísť o niečo VÁŽNEJŠIE

Normálny HSV-1, jeden z hlavných variantov vírusu, leží v neurónoch mozgu. Keď je aktivovaný, vedie k akumulácii tau a amyloidných beta proteínov a strate funkcie neurónov, teda charakteristických čŕt zistených u pacientov s Alzheimerovou chorobou. 

"Naše výsledky naznačujú vznik Alzheimerovej choroby spôsobenej infekciou VZV, ktorá vytvára zápalové spúšťače, prebúdzajúce HSV v mozgu," povedala Dana Cairnsová, GBS12, výskumná pracovníčka z oddelenia biomedicínskeho inžinierstva. "Aj keď sme preukázali súvislosť medzi aktiváciou VZV a HSV-1, je možné, že iné zápalové aktivity v mozgu by tiež mohli prebudiť HSV-1 a viesť tak k Alzheimerovej chorobe.” 

Štúdia je publikovaná v časopise Journal of Alzheimer's Disease

Bežné VÍRUSY môžu ZASIAHNUŤ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nové dôkazy

"Pracovali sme na mnohých dôkazoch, že HSV je spojený so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby u pacientov," povedal David Kaplan, profesor inžinierstva a predseda Katedry biomedicínskeho inžinierstva na Tufts' School of Engineering. 

Prvá vedkyňa, ktorý predpokladala súvislosť medzi herpes vírusom a Alzheimerovou chorobou, je Ruth Itzhakiová z Oxfordskej univerzity, ktorá na tejto štúdii spolupracovala s Kaplanovým laboratóriom. 

"Vieme, že existuje korelácia medzi HSV-1 a Alzheimerovou chorobou a niektorí do toho zahrňujú aj VZV, ale to, čo sme nevedeli, je postupnosť udalostí, ktoré vírusy vytvárajú, aby priviedli chorobu do pohybu," povedala.  "Až teraz máme skutočné dôkazy o týchto tvrdeniach.” 

Vírus HSV-1 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa s odhadom 3,7 miliardy ľudí mladších ako 50 rokov nakazilo vírusom HSV-1, ktorý spôsobuje orálny herpes. Vo väčšine prípadov je asymptomatický, nečinný v nervových bunkách.  Keď je aktivovaný, môže spôsobiť zápal v nervoch a koži, čo spôsobí bolestivé otvorené rany a pľuzgiere. Väčšina ich nosičov bude mať medzi veľmi miernymi až žiadnymi príznakmi pred tým, než bude nečinný. 

Vírus varicella zoster 

Tento vírus je tiež veľmi bežný, pričom asi 95 % ľudí sa nakazilo ešte pred dosiahnutím veku 20 rokov. Mnohé z týchto prípadov sú uvádzané ako ovčie kiahne. VZV, čo je forma herpes vírusu, môže tiež zostať v tele a nájsť si cestu k nervovým bunkám pred tým, ako sa stane nečinným. Neskôr môže VZV spôsobiť pásový opar, ochorenie charakterizované pľuzgiermi a uzlinami na koži. Môžu byť veľmi bolestivé, trvajúce týždne alebo dokonca mesiace. U jedného z troch ľudí sa nakoniec počas života vyvinie prípad pásového oparu. 

Spojenie medzi HSV-1 a Alzheimerovou chorobou nastáva len vtedy, keď je HSV-1 reaktivovaný, aby spôsobil vredy, pľuzgiere a iné bolestivé zápalové stavy. 

Bežné VÍRUSY môžu ZASIAHNUŤ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď sa prebudí spiaci vírus 

Pre lepšie pochopenie vzťahu medzi príčinami a následkami medzi vírusmi a Alzheimerovou chorobou, výskumníci z Tufts vytvorili prostredie podobné mozgu v malých 6 mm širokých špongiách v tvare šišky, vyrobených z hodvábneho proteínu a kolagénu. 

Hubky naplnili nervovými kmeňovými bunkami, ktoré rastú a stávajú sa funkčnými neurónmi schopnými prenášať signály medzi sebou v sieti, rovnako, ako sa deje v mozgu. Niektoré z kmeňových buniek tiež tvoria gliové bunky, ktoré sa nachádzajú v mozgu a pomáhajú udržiavať neuróny živé a funkčné. 

Výskumníci zistili, že neuróny, vyrastené v mozgovom tkanive, môžu byť infikované VZV, ale to samo o sebe neviedlo k vytvoreniu charakteristických Alzheimerových proteínov tau a beta-amyloidu, zložiek spletitej zmesi vlákien a plakov, ktoré sa tvoria v mozgu postihnutých pacientov. Neuróny naďalej normálne fungovali. Ak však neuróny obsahovali pokojný HSV-1, expozícia VZV viedla k reaktivácii HSV a dramatickému zvýšeniu tau a beta-amyloidných proteínov a neurónové signály sa začali spomaľovať. 

Zaujme vás: Prečo KÁVA v popoludňajších hodinách NIE je dobrý nápad: Toto spraví s TELOM!

“Tieto dva vírusy sú veľmi bežné a zvyčajne neškodné, ale laboratórne štúdie naznačujú, že ak nová expozícia VZV prebudí spiaci HSV-1, mohli by spôsobiť problémy," povedal Cairnsová. "Stále je možné, že iné infekcie či iné spôsoby príčin a následkov môžu viesť k Alzheimerovej chorobe, a rizikové faktory, ako je trauma hlavy, obezita alebo konzumácia alkoholu, naznačujú, že sa môžu pretínať pri opätovnom objavení HSV v mozgu," dodala. 

Výskumníci zistili, že vzorky infikované VZV začali produkovať vyššiu hladinu cytokínov, proteínov, ktoré sa často podieľajú na spúšťaní zápalovej reakcie. Kaplan poznamenal, že o VZV je v mnohých klinických prípadoch známe, že spôsobuje zápal v mozgu, čo by mohlo viesť k aktivácii spiaceho HSV a zvýšenému zápalu. 

Opakované cykly aktivácie HSV-1 môžu viesť k väčšiemu zápalu v mozgu, produkcii plakov a akumulácii neurónového a kognitívneho poškodenia. 

Viac o téme: ZdravieVírusyAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9