Za častými návštevami TOALETY nie sú len vypité TEKUTINY: Môže ísť o niečo VÁŽNEJŠIE

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-13 06:00:00

Ak chodievate často na záchod, môže byť za tým viac, než len vypité väčšie množstvo tekutín. Môžu sa za tým skrývať i nepríjemné zdravotné problémy.

Najlepšou kontrolou, či pijeme dostatočne, je zafarbenie moču, ako sa píše na menshealth.com. Čím je tmavší, tým viac je telo dehydrované. Dehydratácia sa môže prejaviť aj bolesťou hlavy, či únavou. Svetlý moč naopak ukazuje na to, že má telo dostatok vody. S tým však zase súvisia častejšie návštevy toalety.

„Ak však chodíte do kúpeľne každú hodinu, váš močový mechúr sa vám možno snaží niečo naznačiť,“ konštatoval urológ Jamin Brahmbhatt.

Tu je deväť možných príčin toho, prečo tak často beháte na záchod:

Čítajte tiež: Sledujte svoje NOHY: Ich FARBA upozorní na vysoký CHOLESTEROL v krvi!

1. Hyperaktívny močový mechúr

Ak neustále pociťujete potrebu na močenie a chodíte na záchod, nie ste sami. V skutočnosti hyperaktívny močový mechúr postihuje veľké množstvo ľudí, najmä mužov starších ako 60 rokov.

„Páni, ktorí majú chorú prostatu alebo trpia neurologickými ochoreniami, ako je mŕtvica alebo roztrúsená skleróza, sú najviac náchylní,“ poznamenal Brahmdatt.

Ako vysvetlil, ľudia s týmto problémom sa v noci často prebúdzajú, pretože časté sťahovanie svalov močového mechúra spôsobuje náhlu, silnú potrebu močiť, aj keď močový mechúr nie je úplne plný. 

2. Infekcia močových ciest (UTI)

Mnohí sú presvedčení, že infekcie močových ciest postihujú len ženy, no pravdou je, že trápia aj mužov. Najmä tí, ktorí majú kratšiu močovú trubicu, sú najviac postihnutí.

„Väčšina mužov dostane infekciu, pretože nemočia tak často, ako by mali, ale môžu sa vyskytnúť aj v dôsledku zápchy, nedávnych operácií v močovom trakte, obličkových kameňov alebo nechráneného análneho sexu,“ vymenoval Brahmbatt.

Na rozdiel od hyperaktívneho močového mechúra sa jedná o krátkodobú záležitosť, antibiotiká totiž zaberajú rýchlo. 

3. Intersticiálna cystitída

Intersticiálna cystitída je chronické ochorenie močového mechúra.

„Časté močenie, sprevádzané bolesťou a tlakom v dolnej časti brucha a únik moču sú najčastejšími príznakmi tohto ochorenia,“ vysvetlil Kerem Bortecen.

Často sa podľa neho zamieňa s infekciou, no v tomto prípade nie sú v moči prítomné baktérie. Považuje sa však za autoimunitný stav, na jeho liečbu sa používajú určité imunosupresívne lieky, ako napríklad cyklosporín. 

4. Cukrovka

„Časté močenie je skorým príznakom cukrovky, keď sa telo snaží takto zbaviť nevyužitej glukózy,“ uviedol chirurg Christopher Hollingsworth.

Pretože nadmerný smäd je u diabetikov na začiatku bežný, pacient automaticky zvyšuje svoj denný príjem vody, čo spôsobuje, že viac močí. Častým močením sa telo ale dehydratuje. 

5. Zväčšená prostata

Ak máte problémy so stabilným prúdom, môže to súvisieť so základným ochorením prostaty známym ako benígna hyperplázia prostaty alebo zväčšená prostata. Vyprázdnenie plného močového mechúra tak môže trvať dlhšie, pričom prúd je na začiatku veľmi slabý. Keď tento stav dosiahne svoje pokročilejšie štádiá, môže byť ťažké vôbec začať močiť.

„Našťastie, alfa-blokátory, antihistaminiká a amitriptylín, čo je antidepresívum, pomáhajú v boji s touto nepríjemnosťou,“ konštatoval doktor Hollingsworth.

Pacienti tiež môžu vyskúšať embolizáciu prostatickej artérie, neinvazívny postup, ktorý pomáha zmenšiť zväčšenú prostatu. 

6. Zriedkavý zdravotný stav

V zriedkavých prípadoch môže byť časté močenie príznakom rakoviny močového mechúra. Rakovina môže dráždiť močový mechúr a spôsobiť časté močenie.

„Netreba však hneď panikáriť, sprievodným javom býva síce aj krv v moči, no keď nepociťujete žiadne iné príznaky, pravdepodobne sa nie je čoho obávať,“ vysvetlil doktor Brahmbhatt.

Časté močenie však môže byť aj následkom mŕtvice. 

7. Dehydratácia

Keď telo stráca tekutiny, mechúr má sklon vyprázdniť sa. Ak sa rýchlo snažíte nahradiť tekutiny, pretože ste dehydrovaní, budete prirodzene chodiť na záchod častejšie. A ak do pitného režimu pridáte kávu a alkohol, budete behať ešte viac, pretože oboje sú diuretiká. 

8. Úzkosť alebo stres

Zistili ste, že bežíte na toaletu častejšie, keď sa pripravujete na veľkú pracovnú prezentáciu alebo pred dôležitým životným krokom? V tomto prípade je vaše časté močenie pravdepodobne spôsobené nervami a stresom. Pokúste sa uvoľniť a relaxovať, aj váš mechúr to bude cítiť. 

9. Príliš veľa vody

Časté močenie môže byť znakom toho, že pijete príliš veľa vody, najmä, ak je váš moč skôr bezfarebný. Stane sa to vtedy, keď vypijete viac vody, ako obličky dokážu odstrániť. To môže viesť k intoxikácii v dôsledku príliš zriedenej soli a elektrolytov v tele. 

Zaujme vás: NÁPOJ, ktorý vám môže ZACHRÁNIŤ život v LETE: Ak telu chýba, hrozí KOLAPS!

Ako obmedziť návštevy toalety? 

Dobrou správou je, že symptómy sa dajú zmierniť zmenou životného štýlu. Urológovia odporúčajú pacientom s hyperaktívnym močovým mechúrom, aby si viedli denník, koľkokrát navštívili záchod. Pomôcť môže aj vyhýbanie sa konzumácii spúšťačov močenia, ako je kofeín, umelé sladidlá, alkohol, sóda, citrusové ovocie, paradajky, čokoláda a korenené jedlá.

„Vyskúšať tiež môžete Kegelove cvičenia na zníženie frekvencie močenia. Vďaka nim posilníte panvové dno a uvoľníte močový mechúr,“ konštatoval doktor Bortecen. 

Fotogaléria


Tagy:
záchod močový mechúr

2022-08-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia