Prečo KÁVA v popoludňajších hodinách NIE je dobrý nápad: Toto spraví s TELOM!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-13 14:00:00

Poobedná káva môže byť skvelým spôsobom relaxu, no vaše telo zareaguje inak. Preto sa oplatí porozmýšľať, či si radšej neodpustiť čierny mok a dať si radšej niečo iné.

Niektorí si bez nej nevedia predstaviť deň. Doprajú si ju ešte pred raňajkami a do večera vypijú ešte niekoľko šálok. Sú presvedčení, že ich nabije energiou, aby mohli fungovať. V istom zmysle je to aj pravda. No až dovtedy, kým priveľa kofeínu nespôsobí problémy so zaspávaním, píše sa na livestrong.com.

„Hoci vás popoludňajšia šálka povzbudí, je pravdepodobné, že vám pokazí nočný spánok,“ tvrdí dietologička May Zhuová.

Čítajte tiež: Varovný signál INFARKTU, ktorý sa môže objaviť na UCHU: Všímajte si nezvyčajné MIESTO!

Takto môžete dopadnúť, keď budete piť priveľa kávy v poobedných hodinách: 

1. Budete nervózni 

Kofeín je stimulant, ktorý dodáva energiu, takže ranná šálka vás nabudí na najbližšie hodiny. Rovnaké množstvo kofeínu popoludní vás môže ale rozhodiť. Búšenie srdca, či nervozita sú príznakmi toho, že máte v sebe priveľa kofeínu. 

2. Narušený prirodzený rytmus tela 

„Keďže kofeín stimuluje centrálny nervový systém, aby vás udržal v bdelom stave, jeho konzumácia v popoludňajších hodinách môže narušiť celkové množstvo hlbokého spánku, ktoré je potrebné na to, aby sme sa cítili sviežo,“ konštatovala Zhuová.

Kofeín totiž predlžuje čas, ktorí ľudia potrebujú na zaspanie a znižuje tiež kvalitu spánku. Ukázala to aj štúdia zverejnená v časopise Sleep Medicine Reviews. Nedostatočný spánok je podľa Harvard Health Publishing spojený s vyšším rizikom depresie, cukrovky a srdcových problémov. 

3. Nočné návštevy toalety 

Ak spozorujete, že sa prebúdzate zo spánku a musíte ísť na záchod, na vine môže byť neskorá šálka kávy, ktorú ste vypili.

„Kofeín má totiž diuretické účinky, čo znamená, že môže spôsobiť častejšie návštevy toalety,“ tvrdí Zhuová.

Prerušovaný spánok nie je dobrý pre každodenné fungovanie. Podľa štúdie psychológie a starnutia zo septembra 2014 môžu poruchy spánku zhoršiť kognitívnu výkonnosť počas dňa. 

4. Potenie v noci 

„Mnoho ľudí spája nočné potenie s faktormi, ako je úzkosť, menopauza alebo užívanie rôznych liekov, ale príliš veľa kofeínu popoludní k tomu tiež prispieva,“ hovorí Zhuová.

A čo viac, ak ženy prechádzajú menopauzou, kofeín môže zvýšiť závažnosť ich príznakov. 

5. Prejedanie sa 

Niektoré štúdie ukázali, že kofeín potláča chuť do jedla, najmä, ak sa konzumuje 30 minút až 4 hodiny pred jedlom.

Ak vám vaša popoludňajšia šálka kávy bráni poriadne sa najesť na obed, môžete večer pocítiť vlčí hlad a zjesť oveľa viac, ako ste pôvodne chceli,“ konštatovala Zhuová.

Pamätajte, že konzumácia dostatočného množstva vyvážených jedál s bielkovinami a sacharidmi bohatými na vlákninu počas dňa môže pomôcť zabrániť prejedaniu sa v noci. 

Kedy káva už NIE? 

Ak chcete znížiť účinky kávy, ktoré sabotujú spánok, mali by ste obmedziť jej popíjanie v popoludňajších hodinách. Zatiaľ čo vysoký obsah kofeínu zasiahne vaše telo v priebehu 30 až 60 minút, môže trvať až päť hodín, kým prestane účinkovať. Zvyškový kofeín však môže zostať vo vašom systéme oveľa dlhšie a potenciálne narušiť spánok.

„V závislosti od toho, ako metabolizujete kofeín, môže trvať až 10 hodín, kým sa úplne vylúči z vášho tela,“ vysvetlila Zhuová.

V podstate to znamená, že ak sa chystáte uložiť okolo 23:00, poslednú šálku by ste mali vypiť o 13:00. 

Ako sa nakopnúť bez kávy? 

Väčšina z nás siahne po káve, keď nám napoludnie klesne hladina energie. Nie je to však jediná možnosť, ako sa nabudiť. Potrebujete načerpať energiu v neskorých popoludňajších hodinách? Namiesto pitia kávy radšej urobte toto: 

Zaujme vás: Typ OSOBNOSTI môže PREDPOVEDAŤ výkon v posteli: Títo MUŽI majú problémy s EREKCIOU

1. Hydratujte sa 

„Únava je bežným znakom dehydratácie,“ hovorí Zhuová.

Ak budete piť poobede dostatok vody a bylinkových čajov ako je harmanček alebo mäta pieporná, nebudete potrebovať kávu. 

2. Vstaňte a natiahnite sa 

Rýchly strečing môže poslúžiť ako perfektné prebratie. Dynamický pohyb vám rozprúdi krv a pomôže zdvihnúť hladinu energie, keď je nízka. 

3. Jedzte vyvážené jedlá 

Konzumácia vyvážených jedál počas dňa pomáha zabezpečiť, aby vaša hladina energie zostala stabilná.

„Zamerajte sa na kombináciu bielkovín a sacharidov bohatých na vlákninu, aby ste sa nasýtili a vaša hladina cukru v krvi zostala stabilná,“ radí Zhuová. 

Fotogaléria


Tagy:
káva zdravie

2022-08-13 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia