Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zahanbujúci PROBLÉM, ktorý HLÁSI zápal čriev: Časté tlačenie BEZ stolice treba riešiť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tenezmus. Zvláštny názov, pod ktorým sa skrývajú črevné problémy. Ide o bolestivé nutkanie tlačiť, s ktorým bojuje veľké množstvo ľudí. O svojom probléme často nehovoria, pretože sa hanbia. Pritom existuje spôsob, ako sa tejto nepríjemnosti zbaviť!

Pocit neúplného vyprázdnenia či opakované nutkanie na stolicu sú problémy, o ktorých sa v dnešnom svete mlčí. Často sa spája so základným kolorektálnym problémom, ako je Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída, ako sa píše na livestrong.com.

Nutkanie na záchod s prázdnymi črevami

Ide o názov, ktorý lekári používajú na opis nutkania ísť na záchod, aj keď sú črevá prázdne. Hoci to môže znieť ako zápcha, v skutočnosti sú tieto dve veci veľmi odlišné.

Čítajte tiež: Máte v krvi veľa TUKOVÝCH látok? Kritický stav spoznáte na ZÁCHODE, toto si VŠÍMAJTE!

Pri tenezmuse ide o nutkanie alebo pocit, že sa potrebujete vyprázdniť, no nie je čo vytlačiť,“ vysvetlil gastroenterológ Adam Faye.

Ako dodal, tento pocit môže byť dosť nepríjemný a vyžaduje si časté návštevy toalety. 

Najčastejším príznakom je časté intenzívne nutkanie na stolicu, ale keď sa o to pokúsite, v skutočnosti z vás nevyjde nič alebo len veľmi málo,“ konštatoval gastroenterológ Siamik Tabib. 

V niektorých prípadoch môže byť pocit, že potrebujete na záchod takmer konštantný a môže spôsobiť kŕče v bruchu a bolesť. Ľudia, ktorých trápi tenezmus, pociťujú naliehavú potrebu vyprázdniť svoje črevá, no zakaždým z nich vyjde len malé množstvo stolice a pri pohybe čriev pociťujú nepohodlie.

Zahanbujúci PROBLÉM, ktorý HLÁSI
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo za tým môže byť? 

Najčastejšie sa tenezmus vyskytuje spolu so spomínanými zápalovými ochoreniami čriev.

„Rektum je rezervoár na zadržiavanie stolice a keď je zapálený, jeho funkcia sa znižuje,“ uviedol doktor Faye.

Ako dodal, môže to viesť ku kontrakciám svalov v snahe dostať von akýkoľvek obsah, ktorý môže byť prítomný. Spomenuté ochorenia však nie sú jediným možným vinníkom.

„Aj iné zdravotné stavy spôsobujúce zápal alebo podráždenie v oblasti konečníka môžu spôsobiť tenezmus,“ poznamenal Faye.

Podľa National Institutes of Health (NIH) môže ísť aj o:

  • anorektálny absces
  • kolorektálny karcinóm alebo nádory
  • infekcie hrubého čreva
  • zápal hrubého čreva alebo konečníka z ožiarenia
  • poruchy hybnosti alebo motility čriev

Liečba tenezmusu

Liečba závisí od základnej príčiny.

"Keďže zápal konečníka býva často spúšťačom tenezmusu, terapeutickým cieľom je zápal vyliečiť,“ konštatoval doktor Faye. 

Zaujme vás: Ranný ZVYK, ktorý vás ZBAVÍ trápenia na záchode: Táto jednoduchá vec VYŽENIE TOXÍNY z tela!

Liečba zahŕňa úpravu stravovania, zvýšenie príjmu vlákniny, vylúčenie potravín, ktoré spúšťajú zápal, zvýšený pitný režim a zníženie miery stresu. V niektorých prípadoch sú potrebné lekárske terapie ako sú klystíry, čapíky, orálne lieky, infúzie alebo injekcie.

Zahanbujúci PROBLÉM, ktorý HLÁSI
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Je však dôležité poznamenať, že ochorenia ako ulcerózna kolitída alebo Crohnova choroba sú na celý život, takže symptómy tenezmusu majú tendenciu časom prichádzať a odchádzať,“ uviedol doktor Tabib.

Kedy navštíviť lekára?

Občasné problémy s častejšou návštevou toalety pravdepodobne nie sú dôvodom na obavy. Ak však pociťujete opakované alebo pretrvávajúce príznaky tenezmusu, mali by ste sa porozprávať so svojím lekárom, a to najmä v prípade, keď beháte na záchod často, ale nič z vás nevychádza. Lekársku pomoc vyhľadajte aj vtedy, ak sú vaše symptómy sprevádzané bolesťou, krvou v stolici, horúčkou, nevoľnosťou, alebo zvracaním.

Viac o téme: ZáchodZdravieVeľká potrebaTenezmus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9