Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bežný LIEK proti bolesti sa môže zmeniť na NEPRIATEĽA: V tomto prípade po ňom NESIAHAJTE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak sa liečite na vysoký krvný tlak, mali by stre spozornieť. Bežne predpisované lieky na hypertenziu môžu byť totiž v kombinácii s ibuprofénom škodlivé.

Každý, kto užíva diuretikum a inhibítor renín-angiotenzínového systému (RSA) na vysoký krvný tlak, by mal byť podľa nového výskumu, zverejneného v časopise Mathematical Biosciences, opatrný pri užívaní ibuprofénu. 

Diuretiká a inhibítory RSA sa bežne predpisujú ľuďom s hypertenziou a sú dostupné pod rôznymi farmaceutickými značkami. Lieky proti bolesti, ako je ibuprofén, sú voľne predajné vo väčšine lekární a obchodov.

Opatrnosť je na mieste

Výskumníci z University of Waterloo použili počítačovo simulované štúdie liekov na modelovanie interakcií týchto troch liekov a vplyvu na obličky, ako sa uvádza na sciencedaily.com. Zistili, že u ľudí s určitým zdravotným profilom môže táto kombinácia spôsobiť akútne poškodenie obličiek, ktoré môže byť v niektorých prípadoch trvalé.

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý vám ZACHRÁNI pokožku: Ak ho nezvládnete, na SLNKO radšej NECHOĎTE

„Neznamená to však, že každý, kto užije túto kombináciu liekov, bude mať problémy,“ povedala profesorka a pokračuje: "Ale výskum ukazuje, že je to dosť veľký problém, takže by ste mali byť opatrní."

Bežný LIEK proti bolesti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Počítačovo simulované štúdie liekov majú jednu výhodu oproti klinickým štúdiám na ľuďoch. Môžu priniesť výsledky v rýchlom čase, zatiaľ čo klinické štúdie by trvali oveľa dlhšie. Laytonová a jej tím využili matematiku a informatiku, aby poskytli lekárom v predstihu informácie o problémoch, ako sú komplikácie spojené s liekmi.

Radšej iný liek

Výskum tak upozorňuje ľudí s hypertenziou, ktorí berú lieky, aby si dávali pozor na užívanie ibuprofénu. 

"Diuretiká sú skupinou liekov, ktoré spôsobujú, že telo zadržiava menej vody," zdôrazňuje Laytonová. "Dehydratácia je hlavným faktorom pri akútnom poškodení obličiek. Navyše, inhibítor RAS a ibuprofén zasiahnu obličku touto trojnásobnou silou. Ak náhodou užívate tieto lieky na hypertenziu a potrebujete liek proti bolesti, zvážte namiesto toho acetaminofén."

Viac o téme: ZdravieLiekyObličkyIbuprofen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9