Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chudnutie BEZ zmeny životného štýlu: Takto sa vďaka SPÁNKU zbavíte KÍL navyše!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čím viac oddychu, tým lepšie pre vaše telo! Existuje ďalší dôvod, prečo dbať na dostatok spánku a nepodceňovať ho. V opačnom prípade sa to ukáže na váhe.

 

Jedna hodina spánku navyše každú noc pomáha ľuďom s nadváhou stratiť nadbytočné kilogramy! Vedci z Chicagskej univerzity zistili, že ročne môžu stratiť až 4 kilá, ako sa píše na dailymail.co.uk. Odborníci sledovali dĺžku spánku a príjem kalórií u 80 ľudí, ktorých trápili kilogramy navyše. Ukázalo sa, že tí, ktorí spali dlhšie, skonzumovali za deň v priemere o 270 kalórií menej.

Čítajte tiež: Tri POCITY naznačujúce NÁDOR, ktorý tlačí na žalúdok: Varujú na nebezpečné ochorenie!

Viac spánku, menej kíl

Pozorovaní boli vo veku 21 až 40 rokov a spali menej ako šesť a pol hodiny za noc. Vedci monitorovali ich spánkový režim pomocou inteligentných hodiniek, a príjem kalórií zo vzoriek moču. Po dvoch týždňoch štúdie sa polovica skupiny zúčastnila spánkového poradenstva, vďaka ktorému spali v priemere o 1,2 hodiny viac. 

„Čo je však zaujímavejšie, pozorovaní skonzumovali o 270 až 500 kalórií menej v porovnaní s druhou skupinou,“ konštatovala vedúca autorka štúdie Esra Tasaliová. 

Tí, ktorí spali viac, podľa nej schudli za štrnásť dní v priemere 0,45 kila bez toho, aby museli urobiť nejakú zmenu životného štýlu. 

Chudnutie BEZ zmeny životného
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Toto zistenie môže skutočne pomôcť ľuďom, ktorí sa snažia schudnúť,“ dodala.

Dôležitý spánok

Už predchádzajúce štúdie ukázali, že nedostatok spánku môže zmeniť hladiny hormónov regulujúcich chuť do jedla. National Health Service (NHS) odporúča, aby muži zjedli okolo 2 500 a ženy 2 000 kalórií denne, aby si udržali zdravú hmotnosť. Väčšina dospelých spí v noci šesť až deväť hodín. Ukladanie sa na spánok a vstávanie v tom istom čase naprogramuje mozgové a vnútorné telesné hodiny, aby si zvykli na nastavený režim. Len málokomu sa však podarí dodržať pravidlá pred spaním. 

Podľa odborníkov v boji s problémovým zaspávaním pomáha teplý kúpeľ, čítanie kníh a vyhýbanie sa elektronickým zariadeniam. Odborníci sa domnievajú, že súčasná epidémia obezity je do značnej miery spôsobená zvýšeným príjmom kalórií a nie nedostatkom pohybu.

Ako si dobre oddýchnuť?

  • Väčšina dospelých potrebuje spať sedem až deväť hodín
  • Izba, v ktorej spíte, by mala byť dobre vyvetraná a tmavá
  • Teplota by nemala byť vyššia ako 22 stupňov Celzia
  • V miestnosti nepozerajte televízor
  • Píšte si spánkový denník
  • Na noc sa neprejedajte
  • Minimálne dve hodiny pred spánkom nepite kofeínové nápoje
Viac o téme: ZdravieSpánokChudnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9