Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OTRAVA na vianočnom stromčeku: ODBORNÍK vyšiel s pravdou von, ako je to s TOXICITOU a dekoráciami!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Za posledné desiatky rokov sa vianočná atmosféra zmenila zo sviatkov pokoja na prostredie plné chemikálií. Ozajstné imelo, čečina, stromčeky či ozdoby sú nahradené ftalátmi či olovom!

Vianoce sú sviatkami pokoja a radosti. Každý sa na toto obdobie teší. Čas strávený s rodinou, je nenahraditeľný. Niektoré rodiny s malými deťmi si ich však môžu pokaziť podcenením zdravotných rizík. Netušia totiž, že vianočné dekorácie, ozdobný papier, či vianočné rastliny môžu byť pre ich potomkov nebezpečné. Ako sa píše na healthline.com, nachádzať sa nich totiž môže olovo, alebo iné toxické látky. Odborníci však tvrdia, že pri dodržaní hygienických návykov a troške opatrnosti deťom nič nehrozí. Čo môže byť pre ne toxické a ako zabezpečiť, aby sa počas sviatkov nepriotrávili?

Čítajte tiež: Ovsenými vločkami k ZLEJ pleti: 6 ranných OMYLOV, ktoré stoja za PROBLÉMAMI s pokožkou!

1. Vianočné ozdoby a svetielka

Všetky tie krásne ozdoby a aj svetielka, ktoré raz za rok vytiahneme z krabíc, aby sme nimi ozdobili vianočný stromček, môžu byť toxické. V niektorých sa totiž môžu nachádzať väčšie množstvá olova. Hoci sa mnoho odborníkov venovalo téme potencionálneho vystavenia sa tohto toxického prvku zo sviatočných dekorácií, zatiaľ neprišli na to, či predstavujú skutočnú hrozbu. 

„Domnievam sa, že len zriedka dôjde k otrave olovom pri tom, ako ľudia zdobia svoje stromčeky,“ konštatoval šéf environmentálnej medicíny Northwell Health v New Yorku doktor Ken Spaeth.

Ako dodal, môže byť tiež ťažké s istotou zistiť, či ozdoby a dekorácie ho skutočne obsahujú. 

„Pravdou však je, že olovo sa stále používa pri výrobe niektorých druhov spotrebného tovaru,“ povedal.

Spaeth zároveň varoval, aby rodičia boli opatrní a dohliadali na deti, keď manipulujú so sviatočnými ozdobami. 

Aj keď je expozícia olova pri kontakte s pokožkou nepravdepodobná, veľmi ľahko sa môže dostať do tela ústami,“ vysvetlil.

OTRAVA na vianočnom stromčeku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Hračky

Sviatky a hračky jednoducho k sebe patria. Ale podobne ako pri sviatočných dekoráciách a ozdobách, hrozí, že sa dieťa kontaminuje olovom alebo iným ťažkým kovom, ktoré sa nachádza v jeho farbe. Hrozbu pre malé deti predstavujú aj elektronické hračky, ktoré obsahujú baterky. Keďže sú malé, ľahko ich prehltnú. 

„V tráviacom trakte môžu spôsobiť popáleniny a poškodenie pažeráka a žalúdka,“ uviedol doktor Rais Vohra.

3. Rastliny

Vianočná ruža, cezmína, či imelo zdobia počas sviatkov nejednu domácnosť. Hoci sú krásne, netreba zabúdať, že sú aj jedovaté. Mali by ste ich teda umiestniť na bezpečné miesto, kam dieťa nedočiahne. 

„Ak si aj deti dajú tieto rastliny do úst, je málo pravdepodobné, že pôjde o veľké množstvo, nakoľko im nebudú chutiť,“ myslí si Vohra.

Väčšina z nich ich toleruje veľmi dobre, keďže ich len oblížu. U niektorých sa môže prejaviť žalúdočná nevoľnosť, hnačka a vracanie, ale len zriedkavo sa objavia závažné následky otravy.

4. Baliaci papier

Baliaci papier vie byť nádherný, aj preto ho používame na balenie darčekov. Ale jeho komponenty ako atrament, farbivá a iné chemikálie môžu obsahovať toxické látky. 

Na výrobu papiera sa používa čoraz viac chemikálií a nachádzať sa tam môžu aj ťažké kovy,“ uviedol doktor Spaeth. 

Ako dodal, z manipulácie s papierom a balenia darčekov vám určite nebude zle, ale nemali by ste dovoliť deťom, aby si ho dávali do úst.

OTRAVA na vianočnom stromčeku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rady, ako chrániť pred kontamináciou

Väčšina sviatočných dekorácií, hračiek, ozdôb a rastlín vám neublíži, ale mali by sa uistiť, že s nimi zaobchádza správne, najmä, ak sú nablízku deti. Dbajte na dodržiavanie hygienických návykov, často sebe aj deťom umývajte ruky. Dozrite na to, aby ich nekládli do úst, hlavne hračky, ktoré obsahujú baterky, tie sú pre ne nesmierne nebezpečné.

Viac o téme: Vianočný stromčekZdravieVianoceToxické látky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9