PREDPOVEĎ mŕtvice, ktorej môžete ZABRÁNIŤ: Pozor, tieto EMÓCIE ju majú na svedomí!

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-06 12:00:00

Ak nám je ublížené alebo nás niečo naštvalo, je prirodzené, že nastúpi hnev či podobné pocity. Treba si len dávať pozor na to, aby sa toto rozrušenie nepodpísalo na vážnom zdravotnom stave!

Globálna štúdia o príčinách mŕtvice pod vedením NUI Galway zistila, že jeden z 11 ľudí, ktorí prežili mŕtvicu, zažil počas jednej hodiny, ktorá k nej viedla, hnev alebo rozrušenie, ako sa píše na sciencedaily.com. Jeden z 20 pacientov mal dokonca ťažkú ​​fyzickú námahu.

Čítajte tiež: Ovsenými vločkami k ZLEJ pleti: 6 ranných OMYLOV, ktoré stoja za PROBLÉMAMI s pokožkou!

Predpokladané spúšťače boli identifikované ako súčasť globálnej štúdie INTERSTROKE - najväčšieho výskumného projektu svojho druhu, ktorý analyzoval 13 462 prípadov akútnej mozgovej príhody, do ktorých boli zapojení pacienti s rôznym etnickým pôvodom v 32 krajinách vrátane Írska. Výskum bol publikovaný v European Heart Journal.

Mŕtvica je hlavnou celosvetovou príčinou smrti alebo invalidity. Každý rok jej čelí približne 7 500 Írov a približne 2 000 z nich zomrie. Odhaduje sa, že v Írsku žije 30 000 ľudí so zdravotným postihnutím v dôsledku mŕtvice.

Spúšťače mŕtvice

Profesor Andrew Smyth, profesor klinickej epidemiológie na NUI Galway, riaditeľ HRB-Clinical Research Facility Galway a konzultant nefrológ v univerzitných nemocniciach v Galway, bol jedným z vedúcich výskumníkov.

"Prevencia cievnej mozgovej príhody je pre lekárov prioritou a napriek pokroku je stále ťažké predpovedať, kedy k nej dôjde. Mnohé štúdie sa zamerali na strednodobú až dlhodobú expozíciu, ako je hypertenzia, obezita alebo fajčenie. Naša štúdia sa pozrela na akútne expozície, ktoré môžu pôsobiť ako spúšťače," upozorňuje profesor. 

Výskum analyzoval vzorce u pacientov, ktorí utrpeli ischemickú cievnu mozgovú príhodu – najbežnejší typ cievnej mozgovej príhody, ku ktorej dochádza, keď krvná zrazenina zablokuje alebo zúži tepnu vedúcu do mozgu, a tiež intracerebrálne krvácanie – ktoré je menej časté a zahŕňa krvácanie v samotnom mozgovom tkanive.

"Pozreli sme sa na dva samostatné spúšťače. Náš výskum zistil, že hnev alebo emocionálne rozrušenie súviseli s približne 30% zvýšením rizika mŕtvice počas jednej hodiny po epizóde - s väčším zvýšením, ak pacient nemal anamnézu depresie. Šanca bola tiež väčšia u osôb s nižším stupňom vzdelania," hovorí profesor Smyth o výsledkoch štúdie. 

Fyzická námaha ako problém

Ako ďalej odborník pokračuje, taktiež jeho vedeckí tím prišiel na to, že ťažká fyzická námaha bola spojená s približne 60% zvýšeným rizikom intracerebrálneho krvácania počas jednej hodiny po epizóde ťažkej námahy. Väčší nárast bol zaznamenaný u žien a menšie riziko u žien s normálnym BMI. 

Spoluautorka článku, Dr. Michelle Canavan, konzultantka pacientov po mŕtvici v univerzitných nemocniciach v Galway, povedala: "Naším posolstvom je, aby ľudia praktizovali duševnú a fyzickú pohodu v každom veku. Pre niektorých je však tiež dôležité vyhýbať sa ťažkej fyzickej námahe, najmä ak sú vystavení vysokému kardiovaskulárnemu riziku."

„Jedným z najlepších spôsobov, ako predchádzať mozgovej príhode, je udržiavať zdravý životný štýl, liečiť vysoký krvný tlak a nefajčiť, ale náš výskum ukazuje aj na iné udalosti, ako je hnev, rozrušenie alebo obdobie ťažkej fyzickej námahy, ktoré sú krátkodobým rizikom,“ povedal profesor Martin O'Donnell, ktorý viedol štúdiu. 

Na záver upozorňuje, že krátka epizóda ťažkej fyzickej námahy sa líši od tej pravidelnej, ktorá znižuje dlhodobé riziko mŕtvice. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie hnev prevencia mŕtvica psychika

2021-12-06 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia