Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo sa stane, ak pôjdete do POSTELE v OBLEČENÍ po celom dni vonku? Infekcia a napadnuté PĽÚCA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si zvyknete sadať na posteľ v oblečení, v ktorom ste po celom dni prišli alebo, nebodaj, v ňom spíte, po tomto zistení si to rozmyslíte.

Ruku na srdce. Žijeme v mestskom prostredí. Počas dňa prídete do kontaktu s desiatkami ľudí. Výsledok?  

„Väčšina mikrobiálnych druhov - vírusov, baktérií a húb - pochádza od iných ľudí,“ povedal Jason Tetro, výskumník v oblasti mikrobiológie a autor knihy „The Germ Files“. „Ak cestujete autobusom, vlakom alebo metrom do školy alebo do práce, môžete zachytiť od všetkých ľudí rôzne druhy baktérií a možno aj vírusov a plesní a následne si ich prinesiete domov.“

Čítajte tiež: Cítite ZÁPACH po cesnaku, hoci ste ho nejedli? Pozor na PRÍČINY, ktoré za tým môžu byť!

Rôzne druhy mikróbov prežijú v oblečení rôzne dlho a je ťažké zistiť, či sú priamo ľudia alebo povrchy, s ktorými prídete do styku, infikované škodlivými mikróbmi. Odborník hovorí, že by ste sa mali po príchode domov prezliecť do nového oblečenia, aby ste minimalizovali šancu prenosu mikróbov na povrchy alebo iných ľudí v dome, ako sa píše na healthline.com.

"Ak odchádzate na pár minút von, nachvíľu sa vrátite a znova idete preč, pravdepodobne nie je až také hrozné zostať doma v rovnakom oblečení. Iné je to v prípade, ak máte za sebou takmer celý deň vonku,“ dodal Tetro.

Čo sa stane, ak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aké mikróby spôsobujú najväčšie škody?

Aj keď je nepravdepodobné, že by sa do vášho domu rozšírili vážne choroboplodné zárodky z oblečenia, ktoré ste mali na sebe, medzi najzávažnejšie mikróby, ktoré môžu spôsobiť infekciu, patria:

  • Stafylokok (stafylokok) - infekcia spôsobená baktériami, ktoré sa často nachádzajú na koži alebo v nose. Tetro hovorí, že boli zdokumentované ohniská stafylokokov v domácnostiach v dôsledku toho, že ich niekto priviedol dovnútra.
  • Na meticilín rezistentný Staphylococcus aureus (MRSA) - spôsobuje infekcie v rôznych častiach tela a je odolný voči mnohým antibiotikám.

„Nepovedal by som, že by ste sa mali príliš znepokojovať, ale pozreli sme sa na verejnú dopravu a našli sme MRSA, takže je pravdepodobné, že si to odnesie vaša pokožka, ak pôjdete verejnou dopravou a potom si to prinesiete domov,“ povedal Jonathan Sexton, PhD, špecialista z Vysokej školy verejného zdravia na Arizonskej univerzite.

Acinetobacter je ďalšia baktéria, ktorá môže spôsobiť infekciu dýchacích ciest a tá vedie k zápalu pľúc.

„Pravdepodobnosť, že sa však nakazíte, je pomerne malá,“ vysvetlil Tetro. "Existujú však prípady, kedy sa to môže stať. Ak teda prídete po dlhom dni domov a skočíte do postele a náhodou sa dostanete do kontaktu s Acinetobacter, môžete baktériu preniesť na svoj vankúš a výsledkom môže byť jej vdýchnutie a nasledujú zdravotné problémy... ”

Viac o téme: PosteľBaktérieZdravieOblečeniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9