Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Problémy s IMUNITOU kvôli vzduchu v domácnostiach? Toto v skutočnosti DÝCHAME!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú problémom každodenného života! Do kontaktu s tzv. "večnými chemikáliami" prichádzame častejšie, ako by sa mohlo zdať. Nielenže sa nachádzajú v mnohých výrobkoch, dokonca ich aj dýchame zo vzduchu.

„Večné chemikálie“ sú extrémne odolné a patria do skupiny potenciálne toxických zlúčenín, ktoré sa používajú vo všetkých druhoch bežných výrobkov. Nachádzajú sa tam, kde by ich nikto nečakal – najmä v materskom mlieku, v Severnom ľadovom oceáne a dokonca aj v našich domácich miláčikoch, ako sa uvádza na iflscience.com. Nová štúdia však odhalila, že na nás číhajú aj vo vzduchu v domácnostiach, školách, a na pracoviskách.

Čítajte tiež: PREDBEHNITE rakovinu hrubého čreva a konečníka: Tieto potraviny ZABRÁNIA chorobe!

Toxíny vo vzduchu

Perfluórované alkylované látky (PFAS) sa môžu nachádzať vo vzduchu v interiéroch, ale i v kobercoch a prachu, ako upozornila štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Environmental Science & Technology Letters. Ide o obzvlášť dôležité zistenie vzhľadom na to, že napr. priemerní Američania trávia viac ako 90 percent času v interiéri. Aj keď sú potraviny a voda uznávané ako hlavné zdroje expozície PFAS, nový výskum naznačuje, že vzduch v interiéri bol doteraz podceňovaný a mohol by byť ďalším dôležitým zdrojom expozície, najmä pre deti.

"Naša štúdia ukazuje, že vzduch v miestnosti, vrátane prachu, je ďalším zdrojom vystavenia potenciálne škodlivým večným chemikáliám. V skutočnosti, pre deti v domácnostiach a školách s kobercami, ktoré obsahujú PFAS, môže byť vdýchnutie látok horšie ako z prachu a mohli by sa transformovať na odolnejší a škodlivejší PFAS,“ hovorí Rainer Lohmann z University of Rhode Island vo vyhlásení.

Viac škodlivých látok v materských škôlkach

Tím vyvinul novú meraciu techniku, kde boli polyetylénové fólie pripevnené k stropom rôznych miestností po celej Amerike. Bolo medzi nimi deväť tried materských škôl s kobercami, jeden dom a úschovňa vonkajšieho obchodu s oblečením v Kalifornii. Tiež bolo zmeraných niekoľko priestorov na University of Rhode Island - dve laboratória, päť kancelárií, jedna trieda, jedna skladová miestnosť a jeden výťah - a dva obchody s kobercami, tiež na Rhode Islande. PFAS boli detekované vo vzduchu takmer na všetkých miestach.

Problémy s IMUNITOU kvôli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nie je prekvapením, že najvyššie koncentrácie PFAS boli nájdené v dvoch obchodoch s kobercami.

„PFAS sa kedysi používali ako odpudzovač škvŕn a vody vo väčšine kobercov,“ uvádza vedúca autorka Maya Morales-McDevittová.

Neočakávanejším zistením štúdie však je, že v niektorých triedach materských škôl a univerzitných miestností boli koncentrácie vzduchu PFAS vyššie ako v sklade vonkajšieho obchodu s oblečením, kde boli uložené rôzne predmety s PFAS.

Vplyv na zdravie

Tím tiež porovnával hladiny PFAS vo vzduchu, kobercoch a prachu a zistil, že sú porovnateľné, čo naznačuje, že z kobercov a prachu sa látky dostávajú do vzduchu. Výmena kobercov v domácnostiach, školách a na pracoviskách je preto dobrým spôsobom, ako znížiť úrovne PFAS v ovzduší.

Pokiaľ ide o ich vplyv na naše zdravie, stále je potrebné vykonať niekoľko štúdií. PFAS sa spája s reprodukčnými, vývojovými, pečeňovými, obličkovými a imunologickými problémami, ako aj s tvorbou nádorov. O to väší dôvod, prečo vymeniť staršie koberce.

Bohužiaľ, stále existuje veľké množstvo výrobkov - napríklad odevov, obuvi, stavebných výrobkov a nábytku – v interiéroch, z ktorých môže PFAS unikať do ovzdušia.

"Pokiaľ sa budú naďalej používať vo výrobkoch, budeme ich všetci jesť, piť a dýchať," povedal Tom Bruton, spoluautor a vedec z inštitútu Green Science Policy Institute. "Musíme zastaviť všetky nepotrebné použitia PFAS."

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPFASVečné chemikálie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9