Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Problém v MOČI, ktorý sa prejaví zvláštnym SFARBENÍM: Zistite, či nejde o CHOROBU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď s telom nie je niečo v poriadku, dáva to najavo rôznymi signálmi. Napríklad sfarbením moču. Hoci je táto téma pre mnohých chúlostivá, pravdou je, že práve jeho farba je skvelým indikátorom zdravotného stavu.

Aj vám sa už stalo, že vás prekvapila farba vášho moču? Hoci je vo väčšine prípadov svetlo žltý, niekedy sa stane, že je sfarbený tak, ako by ste nikdy nečakali. Farba moču sa totiž líši v závislosti od toho, čo jete, koľko vody pijete a aké lieky či doplnky stravy užívate, ako sa píše na thehealthy.com

Čítajte tiež: Nevídaná SILA pochúťky na ľudské telo: Zameriava sa na zlý CHOLESTEROL bez toho, aby ste pribrali!

„Môže byť priesvitná, ale aj tmavo-žltá, dokonca aj neónovo-zelená,“ konštatovala urologička Elizabeth Kavalerová.

Ako uviedla, netreba hneď bežať k lekárovi, za zvláštnou farbou sa často skrýva strava, ktorú konzumujeme.

Ako vzniká moč?

Močový trakt sa zvyčajne skladá z dvoch obličiek, dvoch močovodov, močového mechúra a močovej trubice. Potom, čo obličky prefiltrujú krv, aby odstránili odpad a prebytočnú tekutinu, produkujú moč, ktorý prechádza močovodmi do močového mechúra a nakoniec močovou trubicou von z tela. Väčšinou je svetlo-žltý, čistý a bez prítomnosti akýchkoľvek častíc.

Je zložený z vody, ale obsahuje aj soli ako sodík, draslík, chlorid, kyselinu močovú a močovinu,“ vysvetlila Kavalerová.

Žltá farba moču je spôsobená urobilínom, odpadovým produktom a žltým pigmentom, ktorý je generovaný rozpadom červených krviniek. 

Nie vždy je len žltý, môže hrať viacerými farbami,“ uviedla odborná asistentka na urológii Marisa Cliftonová.

Čo signalizuje jeho sfarbenie?

Neónovo-žltý

Ak ste niekedy vypili príliš veľa multivitamínových nápojov, možno ste si všimli, že váš moč bol jasne žltý alebo dokonca neónovo-zelený. Na príčine bol vyšší obsah vitamínu B a to riboflavínu (B-2) a kobalamínu (B-12). 

Problém v MOČI, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Nemusíte sa obávať, ide o neškodné vitamíny, ktoré sa vylúčia prirodzene,“ tvrdí doktorka Kavalerová.

Ďalšou príčinou jasne žltého alebo zeleného moču môže byť priveľký obsah potravinárskeho farbiva, ktoré sa používa najmä pri vysoko-spracovaných potravinách. 

„Ak sa vám farba vášho moču nepozdáva, no netrpíte žiadnymi bolesťami a problémami, skúste sa zamyslieť, či za tým nemôže byť strava, ktorú konzumujete,“ dodala Kavalerová.

Tmavo-žltý

Tmavšie odtiene žltej aj tie, ktoré sa približujú k farbe jantáru, môžu naznačovať, že nepijete dostatok vody a hrozí vám dehydratácia. Čím viac vody vypijete, tým jasnejší alebo svetlejší moč bude. Ak vo vašom tele nie je dostatok vody, minerály a chemikálie v moči budú koncentrovanejšie a tmavšie. Denne by ste mali vypiť minimálne 1,5 až 2 litre tekutín, v letných mesiacov by to malo byť viac. Pozor, káva sa neráta.

Ružovkastý až červený

Aj za týmto sfarbením môže byť jedlo. Hlavne keď si doprajete červenú repu, čučoriedky, alebo černice. Niekedy za tým ale stojí infekcia močových ciest. Takýmto sfarbením sa môže prejaviť aj krv v moči, obličkové kamene, ba dokonca rakovina obličiek, či močového mechúra.

Zelený

Niektoré potraviny menia farbu moču. Napríklad taká špargľa mu dodá zelenkastý nádych. Tá má dokonca vplyv aj na jeho vôňu. Jasne zelený moč môže tiež súvisieť s nadbytkom vitamínov B, ale existujú prípady, kedy sa farbou prejavuje infekcia močových ciest. 

„Tá však býva sprevádzaná bolesťou, pálením a častým nutkaním na močenie,“ vysvetlila Cliftonová. 

Zelený moč môže byť podľa nej spôsobený aj baktériou nazývanou Pseudomonas. Aj niektoré lieky môžu moču dodať zelenú dokonca až modrú farbu. Patria sem niektoré antidepresíva, lieky zmierňujúce bolesť a anestetikum.

„Farbivá používané pri niektorých lekárskych testoch, ktoré sa zameriavajú na funkciu obličiek a močového mechúra, môžu zmeniť farbu moču na modrú,“ vysvetlila doktorka Cliftonová.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaMočFarba moču
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9