Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nevídaná SILA pochúťky na ľudské telo: Zameriava sa na zlý CHOLESTEROL bez toho, aby ste pribrali!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie je novinkou, že konzumácia vlašských orechov pozitívne vplýva na srdce. Tentokrát však vedci zistili, že znižujú LDL cholesterol, teda ten zlý a zabránia ateroskleróze. To všetko bez jediného kila navyše!

Rastúci počet vedeckých výskumov naznačuje, že vlašské orechy, ktoré majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, môžu chrániť pred srdcovými chorobami. V priebehu rokov niekoľko štúdií skúmalo, či konzumácia týchto orechov môže znížiť kardiovaskulárne rizikové faktory.

Čítajte tiež: Problémy s IMUNITOU kvôli vzduchu v domácnostiach? Toto v skutočnosti DÝCHAME!

Jedna metaanalýza z roku 2019 napríklad spája vyššiu spotrebu vlašských orechov s nižším výskytom a úmrtnosťou na kardiovaskulárne choroby vrátane nižšieho výskytu a úmrtnosti na koronárne srdcové choroby a nižšiu fibriláciu predsiení.

Vplyv na cholesterol

Nová štúdia, ktorá sa objavuje v časopise Circulation, skúmala, či pridanie vlašských orechov do dennej stravy na obdobie 2 rokov ovplyvňuje hladinu cholesterolu. Táto štúdia sa pritom zamerala na starších dospelých. Autori odhalili, že zahrnutie vlašských orechov do stravy znížilo celkový cholesterol a mierne znížilo hladinu LDL cholesterolu, ktorý sa označuje ako „zlý“, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Vedci okrem toho zmerali účastníkom podtriedy LDL cholesterolu. Jedna z týchto podtried - malé husté častice LDL - sú často spojené s aterosklerózou, ku ktorej dochádza vtedy, keď sa v tepnách hromadia tukové usadeniny. Vo svojej štúdii prišli na to, že denná konzumácia vlašských orechov znižuje počet celkových LDL častíc, ale aj tých malých.

Dr. Emilio Ros, hlavný autor štúdie a riaditeľ endokrinologickej a výživovej kliniky v Barcelone v Španielsku vysvetlil, ako spolu so svojimi kolegami dlhé roky skúmali zdravotné výhody vlašských orechov: „Dosiahli sme dobré výsledky v súvislosti so znižovaním cholesterolu, endotelovou funkciou, zníženým krvným tlakom a protizápalovými účinkami."

Nevídaná SILA pochúťky na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Doktor vlašské orechy priam ospevuje a priznáva sa, že sú súčasťou jeho stravy.

"Vlašské orechy majú optimálne zloženie živín a bioaktívnych látok, vrátane značného množstva kyseliny alfa-linolénovej, rastlinných omega-3 mastných kyselín, najvyššieho obsahu polyfenolov zo všetkých orechov a fytomelatonínu," vyzdvihuje vlašské orechy.

Výskum naznačuje, že „pravidelné jedenie vlašských orechov zníži váš LDL cholesterol a zlepší kvalitu častíc LDL, čím sa stanú menej aterogénnymi (menej náchylné na vstup do steny tepien a vytváranie aterosklerózy), a to sa stane bez nežiaduceho prírastku hmotnosti.“

Ako doktor dodal, táto štúdia je jedinečná, keďže žiadny iný výskum sa nezaoberal zložením lipoproteínov, ktoré by „mohli poskytnúť dodatočný pohľad na antiaterogénny potenciál vlašských orechov“.

Podrobné výsledky štúdie

Štúdiu dokončilo 636 účastníkov vo veku 63 - 79 rokov. Všetci bývali buď v Barcelone v Španielsku, alebo v Loma Linda v Kalifornii. Z účastníkov bolo 67% žien. Účastníci boli kognitívne zdraví a nemali žiadne závažné zdravotné problémy. Asi polovica z nich užívala lieky na vysoký krvný tlak alebo hypercholesterolémiu, čo je podľa doktora typické pre staršiu dospelú populáciu. 32% z účastníkov užívalo statíny.

Vedci nariadili jednej skupine účastníkov, aby nejedla žiadne vlašské orechy. Druhá skupina začlenila do svojich denných jedál pol šálky surových vlašských orechov. Zdravotnícki pracovníci monitorovali účastníkov a každý druhý mesiac zisťovali, ako dobre dodržiavajú diétu a zmeny ich hmotnosti.

Vedci testovali hladiny cholesterolu účastníkov a analyzovali koncentráciu a veľkosť lipoproteínov pomocou nukleárnej magnetickej rezonančnej spektroskopie.

V priebehu štúdie sa účastníkom, ktorí konzumovali vlašské orechy, znížila hladina LDL cholesterolu v priemere o 4,3 miligramu na deciliter (mg/dl) a celkový cholesterol v priemere o 8,5 mg/dl. Účastníci skupiny s vlašskými orechmi znížili svoj počet celkových častíc LDL o 4,3% a malých častíc LDL o 6,1%. Medzi účastníkmi, ktorí konzumovali vlašské orechy, sa zmeny LDL cholesterolu líšili podľa pohlavia. U mužov klesol LDL cholesterol o 7,9%. U žien to bolo o 2,6%.

Viac o téme: ZdravieCholesterolVlašské orechy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9