Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

NÁPOJ, ktorý vás priblíži k MŔTVICI: Do niekoľkých HODÍN TAKTO zamáva s telom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Atriálna fibrilácia (AF) je považovaná za jednu z najviac preventabilných príčin mozgových príhod na celom svete. Tento stav, charakterizovaný závratmi a palpitáciami, môže byť asymptomatický, čo sťažuje diagnostiku. Nová štúdia identifikovala nápoj, ktorý by mohol zvýšiť riziko epizódy do niekoľkých hodín od konzumácie!

 

AF, o ktorej sa predpokladá, že postihuje viac ako milión ľudí vo Veľkej Británii, je jednou z najčastejších srdcových arytmií, pozorovaných klinicky. Je spôsobená poruchami srdcového rytmu, ktoré môžu viesť k strate koordinácie medzi hornou a dolnou komorou vitálneho orgánu. Tento stav je spojený s mnohými ochoreniami, hlavne s mŕtvicou. Doteraz sa snahy porozumieť tomuto stavu vo veľkej miere zameriavali na rizikové faktory vzniku ochorenia. Tentokrát nová štúdia zistila, že už jeden pohár alkoholu môže zvýšiť riziko ochorenia už do niekoľkých hodín, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: Vysoký CHOLESTEROL sa môže ukázať nevšedným spôsobom: Znamenie na KĹBOCH!

Gregory Marcus, profesor medicíny v odbore kardiológia na UCSF, dodal: „Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, že fibrilácia predsiení je spojená s ťažkým pitím alkoholu, sa ukazuje, že na zvýšenie rizika môže stačiť aj jeden alkoholický nápoj. Naše výsledky ukazujú, že výskyt fibrilácie predsiení nemusí byť náhodný ani nepredvídateľný. Namiesto toho môžu existovať identifikovateľné a modifikovateľné spôsoby prevencie epizódy akútnej srdcovej arytmie."

Čím viac alkoholu, tým vyššie riziko

Štúdia skúmala 100 pacientov s anamnézou fibrilácie predsiení, ktorí konzumovali jeden nápoj mesačne.

Subjekty nosili elektrokardiogram na monitorovanie v priebehu štyroch týždňov a stlačili tlačidlo vždy, keď mali štandardizovaný alkoholický nápoj. Zistenia odhalili, že epizóda AF bola spojená s dvojnásobne vyššou pravdepodobnosťou po požití jedného alkoholického nápoja a trojnásobne vyšším rizikom pri dvoch alebo viacerých nápojoch počas predchádzajúcej hodiny.

NÁPOJ, ktorý vás priblíži
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Profesor Marcus dodal: „Zdá sa, že účinky sú lineárne: čím viac alkoholu požijete, tým vyššie je riziko akútnej príhody AF. Tieto pozorovania odrážajú to, čo pacienti hlásia už desaťročia, ale toto je prvý objektívny, merateľný dôkaz, že modifikovateľná expozícia môže akútne ovplyvniť šancu, že dôjde k epizóde AF."

Mŕtvica ako prvý prejav choroby

Vedci predtým zistili, že celoživotné riziko vzniku AF sa pohybuje od 23 do 38 percent v závislosti od zdravia človeka vrátane toho, koľko alkoholu vypije.

Profesorka Renate Schnabelová, kardiologička z Univerzitného srdcového a cievneho centra v Hamburgu-Eppendorfe, začiatkom tohto roka povedala: „Na rozdiel od iných kardiovaskulárnych chorôb, aj nízka a stredná konzumácia alkoholu vedie k zvýšenému riziku fibrilácia predsiení. Mnoho ľudí má búšenie srdca a závraty, ale zlé na fibrilácii predsiení je fakt, že je asymptomatická a môže viesť k ďalším problémom, ako je mŕtvica. U mnohých ľudí je práve mŕtvica prvým prejavom choroby."

Zistenia naznačujú, že abstinencia by mohla pomôcť zmierniť škodlivé účinky a predchádzať tomuto stavu.

Čo môže k tomu prispieť?

Niektoré z najdôležitejších rizikových faktorov tohto stavu:

  • Stres: AF môže byť vyvolané všetkým, čo ovplyvňuje elektrickú aktivitu srdca, ako je stres, nadmerný kofeín, nikotín, alkohol a niektoré druhy liekov.
  • Vysoký krvný tlak: AF je bežnejšia u ľudí s vysokým krvným tlakom a základným srdcovým ochorením, ako aj u pacientov s diabetom 1. a 2. typu.
Viac o téme: AlkoholSrdceZdravieChorobaAtriálna fibrilácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9