Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ČÍSLO, ktoré zvyšuje DLHOVEKOSŤ: Zapamätajte si ho, BÚRA všetky MÝTY o cvičení!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podľa vedcov stará známa rada, ktorá hovorí o tom, že 30 minút cvičenia denne je prospešných pre každého z nás, nemusí platiť. Potvrdzuje to najnovšia štúdia, podľa ktorej už tri minúty pohybu každú hodinu strávenú sedením môže predĺžiť životnosť až o 30 percent.

Výskum vedený Glasgowskou kaledónskou univerzitou taktiež zistil, že príliš dlhé sedenie môže dokonca zvrátiť výhody cvičenia. Podľa odborníkov neexistuje žiadny univerzálny prístup alebo rada, čo sa týka fyzickej aktivity, ako sa uvádza na bbc.com.

Čítajte tiež: SPÚŠŤAČ boľavých KĹBOV, o ktorom takmer nikto nevie: PRÍČINU hľadajte v ÚSTACH

Dlhší a zdravší život vďaka novej rade

Štvorročná štúdia, publikovaná v časopise British Journal of Sports Medicine, analyzovala údaje zo šiestich predchádzajúcich štúdií zahŕňajúcich viac ako 130 000 dospelých vo Veľkej Británii, USA a Švédsku. Výskumníci sa pozreli na to, ako rôzne kombinácie činností - od behu a rýchlej chôdze po domáce práce a sedenie - ovplyvňujú úmrtnosť. 

Výsledok? Súčasné odporúčanie 30 minút cvičenia denne znížilo u niektorých - u tých, ktorí sedeli menej ako sedem hodín, pravdepodobnosť predčasnej smrti až o 80%. Neznížilo to však riziko úmrtia u jedincov, ktorí sedeli viac ako 11 až 12 hodín denne.

Štúdia dospela k záveru, že najlepšou kombináciou na zníženie pravdepodobnosti predčasného úmrtia o 30%, je absolvovanie troch minút mierneho až intenzívneho cvičenia alebo 12 minút ľahkej fyzickej aktivity za každú hodinu dňa strávenú sedením.

ČÍSLO, ktoré zvyšuje DLHOVEKOSŤ:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Profesor GCU Sebastien Chastin uviedol, že nový „vzorec“ pomôže ľuďom žiť „dlhší a zdravší život“.

"Zvyšné hodiny by sa mali tráviť spravidla tak, ako sa len dá, a pokojne sa vyspať. Tento nový kokteil alebo jednoduchá receptúra ​​skutočne zvyšuje ochranu ľudského zdravia. Odporúča sa tridsať minút fyzickej aktivity denne alebo 150 minút týždenne, no môžete to zmeniť tým, že budete dlho sedieť. Toto je najväčšia štúdia na svete zameraná na najlepšiu kombináciu aktivít pre dlhší život a ochranu pred zlým zdravím. Ide o skutočne spoľahlivé údaje,“ prízvukuje Chastin.

Univerzálny prístup k pohybu neexistuje

Vedci tiež prišli na to, že existuje niekoľko kombinácií aktivít spojených s 30% znížením pravdepodobnosti predčasného úmrtia. Spoluautor Keith Diaz z Kolumbijskej univerzity dodal, že namiesto sedenia je lepšie použiť kombináciu pohybov, ktoré zahŕňajú pohyb a ľahkú aktivitu.

„Po celé desaťročia hovoríme ľuďom, že spôsob, ako zostať zdraví, je cvičiť aspoň 30 minút päť dní v týždni. Hoci ste jedným z mála dospelých, ktorí sa môžu držať tejto rady, 30 minút predstavuje iba 2% celého vášho dňa. Dôležitý je pohyb celkovo a nezostať sedieť celý deň. Naša štúdia ukazuje, že neexistuje žiadny univerzálny prístup k fyzickej aktivite a my si môžeme vybrať, ktoré kombinácie aktivít sa nám najviac páčia," dodal Keith Diaz.

Viac o téme: PohybZdravieCvičeniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9