Neviete stáť na ŠPIČKÁCH? Toto sa vám tým TELO pokúša POVEDAŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-23 06:00:00

Na špičkách nestoja len baleríny. Túto činnosť vykonávame aj pri bežných činnostiach. Niektorí však s tým majú väčší problém. Čo sa za tým skrýva?

Stačí, keď treba niečo uložiť na vyššiu poločku. Snažíte sa postaviť na špičky, ale nejde to. Ako je to možné? Hoci to vyzerá jednoducho, niektorí pri tom pociťujú bolesti. Príčin môže byť viacero. Ako sa píše na livestrong.com, za všetkým je však s najväčšou pravdepodobnosťou zlé držanie tela a oslabená hybnosť. 

Čítajte tiež: Ako správne SKLADOVAŤ cibuľu a cesnak? Takto vám VYDRŽIA čerstvé DLHÉ mesiace!

„Tento cvik je pritom skvelým spôsobom, ako sa zbaviť bolesti chrbta a rovnako precvičí dolné končatiny,“ konštatovala certifikovaná špecialistka na držanie tela Jessica Mazzuccoová.

Čo je podľa nej príčinou toho, že vám robí problém postaviť sa špičky?

1. Máte slabé lýtka

Ak sa nemôžete úplne zdvihnúť na špičky, najčastejšou príčinou býva slabý lýtkový sval.

„Ak nie je dostatočne silný, môžu vzniknúť rôzne zdravotné problémy, ako je poranenie Achilovej šľachy, kolien a plantárnej fascie, šľachy, ktorá sa ťahá od päty po celom chodidle, až k prstom na nohe,“ vysvetlila Mazzuccoová.

Podľa nej mnoho ľudí trápia slabé lýtka, pretože majú sedavé zamestnanie a zároveň nedostatok telesnej aktivity. Ako ich posilňiť? Postavte sa špičkami na menší schodík a zdvíhajte päty. Ak neviete udržať balans, oprite sa. Keď zosilniete, môžete v rukách držať činky, aby ste zvýšili intenzitu cvičenia.

2. Máte obmedzenú pohyblivosť členku

Tuhé členky môžu byť problémom, kvôli ktorému neviete stáť na špičkách. Ak vám chýba pohyblivosť v členkovom kĺbe a pružnosť v okolitých šľachách a svaloch, bude pre vás náročnejšie vykonať viacero cvikov, napríklad aj drepy. Keď ich posilníte a oni spevnejú, zlepší sa svalový tonus v dolných končatinách, aj celkové držanie tela.

Ako rozhýbať členky? V stoji nadvihnite koleno a krúživými pohybmi uvoľnite členok do každej strany. Nohy vystriedajte. Zopakujte trikrát. Pomocou malej masážnej loptičky premasírujte chodidlá a okolie členkov.

3. Máte spadnutú klenbu alebo ploché nohy

Ak máte ploché nohy alebo spadnutú klenbu, státie na špičkách bude pre vás výzva. 

„Niektorí sa už narodia s plochými nohami, no u pár ľudí to nastane časom, keď šľachy v dolnej časti nohy ochabnú v dôsledku úrazu alebo opotrebenia,“ uviedla Mazzuccoová. 

Ak je zadná holenná šľacha zranená alebo opotrebovaná, nemôže poskytovať rovnakú stabilitu a podporu klenbe chodidla, a tá napokon spadne.

Náprava klenby

Cvičenie chôdze po špičkách môže posilniť klenby chodidiel a pomôcť telu lepšie sa opierať o nohy. Vďaka tomu sa zmenší bolesť bedier, členkov a chrbta. Môžete vyskúšať aj tento cvik. V stoji zatlačte pravý palec na nohe do podlahy a zdvihnite zvyšné prsty na nohách. Držte 5 sekúnd. Potom prsty vymeňte, štyri smerujú do podlahy, palec ide hore. Cviky opakujte 5 až 10 krát. Potom nohy vymeňte.

Ak trpíte bolesťami chodidiel spôsobenými padnutou klenbou, poraďte sa najskôr s odborníkom skôr, ako sa pustíte do cvičenia. Ako prvá pomoc poslúžia studené zábaly 3- alebo 4-krát denne po dobu 20 minút. Môžete tiež vyskúšať nesteroidné protizápalové lieky, ktoré zmiernia bolesť a zápal. Zvážiť by ste mali nosenie protetickej obuvi, aby sa vám upravila poloha chodidla. Rozhodnite sa pre fyzické aktivity s nízkym dopadom.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cvičenie prevencia chodidlo

2021-05-23 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia