Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pálenie záhy ako PREDZVESŤ nečakanej choroby: Po roku sa žena dozvedela šokujúcu DIAGNÓZU

Zobraziť galériu (2)

Mnoho ľudí trápi pálenie záhy. Môže ísť o vrodenú predispozíciu, ale často je tento problém vyvolaný stresom a zlou stravou. Niekedy však môže byť predzvesťou nebezpečného ochorenia. Svoje o tom vie aj britka Pauline Worthingtonová.

Z pálenia záhy rakovina

K páleniu záhy dochádza vtedy, keď sa žalúdočné kyseliny vracajú zo žalúdka do pažeráka. Ľudia, ktorí na tento gastro problém trpia, opisujú svoje pocity ako nepríjemné pálenie v hrdle, ktoré môže vyvolať silnú bolesť za hrudnou kosťou. S takýmito príznakmi navštívila aj Pauline Worthingtonová svojho obvodného lekára, ako sa píše na thesun.co.uk. Takmer rok trvalo, kým ju správne diagnostikovali. 

Čítajte tiež: JEDLÁ, ktoré najviac ŠKODIA vaječníkom: Tieto potraviny ich NIČIA a prispievajú k vzniku rakoviny

„Na začiatku ma trápila len záha, jedlo a kyselina sa mi vracali naspäť,“ uviedla.

Doktor jej diagnostikoval kyslý reflux a predpísal tabletky.

„Postupne sa moje príznaky začali zhoršovať. Keď som si všimla krv v stolici, začala som mať podozrenie, tak som opäť navštívila lekára,“ vysvetlila.

Ten ju však poriadne nevyšetril a jej symptómy pripísal hemoroidom. Pauline to však nedalo a nechala si vyšetriť stolicu. V jej vzorke sa našli abnormality a tak podstúpila vyšetrenie u špecialistu na Ulster Independent Clinic. Konečne sa to celé dalo do pohybu. 

„Počas niekoľkých týždňov som podstúpila niekoľko vyšetrení, jedným z nich bola kolonoskopia, ktorá preukázala zrasty v čreve,“ konštatovala.

Pálenie záhy ako PREDZVESŤ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V decembri 2019 ju po prvýkrát operovali. Len pár týždňov po diagnostikovaní karcinómu dvojnásobnej mamičke lekári oznámili, že sa rakovina rozšírila do pečene.

Zanedbaná diagnóza

Pauline je presvedčená, že vek bol jedným z dôvodov, prečo jej obavy nebrali vážne. Rakovina čriev sa podľa nej zvyčajne spája so staršími ľuďmi. Po tom, ako jej lekári oznámili správnu diagnózu, vo februári minulého roka začala s liečbou. Na začiatku dostávala dobré správy, jej nádory sa zmenšovali, a tak mohla v júni podstúpila operáciu. O sedem týždňov neskôr jej však lekári oznámili, že rakovina sa vrátila do pečene. Podstúpila teda opäť chemoterapiu s vierou, že sa vylieči. Svoj príbeh sa rozhodla zverejniť, aby zvýšila čo najväčšie povedomie o tomto smrtiacom ochorení.

„Rakovina čriev je druhým najväčším zabijakom vo Veľkej Británii, ale nemusí to tak byť, “ uviedla. Pauline chce varovať najmä ľudí, ktorí majú menej ako 50 rokov, že aj oni môžu ochorieť. „Táto rakovina je liečiteľná, ak sa odhalí včas,“ dodala na záver.

Aké sú príznaky rakoviny čriev?

Krvácanie

Existuje niekoľko možných príčin krvácania. Svetločervená krv môže pochádzať z opuchnutých krvných ciev, hemoroidov alebo raniek v análnom otvore. Tmavo červená alebo čierna krv môže pochádzať z čreva alebo žalúdka.

Črevné zmeny

Je dôležité, aby ste navštívili svojho praktického lekára, ak ste si všimli akékoľvek zmeny vo vašom tráviacom trakte, ktoré pretrvávajú tri a viac týždňov. Neváhajte, ak zbadáte vo vašej stolici krv. Možno si všimnete, že chodíte na záchod častejšie, máte redšiu stolicu alebo sa vám dostatočne nevyprázdňujú črevá.

Chudnutie

Ak ste schudli a neurobili pre to nič, mali by ste o tom povedať vášmu lekárovi. Ak ide o rakovinu, pravdepodobne nebudete pociťovať hlad a i napriek tomu sa budete cítiť plno a nafúknuto.

Únava

Rakovina čriev môže spôsobiť nedostatok železa v tele. Anémia spôsobuje únavu a bledosť pokožky.

Bolesť

Rovnako ako pri mnohých iných formách rakoviny, môže byť hrčka alebo bolesť znakom rakoviny čriev. Ak vás bolí žalúdok, alebo nahmatáte v jeho okolí hrčku, zbystrite pozornosť.

Viac o téme: ZdravieRefluxPálenie záhyRakovina čriev
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9