Ako správne SKLADOVAŤ cibuľu a cesnak? Takto vám VYDRŽIA čerstvé DLHÉ mesiace!

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-17 12:00:00

Všetko je to o skladovaní! Vďaka nemu vám zelenina vydrží aj niekoľko týždňov bez toho, aby stratila na kvalite. Vedeli ste o tom, že do chladničky cibuľa a cesnak nepatria?

Jedným zo spôsobov, ako neplytvať potravinami, je ich správne skladovanie. Napríklad niektoré zdravé jedlá, ako koreňová zelenina, môžu pri správnych skladovacích podmienkach vydržať v chladničke aj celé týždne. Cibuľa a cesnak však nie sú korenenou zeleninou, sú to vlastne alliá, takže do chladničky nepatria, ako sa píše na livestrong.com!

Čítajte tiež: VIDEO Dýchacie CVIČENIA, ktoré posilnia PĽÚCA: Postarajú sa o ľahší priebeh COVIDU!

Cibuľa absorbuje viac vlhkosti v chladničke, takže sa rýchlejšie kazí,“ hovorí Kristen Farmer Hallová, výkonná kuchárka a spolumajiteľka kaviarne Essential and Bandit Patisserie v Birminghamu v Alabame. „Škroby sa tiež rýchlejšie menia na cukor v chladnom a vlhkom prostredí.“

Čo sa týka cesnaku, tam je to trochu iné. Jeho skladovanie v chladničke stimuluje klíčenie, ako uvádza Kalifornská univerzita. A hoci naklíčený cesnak nie je škodlivý, ani nezdravý, naznačuje to, že už cesnak prekonal svoju kvalitu.

Ako ich skladovať? 

Namiesto toho, aby putovala do chladničky, skladujte celú cibuľu na chladnom, suchom a dobre vetranom mieste, ako uvádza National Onion Association. Vlhkosť alebo nedostatok pohybu vzduchu urýchli jej znehodnotenie a slnečné svetlo spôsobí klíčenie. Ak je správne skladovaná, celá cibuľa má podľa USDA dlhú trvanlivosť až 30 dní.

Cesnak by sa mal skladovať rovnakým spôsobom: v chladnej, suchej a dobre vetranej miestnosti, podľa Kalifornskej univerzity. Vydrží však dlhšie ako cibuľa, za týchto podmienok asi 3 až 5 mesiacov.

Čo s nakrájanými kúskami? 

Pozor však na skladovanie očistenej a na kocky nakrájanej cibule. Olúpaná, ale celá cibuľa (po odstránení vonkajšej pevnej tenkej vrstvy šupky) by mala byť v chlade s trvanlivosťou asi 10 až 14 dní. Ošúpanú a na kocky nakrájanú cibuľu tiež dajte do chladničky. Tá však vydrží o niečo kratšie, približne 7 až 10 dní.

Olúpaný alebo nasekaný cesnak môžete uložiť do mrazničky – dobre ho do niečoho zabaľte, aby bol čo najviac vzduchotesný. Môžete ho olúpať, pretlačiť a zmiešať s trochou oleja, až kým nevznikne hustá pasta. Výsledná cesnakovo-olejová pasta by sa potom mala zmraziť vo vzduchotesnej nádobe.

Je nesmierne dôležité, aby sa cesnakové pyré nedržalo pri izbovej teplote, pretože to podľa Kalifornskej univerzity môže ľahko podporiť rast Clostridium botulinum - toxickej baktérie, ktorá môže byť smrteľná. Okamžite ho zmrazte!

Ako si vybrať cibuľu a cesnak?

V obchode s potravinami si všímajte cibuľu so suchou vonkajšou šupkou bez akýchkoľvek škvŕn. V ideálnom prípade by mala byť cibuľa bez vône. Čo sa týka cesnaku, svetlé hlavičky zvyčajne naznačujú, že niektoré strúčiky sú rozpadnuté alebo scvrknuté. Vyberte ten, ktorý nemá viditeľnú formu alebo klíčenie. V ideálnom prípade bude čistý a pevný s neporušenou šupkou.

Fotogaléria


Tagy:
cesnak potraviny skladovanie zdravie cibuľa

2021-05-17 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia