Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

JEDLÁ, ktoré najviac ŠKODIA vaječníkom: Tieto potraviny ich NIČIA a prispievajú k vzniku rakoviny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj vaječníky si zaslúžia svoju pozornosť! Plnia dôležité funkcie v tele – produkujú vajíčko, ktoré sa po oplodnení spermiou zmení na plod a taktiež vytvárajú hormóny, bez ktorých by ženská pohlavná sústava nemohla správne fungovať. Ktoré potraviny sú pre tento orgán rizikové? 

 

Vajčeníky sú veľmi citlivým párovým orgánom, ktorý môže byť náchylný na rôzne zdravotné problémy. Hrozia cysty, syndróm polycystických vaječníkov, ale aj rakovina vaječníkov. Zdravá strava a celkový životný štýl udržia tieto choroby na uzde. Nepokazte si to nasledujúcimi potravinami, ktoré by mohli vašu snahu veľmi rýchlo zmariť.  

Čítajte tiež: Jeden MESIAC konzumácie spracovaného jedla ZMENIL jeho TELO i mozog: Šokujúce VÝSLEDKY experimentu

Potraviny s obsahom akrylamidu

Príklady: zemiakové lupienky, hranolčeky, niektoré spracované obilniny a snacky

Akrylamid v potrave je chemický vedľajší produkt pri varení určitých škrobov pri vysokých teplotách, ako sa uvádza na eatthis.com. Nachádza sa v ťažko spracovaných a vyprážaných potravinách. Viaceré zdroje, vrátane Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny, považovali akrylamid v strave za „pravdepodobný karcinogén“ (štúdia z rokov 2007 a 2010 ho spájala s možným vyšším rizikom rakoviny vaječníkov, čo sa však pri ďalšom výskume nepreukázalo). Americká rakovinová spoločnosť vysvetľuje, že FDA odporúča potravinárskemu priemyslu znížiť množstvo akrylamidu v potravinách, no neexistuje žiadny oficiálne odporúčanie.

Jedálníček zameraný na prevenciu rakoviny neobsahuje potraviny s akrylamidom, keďže je založený na konzumácii potravín rastlinného pôvodu. Ak ho dodržiavate, akrylamid nemá vo vašej strave žiadne miesto, čo je výborné!

„Ak dodržiavate zdravú stravu, minimalizujete potraviny s vysokým obsahom škrobových sacharidov a živočíšnych tukov, ktoré sú prozápalovými potravinami,“ hovorí doktor Shannon MacLaughlan David, MD, MS, riaditeľ gynekologickej onkológie na Illinoiskej univerzite v Chicagu.

Živočíšne produkty

Príklady: hovädzie mäso, spracované mäso ako saláma, maslo

Staršie štúdie naznačujú, že pri prevencii rakoviny vaječníkov je potrebné všeobecne obmedziť živočíšne produkty.

„Na zníženie rizika rakoviny sa odporúča väčšie množstvo rastlinnej stravy - to však neznamená, že musíte ísť úplne na vegetariánsku alebo vegánsku stravu,“ tvrdí Jill Bice, MS, RD, odborník na výživu v onkologickom centre lekárskej fakulty na University of Chicago.. „Červené a spracované mäso sú spojené s rôznymi druhmi rakoviny, ako je rakovina hrubého čreva a konečníka, takže je lepšie zvoliť si ryby a chudé mäso, ako je morčacie a kuracie mäso,“ dodáva.

JEDLÁ, ktoré najviac ŠKODIA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Cukor

Príklady: cukríky, sladené limonády, sušienky a jogurty s pridaným cukrom

Vedci stále študujú presné rizikové faktory spojené so sladkými potravinami a nápojmi a rakovinou vaječníkov, čo dokazuje štúdia BMC Cancer. Je však nepochybné, že tieto spracované potraviny by nemali byť súčasťou protizápalovej diéty bojujúcej proti rakovine.

"Odporučil by som, aby ste sa vyhýbali potravinám, ktoré spôsobujú zápal, a tým je tu cukor. Obmedzte množstvo balených potravín, ktoré konzumujete," navrhuje Amy Shapiroová, MS, RD, CDN, odborníčka na výživu.

Alkohol

Príklady: tvrdý alkohol, pivo, sladké miešané nápoje

Zatiaľ čo jeden pohár vína môže byť zdrojom zdraviu prospešných antioxidantov, ktoré bojujú s rakovinou, ako sú polyfenoly, zo štúdie Journal of Cardiovascular Disease Research vyplýva, že to nie je práve najlepšie, čo sa týka dennej prevencie rakoviny všeobecne.

„Americký inštitút pre výskum rakoviny uvádza, že akýkoľvek alkohol zvyšuje riziko rakoviny, ale ak po ňom predsa len siahnete, bezpečná veľkosť porcie pre ženy je jeden nápoj, čo je približne 147 ml stolového vína denne,“ upozorňuje Bice.

JEDLÁ, ktoré najviac ŠKODIA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nasýtené tuky a trans-tuky

Príklady: spracované, sladké občerstvenie, spracované mäso, margarín

Štúdia, ktorá sa objavila v časopise Oncotarget, spájala vysoký príjem tukov v potrave s rakovinou vaječníkov. Konkrétne najhoršie tuky, ktoré konzumujeme, sú nasýtené tuky a trans-tuky. Tieto tuky sa najčastejšie nachádzajú v potravinách, ktoré sú intenzívne spracované alebo vyprážané a nezhodujú sa so zdravou rastlinnou stravou.

Viac o téme: PotravinyZdravieStravaPrevenciaVaječníky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9