Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZLOZVYK pri sprchovaní, ktorý vás môže PRIPRAVIŤ o ZRAK: Hrozí TRANSPLANTÁCIA rohovky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nosenie kontaktných šošoviek má mnoho výhod. Zaistia pohodlné videnie pri práci a ďalších aktivitách miliónom nositeľov na celom svete. Má to však jeden háčik. Tak, ako pomôžu a uľahčia život, dokážu i riadne potrápiť.

Predstavujú vizuálnu slobodu a tešia sa z nich hlavne tí, ktorý žijú aktívny životom. Hlavné je tiež to, že nezavadzajú. Ak sa niekto rozhodne pre kontaktné šošovky, mal by rátať s tým, že existujú určité pravidlá, ktoré treba dodržiavať pri starostlivosti o ne i o svoj zrak. Stále však veľa ľudí podceňuje pravidlá ich nosenia, čo sa im môže nepekne vypomstiť. Napríklad, ich nosenie počas sprchovania, alebo spánku môže poškodiť zrak. Oční lekári dokonca zdvíhajú varovný prst a tvrdia, že tento zlozvyk môže viesť dokonca k trvalej slepote, ako píše na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: CHYBA, ktorú mnohí robia pri TESTOVANÍ: Výsledok môže byť FALOŠNE negatívny

Riziko očnej choroby

Analýza ukázala, že ľudia, ktorí sa sprchovali s kontaktnými šošovkami v očiach, mali trikrát vyššie riziko vzniku očného ochorenia s názvom mikrobiálna keratitída. Ide o bakteriálnu infekciu rohovky, ktorá spôsobuje bolesť, začervenanie, rozmazané videnie a citlivosť na svetlo. Závažné prípady môžu mať za následok trvalú stratu zraku alebo dokonca samotného oka.

Riziko sa zvýšilo na sedemnásobok, ak to robili denne. Toto bakteriálne ochorenie oka nastáva vtedy, keď sa baktérie naviažu na kontaktné šošovky a začnú sa tam množiť. Nezničí ich ani dezinfekčný roztok v púzdrach, kde sa odkladajú šošovky!

Ignorujú správnu hygienu

Výskumníci z University Hospital Southampton NHS Foundation Trust odhadujú, že zhruba 4 milióny ľudí nosí kontaktné šošovky. Približne u 1 600 z nich sa ročne vyvinie mikrobiálna keratitída a takmer polovica z nich hlási určitú stratu zraku. Vedci tiež zistili, že tí, ktorí spali v kontaktných šošovkách, mali trikrát väčšie riziko vzniku tohto očného ochorenia, pričom dokonca skupina vo veku od 25 do 39 rokov bola najviac ohrozená. 

ZLOZVYK pri sprchovaní, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Napriek tomu, že väčšina ľudí nakupuje šošovky u svojej optiky, nedodržiavajú správnu hygienu a starostlivosť,“ uvádza sa v ich správe zverejnenej v časopise BMJ Open Ophthalmology.

Takmer polovica všetkých účastníkov uviedla, že si nemôže spomenúť, či ich optik informoval o riziku infekcií, keď im predpisoval kontaktné šošovky.

„Kontaktné šošovky určené na korekciu zraku ponúkajú veľa výhod, avšak, ak oči napadne mikrobiálna keratitída, môže natrvalo zhoršiť zrak. V niektorých prípadoch je dokonca potrebné vykonať transplantáciu rohovky,“ uviedol vedúci štúdie Parwez Hossain.

Ten odporúča, aby nositelia šošoviek komunikovali so svojím očným lekárom alebo oborníkom z optiky, ktorý by im mal zodpovedať všetky otázky ohľadom pravidiel správneho zaobchádzania so šošovkami.

Pravidlá bezpečného používania šošoviek

Ako bezpečne používať kontaktné šošovky:

  • Pred manipuláciou so šošovkami si poriadne umyte a osušte ruky
  • Noste ich iba odporúčaný čas
  • Nezabúdajte na pravidelné kontroly, aj keď nemáte žiadne problémy
  • Okamžite vyhľadajte odborníka, ak máte problémy so šošovkami, bolia vás oči, sú začervenané alebo opuchnuté
  • Uistite sa, že sú správne nasadené
  • Nevkladajte si vypadnutú šošovku do oka bez toho, aby ste ju najskôr vyčistili
  • Nepoužívajte ich v sprche, ani vírivke
  • Nenoste ich, ak vás bolia oči, alebo, ak sa vám zhoršuje videnie
  • Nespite v šošovkách
  • Počas plávania alebo vodných športov nenoste šošovky
Viac o téme: ZdravieOčiPrevenciaZrakKontaktné šošovky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9