Vdýchne KYSLÍK do svalov a ZNIŽUJE aktivitu ZÁPALOV v tele: VIAC než len príloha k jedlu!

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-18 14:00:00

Kedysi sme ju mávali ako prílohu k hlavnému jedlu, no dnes už je viac než len "doplnkom"! Poradí si s vysokým krvným tlakom a a ani zápal nie je nič, čo by nedokázal vyriešiť. Pochvaľujú si ju dokonca aj športovci, keďže zlepšuje ich výkon.

Repa má vynikajúci výživový profil. Obsahuje množstvo základných vitamínov, minerálov a antioxidantov. Ako sa píše na medicalnewstoday.comnachádzajú sa v nej jedinečné bioaktívne zlúčeniny nazývané betalaíny, ktoré prospievajú zdraviu človeka. Jej zdravotné výhody poznali už v starom Ríme, kde ju využívali ako jedlo i liek. Vynikajúco chutí pečená posypaná bylinkami a pokvapkaná olivovým olejom. Niektorí ľuďom vyhovuje, ak ju konzumujú vo forme šťavy, alebo v sterilizovanej forme. Listy sú tiež jedlé a plné betakaroténu, vápnika a železa a upravujú sa podobne ako špenát. Vďaka obsahu draslíka pomáha odvodniť a odkysliť organizmus, detoxikuje ho, upravuje trávenie a zastavuje zápchu. Aké sú ďalšie výhody konzumácie repy?

Čítajte tiež: NAJLEPŠIE potraviny, ktoré zvyšujú KRVNÝ obeh: Zabezpečia SPRÁVNE prúdenie krvi v žilách

Výživové hodnoty

Šťava z červenej repy obsahuje širokú škálu základných vitamínov a minerálov. 

Jeden pohár obsahuje:

  • 29 kalórií
  • 0,42 g ​​bielkovín
  • 7,50 g sacharidov
  • 5,42 g cukru
  • 0,40 g vlákniny

1. Látky ukryté v repe

Repový džús obsahuje antioxidanty, o ktorých je známe, že znižujú oxidačný stres. Ten býva spúšťačom rôznych ochorení ako sú rakovina a srdcové ochorenia.

Repa je bohatým zdrojom:

  • folátu - je dôležitý pre DNA a zdravie buniek
  • vitamínu B-6 - podporuje metabolizmus a tvorbu červených krviniek
  • vápnika - základný minerál pre rast a pevnosť kostí
  • železa - umožňuje červeným krvinkám prenášať kyslík
  • horčíka - minerál, ktorý podporuje imunitu, srdce, svaly a nervy
  • mangánu - prispieva k regulácii metabolizmu a hladiny cukru v krvi
  • fosfóru - základná živina pre zdravé zuby kosti a bunky
  • medi - hrá dôležitú úlohu pri tvorbe kolagénu, pri udržiavaní kostí a krvných ciev a pri podpore imunitných funkcií
  • zinku - podporuje hojenie rán a imunitný systém

Môže sa pochváliť fytochemikáliami, ktoré dodávajú rastlinám ich farbu a chuť, zároveň stimulujú imunitný systém, minimalizujú zápal a znižujú oxidačný stres. Betalaíny, ktoré sú zodpovedné za tmavočervenú farbu repy majú sľubné antioxidačné, protizápalové a antitoxické vlastnosti. Dusičnany, ďalšie látky v repe zlepšujú prietok krvi a podporujú zdravie srdca.

2. Zlepšuje krvný tlak

Červená repa môže pomôcť znížiť krvný tlak. Vedci sa domnievajú, že za to môžu dusičnany. Cvikla prirodzene obsahuje veľké množstvo týchto látok, ktoré telo dokáže premeniť na oxid dusnatý. Táto zlúčenina rozširuje krvné cievy, čo zlepšuje prietok krvi a znižuje celkový krvný tlak.

3. Zmierňuje zápal

Džús z repy obsahuje protizápalové zlúčeniny nazývané betalaíny. Tie spomaľujú špecifické signálne dráhy, ktoré zohrávajú úlohu pri zápalových ochoreniach. Štúdia z roku 2014 ukázala, že betalaín nazývaný fenetylamín-betaxantín znížil aktivitu zápalového enzýmu o 32 percent.

4. Prevencia anémie

Červená repa je bohatá na železo, ktoré je nevyhnutnou súčasťou červených krviniek. Bez neho nemôžu prenášať kyslík do tela. Ľudia, ktorí majú nízku hladinu železa, môžu trpieť na anémiu. Najčastejšími príznakmi je únava, závrat, lapanie po dychu, bolesti hlavy, či rýchly tlkot srdca.

5. Ochraňuje pečeň

Šťava z červenej repy obsahuje antioxidanty, vitamín A, vitamín B-6 a železo. Tieto zlúčeniny pomáhajú chrániť pečeň pred zápalmi a oxidačným stresom a zvyšujú jej schopnosť odstraňovať toxíny z tela.

6. Zvyšuje športový výkon

Niektoré zlúčeniny v šťave z červenej repy, ako sú dusičnany a betalaíny, môžu zlepšiť športový výkon. Dokážu zvýšiť prietok krvi a kyslíka do svalov.

Vedľajšie účinky

Vo väčšine prípadov môžu ľudia bezpečne konzumovať cviklu bez toho, aby mali negatívne účinky. Pravidelné pitie šťavy z repy môže mať vplyv na farbu moču a stolice. Farebné zmeny sú však len dočasné a nie sú dôvodom na obavy. Keďže dusičnany v šťave z červenej repy znižujú krvný tlak, pacienti s nízkym krvným tlakom by sa mali o konzumácii porozprávať so svojim lekárom. Cvikla taktiež obsahuje vysoké množstvo oxalátov, ktoré môžu spôsobiť obličkové kamene u ľudí s vysokým rizikom tohto ochorenia.

Ako si pripraviť šťavu z červenej repy?

Stačí, ak použijete odšťavovač, mixér alebo kuchynský robot. Repu očistite, dôkladne umyte a nakrájajte na malé kúsky. Mixujte dovtedy, kým nevznikne šťava. Ak je príliš hustá, môžete pridať trochu vody. Hotový džús vypite, alebo ho odložte do chladničky. Cvikla vynikajúco chutí aj v smoothie. Môžete ju zmiešať s citrusovým ovocím, jablkom, mrkvou, zázvorom, uhorkou, mätou, či bazalkou.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia cvikla repa potravina

2021-04-18 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia