CHYBA, ktorú mnohí robia pri TESTOVANÍ: Výsledok môže byť FALOŠNE negatívny

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-18 06:00:00

Testovanie na koronavírus sa stalo súčasťou našich životov, pre niektorých ide o rutinu. Napriek tomu, mnohí nevedia, že existujú presné pravidlá pred a po teste.

Je niekoľko usmernení, ktorými by sa mali účastníci testovania riadiť. Hoci sú pomerne jednoduché, ich dodržanie je dôležité. Líšia sa v závislosti od toho, aký test podstúpite. Ak sa chystáte na PCR, nemali by ste dve hodiny predtým jesť, piť, fajčiť, ani žuť žuvačku. Ako sa píše na express.co.uk, údajne aj pitie čistej vody môže ovplyvniť výsledok testu. Pri antigénových testoch sa výter robí len z nosa, preto jesť môžete. V tomto prípade by ste sa však mali vyhnúť výplachu nosa a použitiu nosových kvapiek.

Čítajte tiež: NAJLEPŠIE potraviny, ktoré zvyšujú KRVNÝ obeh: Zabezpečia SPRÁVNE prúdenie krvi v žilách

Tí, ktorí sa chystajú na test a majú rezervovaný termín, by sa na miesto testovania mali dostaviť o pár minút skôr, aby sa zaistil hladký priebeh testovacieho procesu. Ľuďom, ktorí termín nemajú, neostáva nič iné, ako si vystáť radu. Odberných miest je však dostatok a stáva sa, že sú často prázdne. Nezabúdajte, že na začiatku testovania musíte predložiť doklad totožnosti, bez neho vás neotestujú. Keď sa testujú deti do 15 rokov, stačí im zdravotný preukaz poistenca.

Kedy môže vyjsť falošne negatívny test? 

Samotného výteru sa človek nemusí báť, odberová tyčinka je flexibilná, ak narazí na odpor, ohne sa. Mnohí sa boja, že by mohlo dôjsť k poškodeniu. Tyčinka je však pružná, aj keby sa odber spravil z nesprávneho miesta, neprenikne cez bariéru a nedostane sa nikam, ani do mozgu.  

Dôležité je pred tým sa poriadne vysmrkať, počas odberu nerobiť prudký pohyb a hlavne nezakláňať hlavu dozadu, čo niektorí zvyknú robiť. Ak by ste to spravili, zdravotníci by vám tak spravili výter z hornej, užšej časti nosovej dutiny a to je nesprávne. Výsledkom môže byť falošne negatívny test. Bez záklonu bude ster kvalitný a hlavne výsledok bude istejší. Celý test trvá len pár sekúnd. Výsledok antigénového testu sa dozviete do 15-30 minút, ak ste podstúpili PCR test, laboratóriu to bude trvať pár hodín.

Fotogaléria


Tagy:
test testovanie zdravie prevencia koronavírus Covid-19

2021-04-18 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia