BEŽNÉ jedlá, ktoré vyvolávajú CHAOS v čreve: Z týchto POTRAVÍN vás bude prekvapivo NAFUKOVAŤ

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-19 06:00:00

Nič príjemné. Obzvlášť vtedy, ak prichádza s nepríjemnými vetrami a ešte k tomu v spoločnosti iných. Vtedy vás obleje studený pot, pocit hanby a je vám trápne. Málokto však vie, že to spôsobujú tak bežné potraviny, ako je kečup alebo harmančekový čaj.

V prvom rade je dôležité si uvedomiť, čo spôsobuje tento nepríjemný stav. Ide o skvelý začiatok a zároveň cesta k tomu, ako identifikovať nepriateľa a zbaviť sa problému. Smutné je, že aj tie najzdravšie potraviny môžu v čreve spôsobiť zmätok, vrátane zeleniny, o ktorej sa hovorí, že by mala byť na našom tanieri každý deň. 

Čítajte tiež: Mnohým NECHUTÍ, no je to veľká ŠKODA: Mliečny zázrak BOJUJE proti BAKTÉRIÁM spôsobujúcim CHOROBY!

Na druhej strane, nadúvanie môže byť aj príznakom zdravotného stavu, ako je intolerancia lepku alebo IBS, ako sa uvádza na thesun.co.uk. V tomto prípade stojí za zváženie návšteva u lekára. Nadúvanie a pretrvávajúci pocit plnosti môžu byť tiež kľúčovými znakmi rakoviny vaječníkov.

Ak ste si istí, že nejde o vážny problém, všímajte si, či nekonzumujete niektoré z týchto potravín. 

Kečup

Mnoho ľudí si bez neho nedá hlavné jedlo. Hoci je nepravdepodobné, že by v malom množstve mohol narobiť nejaké škody, ak ho použijete viac, môže viesť k plynatosti a nadúvaniu.

Niektoré druhy kečupu obsahujú kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, ktorý sa zle vstrebáva a vo veľkom množstve spôsobuje plynatosť a nadúvanie,“ vysvetľuje odborníčka Rachel Clarksonová.

Dobrou správou však je, že niektoré značky kečupov majú nižšie hladiny fruktózového kukuričného sirupu, čo môžete ľahko zistiť zo štítku na výrobku.

Cibuľa

Aj cibuľa môže byť koreňom vášho problému. Je to z toho dôvodu, že obsahuje fruktózu, ktorá môže hnisať v dolnom čreve a poskytovať potravu pre baktérie, ktoré tam žijú. Keď k tomu dôjde, vytvorí sa plyn, ktorý môže spôsobiť opuch vášho žalúdka a nadmerné vetry.

Harmančekový čaj

Harmančekový čaj pomáha pri úzkosti, problémami so spánkom a stresom. Niektorí dokonca odporúčajú tento čaj z toho dôvodu, aby bol žalúdok v rovnováhe. U niektorých ľudí by ale mohlo dôjsť k opačného efektu, keďže obsahuje fruktány. Ide o prírodné uhľohydráty, ktoré sa nachádzajú v mnohých druhoch ovocia, zeleniny a strukovín, ako sú fazule. Príliš veľa tejto zložky môže spôsobiť nepríjemné pocity v žalúdku, ak nie je dostatok enzýmov na ich strávenie. Rachel Clarksonová povedala, že lepším bylinkovým čajom pre tých, ktorí sú náchylní na nadúvanie, je mätový čaj.

Diétne nápoje

Sú skvelé na zníženie spotreby cukru, pretože jediná plechovka kolového nápoja obsahuje viac ako dennú dávku pre dospelých. Avšak, nachádzajú sa v nich umelé sladidlá, ktoré nie sú pre ľudské telo práve najlepšie. Umelé sladidlá môžu u niektorých vyvolať problémy s trávením, čo zvyšuje pravdepodobnosť vzniku plynov a nadúvania. Sukralóza je najbežnejším vinníkom popri aspartáme.

Aj v bublinkových diétnych nápojoch a akýchkoľvek iných, ktoré obsahujú oxid uhličitý, môžu bublinky spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť.

Orechy

Hrsť orechov sa považuje za vynikajúcu voľbu občerstvenia, pretože sú plné živín a zdravých tukov. Ale neskôr môžete spozorovať nadúvanie kvôli obsahu fruktánov. Týka sa to najmä pistácií, kešu orechov, mandlí a lieskových orechov. Ak žalúdok nedokáže fruktány rozložiť, kvasia v žalúdku a spôsobujú tráviace ťažkosti.

Avokádo

Vo väčšom množstve by avokádo mohlo potrápiť žalúdok. Odborníčka na výživu Ishika Sharmaová uviedla, že to majú na svedomí polyoly, tiež známe ako cukrové alkoholy. Polyoly sa v čreve zle absorbujú.

„Avokádo má navyše vysoký obsah vlákniny a je známe, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny spôsobujú nadúvanie,“ uviedla odborníčka.

Dajte si radšej na večeru najviac jednu polovicu avokáda. Tak z neho získate potrebné zdraviu prospešné látky bez toho, aby hrozilo nadúvanie. 

Otrubové vločky

Otrubové vločky sú taktiež plné vlákniny. Okrem toho, že vláknina znižuje riziko vzniku chorôb, môže zabrániť zápche a pomôcť tráveniu. Príliš veľa vlákniny však môže u niektorých ľudí, vrátane tých s IBS, spôsobiť nepokoj v črevách a nadúvanie.

Nicola Mooreová, odborníčka na výživu dodala: „Otruby sa bežne odporúčali na zvládnutie príznakov IBS, ale u mnohých ľudí môže byť ich konzumácia skutočnou príčinou nadúvania. Vláknina v otrubách je zdrojom energie pre črevné baktérie, ktoré môžu nakoniec viesť k vyššej úrovni produkcie plynu, a teda aj k nadúvaniu."

Brokolica

Niektoré typy zeleniny môžu vyvolať pocit nafúknutia a plynatosti, ako napríklad brokolica. Hlavne krížová zelenina je známa vysokým obsahom vlákniny, ktorá zaťažuje žalúdok. Patrí sem aj kapusta a kel, preto si na ne treba dávať pozor, ak máte sklon k nadúvaniu. Špargľa sa považuje za potravinu nabitú množstvom výživných látok, ale ani s ňou to netreba príliš preháňať. 

Černice

Chutné, ale pre niekoho nebezpečné! Černice sú plné polyolov, ktoré sa vyskytujú tiež v avokáde. Ťažko sa odbúravajú, a preto ich nemusí telo absorbovať. Výsledkom je nadúvanie. Podobne niektoré druhy ovocia s vysokým obsahom cukru, ako napríklad ananás a mango, môžu zaťažovať tráviaci systém. Ak vám robí problém, držte sa radšej hrozna, čučoriedok alebo jahôd, ktoré sú ľahšie pre váš žalúdok.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny nafukovanie nadúvanie

2021-04-19 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia