Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

PRÍZNAKY, že máte v tele PÁSOMNICU: Toto môže ODHALIŤ nepríjemného PARAZITA

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niekedy vie byť nenápadná a skrýva sa za bežnými bolesťami hlavy. Predstava cudzieho parazita v tele znie ako zo sci-fi filmu o Votrelcovi. V skutočnosti však nie je nereálna a pásomnica si môže nažívať v ľudskom tele.

Červy sú parazitické organizmy, pričom pásomnica je iba jedným príkladom infekcie červami. Asi 3,5 miliárd ľudí na svete každý rok trpí parazitárnou infekciou, no napr. vo Veľkej Británii je diagnostika červov stále neobvyklá. Červy žijúce v ľudských črevách a živiace sa obsahom čreva sa nazývajú parazity. Portál express.co.uk zisťoval  od Dr. Deborah Leeovej z Dr Fox Online Pharmacy všetko, čo treba vedieť o pásomnici.

Čítajte tiež: Kedy je NAJLEPŠÍ čas na kávu, ak chcete SCHUDNÚŤ? Spaľujte TUKY vďaka kofeínu!

Kto je ohrozený? 

Odborníčka v prvom rade zdôraznila, že ak ste dospelý zdravý človek, je veľmi nepravdepodobné, že by ste mali pásomnicu. Postihnuté bývajú najviac deti, starší ľudia a osoby s oslabeným imunitným systémom alebo HIV. Červy sú tiež bežnejšie v subtropickom a tropickom podnebí, ale i napriek tomu sa stáva, že aj v iných krajinách sú niekomu občas diagnostikované.

Typy parazitických červov

Parazitárne infekcie sú protozoálne, alebo môže ísť o helmintické infekcie. Protozoálne môžu zahŕňať amébiázu alebo kryptosporidiózu a helmintické infekcie spôsobujú parazitické červy, ako sú pásomnice. Pásomnice však nie sú jediným typom parazitického červa, ktorý spôsobuje infekciu. 

Medzi ďalšie typy parazitických červov patria škrkavky, háďatko črevné – červ spôsobujúci ochorenie strongyloidiázu, trichinella (svalovec špirálovitý), schistozómy, lymfatická filariáza (parazitárna infekčná tropická choroba) a pod.

Ako sa môžete nakaziť? 

Pásomnica, ako už jej názov napovedá, je dlhá tenká trubica, ktorá pripomína zvinovací meter.

Dr. Leeová vysvetľuje: „Každá pásomnica má hlavu s prísavkami a háčikmi. Je to hermafrodit - to znamená, že sa môže množiť sám. Môže sa rozdeliť na dve časti, ktoré sa môžu objaviť v stolici.“

PRÍZNAKY, že máte v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Existuje veľa rôznych druhov pásomníc. Najčastejšie ide o bravčové pásomnice (T. solium), hovädzie (T.saginata), zakrpatené (H.nana) a rybie pásomnice zo surových sladkovodných rýb (D.latum). Nakaziť sa nimi môžete tak, že skonzumujete ich vajíčka z mäsa alebo rýb, ktoré sú surové alebo neboli správne tepelne upravené. Niekedy tiež stačí byť v kontakte s výkalmi zvierat alebo s kontaminovanou vodou, ako upozorňuje doktorka Leeová. 

„Infekcia rybami je všeobecne spôsobená sladkovodnými rybami - nie sushi, pokiaľ bolo pred konzumáciou zmrazené. Ľudia tiež môžu prenášať určité druhy pásomníc na iných," dodala odborníčka.  

Aby toho nebolo málo, infikovanie hrozí aj v prípade, ak si po použití toalety neumyjete správne ruky.

"Taktiež chrobáky a blchy môžu prenášať vajíčka z trusu potkanov a myší na človeka," dodáva Leeová. 

Ako zabrániť výskytu červov?

  • Často si umývajte ruky a udržiavajte ich čisté - používajte mydlo a vodou a dôkladne si ich osušte.
  • Dodržujte správnu hygienu potravín – postarajte sa o ich správne uskladnenie a dôkladne uvarte jedlo, najmä mäso. Nejedzte surové alebo nevarené ovocie alebo zeleninu bez toho, aby ste ich najskôr neumyli čistou vodou. Udržujte svoju kuchyňu čistú a dezinfikovanú.
  • Zmrazenie mäsa a rýb po dobu 7 dní pred ich konzumáciou zabíja vajíčka a larvy pásomnice.
  • Dôkladne uvarte bravčové, hovädzie a iné červené mäso, aby ich vnútorná teplota bola 62 °C.
  • Hydinu, ako je kuracie a morčacie mäso, vždy varte pri teplote 73 °C.
  • Zaistite, aby varené ryby dosiahli 62 °C.
  • Nikdy nejedzte nedostatočne tepelne upravené alebo surové mäso.
  • Na mäso a zeleninu používajte samostatné dosky na krájanie.
  • Dôkladne umyte a ošúpte ovocie a zeleninu.
  • Používajte iba čistú vodu.
  • Buďte zvlášť opatrní v zahraničí - pite iba balenú vodu, pokiaľ si nie ste istí, že je čistá.

PRÍZNAKY, že máte v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Diagnóza a liečba pásomnice

Liečba nie je vždy jednoduchá, pretože niektoré druhy, ako napríklad pásomnica bravčová, produkujú larvy, ktoré dokážu opustiť črevo a dostať sa do iných častí tela, kde tvoria cysty.

Dr. Leeová varovala: „Bravčová pásomnica môže infikovať mozog a spôsobiť neurologické príznaky, ako sú bolesti hlavy, poruchy videnia a kŕče. To môže byť zriedka fatálne. Pásomnica echinococcus infikuje pečeň a  spôsobuje veľké pečeňové cysty."

Diagnóza pásomnice sa robí kontrolou vzoriek zo stolice, krvnými testami a niekedy aj CT/MRI alebo ultrazvukom. Akonáhle je diagnóza potvrdená, liečba spočíva v užívaní liekov na usmrtenie dospelej pásomnice.

Dr. Lee vysvetlila: „Tie potom obyčajne len zmiznú zo stolice, ale na zaistenie správnej liečby môže byť potrebných niekoľko ďalších vzoriek stolice. Liečba môže byť niekedy komplikovaná. Môže byť napríklad potrebný chirurgický zákrok, ak dôjde k tvorbe cýst alebo, ak dôjde k akémukoľvek ohrozeniu neurologických funkcií. “

Viac o téme: ZdravieOchorenieParazitČervyChorobyPásomnica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9