Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kedy je NAJLEPŠÍ čas na kávu, ak chcete SCHUDNÚŤ? Spaľujte TUKY vďaka kofeínu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každý kávičkár dobre pozná na vlastnej koži, aké sú účinky kofeínu. Šálka kávy zvyšuje sústredenie a zlepšuje duševnú bdelosť. Ako však pôsobí pri fyzických aktivitách?

Kofeín je stimulant, ktorý sa prirodzene vyskytuje v kávových zrnách, čajových lístkoch a kakaových bôboch. Nachádza sa napr. v energetických nápojoch, káve a mnohých jedlách. Mierna konzumácia tohto stimulantu môže zvýšiť bdelosť, kognitívne funkcie a chudnutie, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Sú VEDĽAJŠIE účinky po očkovaní proti KORONAVÍRUSU zlým znamením? PRAVDA, ktorá vás PREKVAPÍ!

Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) odporúča, aby zdraví dospelí ľudia konzumovali viac ako 400 miligramov (mg) zdroja kofeínu denne, čo zodpovedá približne 4 alebo 5 šálkam kávy. Niektorí však kofeín metabolizujú odlišne a pri nižšej úrovni príjmu pociťujú negatívne účinky.

Kofeín a cvičenie

Recenzia z roku 2019, ktorá sa týkala 21 publikovaných metaanalýz, naznačuje, že kofeín môže zvýšiť výkon pri cvičení tým, že zvyšuje anaeróbnu silu, aeróbnu vytrvalosť a svalovú vytrvalosť a silu. Údaje tiež ukazujú, že pozitívny účinok kofeínu na tieto ukazovatele výkonnosti je výraznejší počas aeróbnych cvičení než počas anaeróbnych cvičení. Napriek dôkazom, že kofeín pomáha pri výkone, výskumov, ktoré by hovorili o spaľovaní tukov, je menej. 

Vedci z Katedry fyziológie na univerzite v Granade (UGR) v Španielsku skúmali schopnosť kofeínu zvyšovať spaľovanie tukov a tiež vplyv príjmu kofeínu na maximálnu rýchlosť oxidácie tukov (MFO) aktívnych mužov počas hodnoteného cvičebného testu. Štúdia sa uskutočnila v období od júna do novembra 2019 a bola zverejnená v časopise Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Kedy je NAJLEPŠÍ čas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pomáha spaľovať tuky?

Vedci prijali 15 aktívnych mužov s priemerným vekom 32 rokov. Všetci títo účastníci boli nefajčiari, nemali žiadne zdravotné ťažkosti, ktoré by sa mohli cvičením zhoršovať, a taktiež neužívali žiadne lieky. Všetci mali predchádzajúce skúsenosti s vytrvalostným tréningom a prijímali menej ako 50 mg kofeínu denne.

V tejto kontrolovanej štúdii každý účastník absolvoval cvičebný test štyrikrát - dvakrát ráno a dvakrát popoludní - pomocou bicyklového ergometra. Tridsať minút pred každým testom účastníci konzumovali buď 3 mg na kilogram telesnej hmotnosti kofeínu, čo je ekvivalent silnej kávy, alebo placebo z čistej mikrokryštalickej celulózy. Vedci merali MFO a maximálnu absorpciu kyslíka (VO2max) pomocou nepriamej kalorimetrie a vypočítali intenzitu cvičenia potrebnú na dosiahnutie optimálneho MFO.

Výsledky štúdie ukázali:

  • Účastníkom, ktorí konzumovali kofeín, sa zvýšili MFO a VO2max počas záťažových testov, ktoré sa konali ráno a popoludní.
  • Popoludňajšie záťažové testy preukázali väčší nárast MFO a VO2max ako ranné záťažové testy.
  • Počas ranných cvičení spotreba kofeínu zvýšila MFO na podobnú úroveň ako popoludňajšie testy u účastníkov, ktorí nekonzumovali kofeín.

Výskumníci naznačujú, že najlepším scenárom pre maximálnu oxidáciu celého tela je konzumácia silnej šálky kávy alebo ekvivalentného množstva kofeínu krátko pred stredne intenzívnym aeróbnym tréningom v popoludňajších hodinách.

Kedy je NAJLEPŠÍ čas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riziká

Rovnako ako u iných látok, nadmerná konzumácia kofeínu môže spôsobovať nepríjemné vedľajšie účinky, vrátane nespavosti, nervozity, úzkosti, rýchlej srdcovej činnosti, nevoľnosti a bolesti hlavy. U tých s určitými zdravotnými problémami ako je napríklad nepravidelný srdcový rytmus, môže kofeín zhoršiť príznaky spojené s týmto stavom. V každom prípade sa treba poradiť so svojím lekárom o tom, či je pre vás vhodná konzumácia jedál a nápojov s obsahujúcich kofeín. 

Obmedzenia výskumu

Aj keď sa výskum zameral na to, ako príjem kofeínu ovplyvňuje oxidáciu tukov počas cvičenia u aktívnych mužov, nezahŕňal ženy, ani ľudí so sedavým životným štýlom. Nie sú známe taktiež rasy a etnická príslušnosť účastníkov. Výsledky štúdie sa preto nemusia vzťahovať na všetky rasové a etnické skupiny a nemusí byť možné zovšeobecniť ich na ženy alebo ľudí v iných vekových skupinách.

Štúdie sa zúčastnilo iba 15 účastníkov, čo je veľmi malý počet. Vedci tiež nemerali telesnú teplotu ani krvné premenné a nezohľadňovali, koľko spánku mali účastníci počas testovacieho obdobia.

Viac výskumov využívajúcich väčšiu a rozmanitejšiu skupinu ľudí by mohlo pomôcť zistiť, či konzumácia kofeínu pred cvičením má v širšej sociodemografickej podobe efekt spaľovania tukov.

Viac o téme: KávaCvičenieKofeínTuky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9