18 JEDNODUCHÝCH spôsobov, ako ZLEPŠIŤ svoje zdravie za menej ako 1 minútu: Pár SEKÚND, VEĽKÉ účinky

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-28 14:00:00

Iba 60 sekúnd stačí na to, aby ste si posilnili imunitu a tým aj pevné zdravie. Hoci žijeme v  uponáhľanej dobe a niekedy nemáme čas sa ani nadýchnuť, k tomu, aby sme podporili svoj organizmus, nepotrebujeme veľa.

Aj vy sa celý deň nezastavíte, unavení padáte do postele a napriek tomu máte nepokojný spánok? Pomôžu vám tieto triky, ktoré zaručene podporia zdravie. Stačí jedna minúta vášho času, ako sa píše na womenshealthmag.com. Čo sa dá stihnúť za 60 sekúnd?

Čítajte tiež: OCHRANNÁ funkcia TUKU, ktorú nikto nečakal: Prečo majú ženy s väčšími STEHNAMI a zadkom VÝHODU!

1. Používajte dentálnu niť

Dentálna niť zlepší zdravie ústnej dutiny. Už za jednu minútu si totiž dokážete vyčistiť miesta v ústach, ktoré sú ťažko dostupné a zhromažďujú sa v nich baktérie, ktoré spôsobujú problémy. 

„Ak sa neviete dostať bežnou dentálnou niťou medzi zuby, použite ústnu sprchu,“ konštatoval zubár Sargon Lazarof.

Ako dodal, hoci tento spôsob nie je tak efektívny ako samotná niť, je to vždy lepšie, ako neurobiť nič.

2. Vypláchnite si ústa

Iba 30 sekúnd stačí na to, aby ste si dôkladne prepláchli zuby ústnou vodou, ktorá má antibakteriálne vlastnosti. Najlepšie urobíte, keď ju použijete pred spaním. Vyčistí zuby a zbaví ich škodlivých baktérií.

3. Ráno vypite pohár vody

Ešte predtým, ako siahnete po šálke kávy, vypite pohár vody.

„Telo po spánku potrebuje hydratovať. Voda nakopne funkciu mozgu, obličiek aj čriev. Dokonca sa rýchlejšie preberiete,“ vysvetlil gastroenterológ Will Bulsiewicz.

4. Dajte si konopné semienka

Pridajte tri polievkové lyžice konopných semienok do svojho jogurtu, smoothie alebo kaše. Konzumácia bielkovín v dopoludňajších hodinách pomáha udržať hladinu cukru v krvi a tiež vašu energiu stabilnom režime. Nebudete pociťovať vlčí hlad a aj vaša nálada bude dobrá.

5. Doprajte si strukoviny

Ak budete jesť strukoviny každý deň, predĺžite si život. Sú totiž plné bielkovín a zdravých sacharidov, ktoré telo potrebuje. 

„Ak kupujete strukoviny v konzervách, pred použitím ich prepláchnite. Tekutina v ktorej plávajú je väčšinou plná soli a škrobu, ktoré telo nepotrebuje,“ konštatovala autorka knihy The Bloated Belly Whisperer Tamara Duker Freumanová. 

Ako dodala, prepláchnutím odstránite asi 40 percent sodíka.

6. Rozdeľte jedlo na polovicu

Zvyknete si naložiť plný tanier jedla? Skôr ako sa do neho pustíte, rozdeľte ho na polovicu. Predtým, ako začnete s druhou polovicou sa zamyslite, či ste stále hladní, alebo ste už sýti a jedia vám len oči.

7. Používajte ocot a olivový olej

Keď si pochutnávate na jedle bohatom na uhľohydráty, ako je chlieb, cestoviny alebo zemiaky, pred konzumáciou ich najskôr pokvapkajte olivovým olejom alebo octom. Tuk a kyselina totiž môžu výrazne znížiť glykemický vplyv sacharidov a zároveň pomáhajú udržiavať hladinu cukru v krvi v norme.

8. Doprajte si zelený čaj

Pri mnohých odrodách zeleného čaju stačí na prípravu jednej šálky len jedna minúta. Podľa novej štúdie v Európskom vestníku preventívnej kardiológie je pitie zeleného čaju najmenej trikrát týždenne spojené s približne 25 percentným nižším rizikom vzniku srdcových chorôb a mozgových príhod.

9. Pripravte si občerstvenie

Iba minútu vám potrvá, aby ste si nakrájali vaše obľúbené ovocie a zeleninu, ktoré si môžete dopriať počas dňa. Je to jednoduchý spôsob, ako zvýšiť príjem vlákniny, vitamínov, minerálov a protizápalových fytochemikálií. Tie zlepšujú trávenie, podporujú zdravú pokožku a pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.

10. Choďte po schodoch

Vymeňte výťah za schody. Aj minútová chôdza po schodoch zlepší vaše kardiovaskulárne zdravie. Samozrejme platí, čím viac chodíte, tým lepšie. Nemôžete behať vonku, lebo je zlé počasie? Vyskúšajte si vybehnúť pár poschodí vo vašom dome.

11. Uberte na teplote

Predtým ako sa uložíte na spánok, znížte teplotu v miestnosti o dva až tri stupne. Zlepší sa kvalita vášho spánku. Pri nižších teplotách spíte hlbšie, neprebúdzate sa tak často a aj sa menej prehadzujete v posteli.

12. Stlmte svetlá

Akonáhle zapadne slnko, stlmte všetky svetlá. Podporíte tak tvorbu melatonínu, ktorý má sedatívny účinok a vy budete lepšie pripravení na spánok.

13. Vysušte si ruky

To, že si treba umývať ruky najmenej 20 sekúnd je všetkým známe. No vedeli ste, že potrebujete ďalších 20 sekúnd, aby ste ich správne vysušili? Vlhké ruky sú náchylnejšie na choroboplodné zárodky. Ak ich máte po častom umývaní vysušené, siahnite po hydratačných krémoch určených na ruky.

14. Zhlboka dýchajte

Zhlboka sa nadýchnite dva až trikrát. Pri tomto dychovom cvičení si predstavte tri veci, na ktoré sa najviac tešíte. Takéto cvičenie môže znížiť váš srdcový rytmus a krvný tlak, dokonca vám zlepší náladu.

15. Pošlite zmysluplný text

Nájdite si pár sekúnd na to, aby ste úprimne zložili poklonu niekomu, koho máte radi. Pošlite mu esemesku, e-mail, alebo sa s ním spojte cez sociálnu sieť. Je to rýchly spôsob, ako niekomu okamžite zlepšiť náladu a urobiť radosť. Aj sebe. 

16. Neseďte

Predpokladá sa, že keď sedíme dlhšiu dobu, množia sa v našich telách toxíny, ktoré poškodzujú krvné cievy a zvyšujú tak riziko srdcových chorôb. Nastavte si v mobile budík, ktorý vás každú hodinu upozorní, že sa máte postaviť a trochu sa prejsť.

17. Posilnite si panvové dno

Zakaždým, keď si nájdete chvíľku čas, urobte päť Kegelových cvikov. Stihnete to do jednej minúty. Pravidelným vykonávaním týchto cvikov posilníte panvové dno a zabránite tak problémom, ako je inkontinencia.

18. Preskúmajte svoje prsia

Kontrolujte svoje prsia aspoň raz za mesiac. Robte to vždy počas prvého týždňa menštruácie, keď ustúpia hormonálne účinky na prsné tkanivo. Postavte sa pred zrkadlo s rukami vbok. Zdvihnite ruky nad hlavu a zároveň hľadajte zmeny v zrkadle. Jemne stlačte bradavky, aby ste zistili, či z nich nevychádza výtok alebo tekutina. Ľahnite si na chrbát a jednu ruku natiahnite nad hlavu. Opačnou rukou prechádzajte prstami pevne po prsníku krúživými pohybmi. Nezabudnite skontrolovať podpazušie.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie imunita prevencia

2021-03-28 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia