Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

HRIECH v detstve, ktorý si vypýta svoju DAŇ: Zdravá strava vám potom NEPOMÔŽE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Význam výživy v detstve netreba podceňovať. Má oveľa väčší dopad na ľudské telo, ako si mnohí myslia. Dokáže vás ovplyvniť na dlhé roky.

Konzumácia väčšieho množstva tuku a cukru v detstve môže zmeniť náš mikrobióm na celý život, aj keď sa neskôr naučíte zdravšie stravovať, tvrdí nová štúdia zrealizovaná na myšiach a zverejnená na sciencedaily.com. Štúdia vedcov UC Riverside je jednou z prvých, ktorá ukázala významný pokles celkového počtu a rozmanitosti črevných baktérií u dospelých hlodavcov, kŕmených nezdravou stravou v mladom veku. 

Čítajte tiež: MASTNÁ pochúťka NIE je až taký veľký HRIECH: Prečo striktne neodmietať SLANINU

„Študovali sme myši, ale pozorovaný efekt je rovnaký aj u detí, ktoré majú stravu s vysokým obsahom tuku a cukru a ich črevný mikrobióm je postihnutý až šesť rokov po puberte,“ vysvetlil evolučný fyziológ UCR Theodore Garland. 

Správa, popisujúca štúdiu, bola nedávno publikovaná v časopise Journal of Experimental Biology

Dôležitá je rovnováha

Mikrobióm sa týka všetkých baktérií, ako aj húb, parazitov a vírusov, ktoré žijú na človeku alebo zvierati a vo vnútri nich. Väčšina z týchto mikroorganizmov sa nachádza v črevách a je užitočná, keďže stimuluje imunitný systém, odbúrava jedlo a pomáha syntetizovať kľúčové vitamíny. V zdravom tele existuje rovnováha patogénnych a prospešných organizmov. Ak však dôjde k narušeniu rovnováhy, a to buď užívaním antibiotík, chorobami alebo nezdravou stravou, telo by sa mohlo stať náchylným na choroby. 

HRIECH v detstve, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky štúdie

V štúdii Garlandov tím hľadal vplyvy na mikrobióm po rozdelení myší do štyroch skupín: jedna skupina bola kŕmená štandardnou stravou, druhá menej zdravou „západnou“ stravou, ďalšia mala prístup k bežeckému koliesku na cvičenie, a polovica bola bez neho. Po troch týždňoch mali myši štandardnú stravu bez cvičenia, čo je obvyklé tomu, ako sa hlodavce chovajú v laboratóriu. 

V 14. týždni tím skúmal rozmanitosť a množstvo baktérií u zvierat. Zistili, že v skupine západnej stravy bola prítomnosť množstvo baktérií, ako je Muribaculum intestinale, výrazne znížená. Tento typ baktérií sa podieľa na metabolizme sacharidov. Analýza tiež ukázala, že črevné baktérie sú citlivé na množstvo námahy, ktoré myši spravili. Baktérie Muribaculum sa zvýšili u myší kŕmených štandardnou stravou, ktoré mali prístup k bežeckému kolesu, a znížili sa u myší pri diéte s vysokým obsahom tukov, či už cvičili alebo nie. Vedci sa domnievajú, že tento druh baktérií môže ovplyvniť množstvo energie dostupnej pre jeho hostiteľa. 

V súčasnosti pokračujú výskumy, ktoré sledujú ďalšie funkcie tohto druhu baktérií. Ďalším účinkom bolo zvýšenie počtu veľmi podobných druhov baktérií, k čomu došlo po piatich týždňoch tréningu na bežiacom páse v štúdii iných výskumníkov. To naznačuje, že samotné cvičenie môže zvýšiť ich prítomnosť. 

"Ste to, čo ste jedli ako dieťa"

Celkovo vedci z UCR zistili, že západná strava v ranom veku mala na mikrobióm dlhodobejšie účinky ako cvičenie. Garlandov tím by rád zopakoval tento experiment a odobral vzorky v ďalších časových obdobiach, aby lepšie pochopil, kedy sa zmeny v myších mikrobiómoch objavia prvýkrát a či siahajú do ešte neskorších fáz života. Bez ohľadu na to, kedy sa účinky objavia prvýkrát, vedci tvrdia, že je dôležité, aby boli pozorované dlhšie po zmene stravy. Garland uviedol, že táto známa veta by sa mala pozmeniť: „Ste nielen to, čo jete, ale aj to, čo ste jedli ako dieťa." 

Viac o téme: ZdravieStravaDetstvoČrevoMikrobióm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9