Skutočné PRÍBEHY ľudí, ktorí dostali VAKCÍNU: Toto sa STALO po OČKOVANÍ proti koronavírusu

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-08 22:00:00

Očkovanie proti Covid-19 sprevádza veľa otáznikov a mnohí ľudia majú strach. Obavy sú najmä z nežiaducich účinkov vakcín, ktoré boli na ich vkus vyvinuté príliš rýchlo a nie sú dostatočne odskúšané. Naopak, mnohí by sa chceli zaočkovať čo najskôr, no pre nedostatok vakcín ide očkovanie u nás pomalým tempom. 

Na Slovensku bolo doteraz zaočkovaných  zhruba 200 000 ľudí, druhú dávku dostalo už takmer 40 000 z nich. V súčasnosti sa u nás očkuje vakcínami od spoločnosti Pfizer/BioNTech a Moderna. Podľa najnovších informácií sa medzi tých, ktorí majú nárok na čo najskoršie zaočkovanie, dostali učitelia vyučujúci prezenčne. Tých by mali začať očkovať vakcínou od AstraZeneca. Z diskusií na sociálnych sieťach vyplýva, že aj učitelia sú rozdelení na dva tábory. Kým jedna časť víta možnosť dať sa zaočkovať, iní majú z toho strach a chcú ho odmietnuť. 

Čítajte tiež: Tajná ZBRAŇ proti KORONAVÍRUSU? Ako môže obyčajné PRECHLADNUTIE zachrániť pred infekciou

Nikto netvrdí, že vedľajšie účinky nie sú

Odborníci ľudí upokojujú, že prehnané obavy sú zbytočné, no pripúšťajú, že rovnako ako pri každej vakcíne, aj pri očkovaní proti Covid-19 môže prísť i k nežiaducim účinkom. Najčastejšie je to citlivosť v mieste vpichu, preto sa odporúča vyvarovať sa 48 hodín po očkovaní nadmernej fyzickej aktivite. Ak je bolesť v ruke výraznejšia alebo je ruka slabšia, nemali by sme dvíhať ťažké veci. Tiež by sme sa mali vyhýbať alkoholu. Prítomný môže byť pocit únavy, bolesť hlavy a celková slabosť alebo mierne príznaky podobné chrípke. Počas prvých dvoch alebo troch dní po očkovaní sa môže zvýšiť teplota.

Na Slovensku podľa doterajších informácií zomrel po očkovaní proti Covidu-19 jeden pacient. Muž mal 79 rokov a trpel viacerými chronickými ochoreniami. K celkovému zhoršeniu jeho zdravotného stavu mohli podľa odborníkov prispieť nežiaduce účinky po očkovaní, ktorými boli horúčka a slabosť. I napriek šíriacim sa informáciám, že s očkovaním malo súvislosť aj úmrtie 56-ročnej ženy z Banskej Bystrice, rezort zdravotníctva to označil za dezinformáciu. Zamestnankyňa mestského úradu bola proti Covidu očkovaná 8. januára a následne sa, bohužiaľ, nakazila koronavírusom. Odborníci upozorňujú, že účinnosť prvej dávky je niekde na úrovni 52%, preto je potrebné sa aj naďalej chrániť. Nejde o ojedinelý prípad, keď sa po zaočkovaní prvou dávkou človek nakazil.

Najčastejšia je bolesť v mieste vpichu

Vo všeobecnosti sa ľudia po zaočkovaní sťažujú najmä na citlivosť v mieste vpichu, bolesť ruky a slabosť. Svoje skúsenosti opísala aj Shelly, žijúca v Jeruzaleme v Izraeli, ktorý nasadil najvyššie tempo očkovania na svete, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Shelly má za sebou už obidve dávky. Prvú dostala 22. decembra a druhú o tri týždne neskôr, 13. januára. Ako opísala, v Izraeli veľmi dbajú na bezpečnosť tých, ktorí na očkovanie prichádzajú. Okrem toho, že je zachovaný sociálny dištanc a nikto sa na nikoho netlačí, s každým sa lekár porozpráva, zisťuje alergie a tiež to, aké očkovania doteraz absolvoval. Samotné očkovanie Shelly ani necítila a potom musela zostať ešte 15 minút v čakárni a hýbať pri tom rukou. Lekár ju upozornil, že sa môže cítiť unavená alebo ospalá. 

Ako povedala, miernu únavu naozaj pár dní cítila a tiež ju nejaký čas pobolievala ruka. Obávala sa, že po druhej dávke bude reakcia intenzívnejšia. 

„Vopred som sa pripravila. Uvarila som si veľký hrniec kuracieho vývaru, teda židovského penicilínu a na ďalšie dva dni po plánovanej druhej dávke som zrušila všetky schôdzky,“ opísala.

Po podaní vakcíny opäť 15 minút zostala v čakárni. Žiadna silná reakcia neprišla, len ju opäť pár dní pobolievala ruka. 

„Väčšiu časť vývaru som vložila do mrazničky na horšie časy,“ povedala a dodala, že jej kamarátka mala po prvej dávke tri dni zvýšenú teplotu, po druhej vôbec nič a ostatní známi hovorili iba o miernej bolesti ruky, ako mala aj ona.  

Janet bola bez príznakov

O svojej skúsenosti porozprávala aj 78-ročná Janet, ktorá býva na južnom pobreží Anglicka, neďaleko Brightonu. Tiež si veľmi pochvaľuje výbornú organizáciu a zachovanie sociálneho dištancu v hale, kde ju očkovali. „Bolo to úplne bezbolestné,“ tvrdí.

Ešte pred zaočkovaním ju podrobili krátkemu, no podrobnému výsluchu o jej zdraví, aby sa uistili, že nie sú žiadne prekážky. Po očkovaní ju tiež vyzvali, aby počkala ešte 15 minút v ďalšej permanentne vetranej miestnosti, kde boli stoličky rozmiestnené ďaleko od seba. Všetkých zaočkovaných monitorovali traja zdravotníci, ktorí mali situáciu pod kontrolou. 

„Mali naozaj prehľad, aj mňa sa po 15 minútach opýtali ako sa cítim a po mojej odpovedi, že dobre, som mohla odísť,“  povedala.

Domov odchádzala so štyrmi stránkami podrobných informácií o vakcíne, možných nežiaducich účinkoch a kontaktmi. 

Nemala som žiadne vedľajšie účinky, ani citlivosť v mieste vpichu. Ale ja nikdy nemávam nežiaduce účinky, ani po očkovaní na sezónnu chrípku,“ dodala.

Žiadne obavy

Shelly a Janet si nemyslia, že ľudia by sa mali vakcíny obávať, no nikoho nechcú presviedčať. Každý si musí podľa nich zvážiť, ako sa rozhodne. Ich skúsenosti a skúsenosti ich známych sú dobré, nikto sa nestretol s vážnymi problémami, no tiež počuli o úmrtiach spojených s očkovaním vo svete. 

„Ja osobne som však šťastná, že som vakcínu dostala. Dýcha sa mi oveľa slobodnejšie a zbavila som sa strachu, s ktorým som žila. Zomrelo a zomiera stále veľa ľudí,“ dodala Janet.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie očkovanie koronavírus Covid-19

2021-02-08 22:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia