Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako môže dať telo NAJAVO, že má v sebe KORONAVÍRUS? O tomto mnohí NEVEDIA

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nádcha, upchatý nos, mierna bolesť hlavy a hrdla. Aj toto môžu byť príznaky, že vaše telo bojuje s Covidom. Hoci sa tieto symptómy javia ako bežné prechladnutie, lekári varujú, že v niektorých prípadoch môže ísť o mierny priebeh ochorenia.

Plný nos, kýchanie, škrabanie v krku. V tomto sychravom počasí nič nezvyčajné. Počet ľudí, ktorí bojujú s prechladnutím, alebo chrípkou stúpa každoročne. 

Čítajte tiež: Skutočné PRÍBEHY ľudí, ktorí dostali VAKCÍNU: Toto sa STALO po OČKOVANÍ proti koronavírusu

Mnohí o tom ani netušia

Podľa National Health Service (NHS) hlavnými príznakmi nového koronavírusu je vysoká teplota, nepretržitý, dusivý kašeľ, či strata čuchu a chuti. Britskí lekári však varujú, že aj miernejšie príznaky, pripomínajúce obyčajné prechladnutie, môžu byť znakom, že sa človek nakazil vírusom, ako sa píše na thesun.co.uk

„Často vyšetrujeme ľudí s ľahšími symptómami ako je nádcha, upchatý nos, zachrípnutie, či s bolesťou hlavu a svalov, u ktorých sa nakoniec potvrdila pozitivita na Covid-19,“ konštatovala doktorka Alex Sohalová.

Ako vysvetlila, tieto príznaky sa často prejavia pri riešení iných zdravotných problémov pacientov.

Pacienti často ani netušia, že ich mierne prechladnutie je v skutočnosti vírus. Keďže neboli v izolácii, je pravdepodobné, že ho šírili ďalej,“ dodala. 

Podľa nej je nevyhnutné, aby sa aj tieto mierne príznaky zadefinovali ako symptómy Covid-u po vzore Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá do svojho zoznamu zahrnula aj zvracanie a hnačku.

Ako môže dať telo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Verejnosť by mala byť informovaná, že aj príznaky prechladnutia, môžu znamenať, že môžete mať koronavírus. Je dôležité, aby ste počas prvých 5 dní ochorenia zostali doma, pretože vtedy ste najinfekčnejší,“ vysvetlila doktorka Sohalová.

Vedci z King’s College London (KCL) sa však s jej názorom nestotožňujú. Už dávnejšie tvrdili, že výtok z nosa pravdepodobne nebude príznak prítomnosti vírusu. Výskumníci sledujú symptómy miliónov ľudí, ktorí ich hlásia cez aplikáciu Covid Symptom Study App, no zameriavajú sa na tých, čo majú pozitívne výsledky testov. Výtok z nosa, jeho upchatie, či kýchanie medzi symptómy nezaradili. Vedci však súhlasia s tým, že bolesť hlavy a únava patria k najčastejším skorým príznakom Covidu. Ľudia často podľa nich hlásia aj bolesti hrdla, stratu chuti do jedla a dýchavičnosť.

Aké sú najčastejšie príznaky?

Aplikácia KCL celkovo zistila, že najčastejšími prejavmi u dospelých sú:

  • únava - 87%
  • bolesť hlavy 72%
  • strata čuchu 60%
  • pretrvávajúci kašeľ 54%
  • bolesť hrdla 49%

Zdravotníkov momentálne znepokojujú tri nové kmene koronavírusu, ktoré pochádzajú z Kene, Južnej Afriky a Brazílie. Údaje z Úradu pre národnú štatistiku (ONS) z minulého týždňa totiž odhalili, že ľudia, ktorí chytili variant z Kene, mali iné príznaky. Pacientov viac trápil kašeľ, bolesť hrdla, únava a bolesti svalov. Na druhej strane ich menej sužovali vysoké teploty.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPríznakyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9