MASTNÁ pochúťka NIE je až taký veľký HRIECH: Prečo striktne neodmietať SLANINU

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-08 13:00:00

Neustále počúvame upozornenia, aby sme čo najviac obmedzili konzumáciu nasýtených tukov. Nová štúdia naznačuje, že to nemusí byť až taký hriech. Konzumácia potravín, bohatých na tieto tuky, by mohla ochrániť pred určitými chorobami. 

Vedci zistili, že konzumácia potravín bohatých na nasýtené tuky, vrátane koláčov, slaniny a syrov, môže znížiť riziko akútnej pankreatitídy, ako sa zdôrazňuje na dailymail.co.uk. Americký tím analyzoval údaje od ľudí v 11 krajinách a pozrel sa na to, ako rôzne tuky konzumované rôznymi národmi - či už nenasýtené alebo nasýtené - súvisia so závažným stavom, pri ktorom sa zapáli pankreas. 

Čítajte tiež: REAKCIA tela po vypití KÁVY: Odborník vysvetlil ZÁHADU, ku ktorej dochádza po čiernom moku

Nasýtený tuk sa nachádza v masle, masti, mastnom mäse a syroch - potravinách, ktoré sa v západných krajinách konzumujú vo veľkej miere - zatiaľ čo nenasýtené tuky sa vyskytujú väčšinou v olejoch z rastlín a rýb a prevládajú v ázijskej a niektorých juhoamerických stravách. 

Paradox obezity

Vedci prišli na to, že vysoká hladina nasýtených tukov uložených okolo brušných orgánov generuje viac určitého typu molekuly, ktorá spúšťa poranenie buniek, zápal alebo dokonca zlyhanie orgánu. Oficiálnou radou NHS (Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii) je výmena nasýtených tukov za nenasýtené v našej strave, aby sa znížilo riziko srdcových chorôb. Aj keď spominaná štúdia túto radu nespochybňuje, naznačuje, že obezita môže v niektorých prípadoch ochrániť pacientov pred určitým druhom akútnych chorôb. Ide o tzv. „paradox obezity“, ktorý už bol naznačený v predchádzajúcich štúdiách. 

„Zistili sme, že vyšší podiel nenasýtených tukov v strave môže zhoršiť akútnu pankreatitídu u chudých ľudí. U jedincov s vyšším množstvom nasýtených tukov v strave je riziko nižšie,“ tvrdia vedci v správe, uverejnenej v Science Advances

Nenasýtené tuky pre srdce

NHS hovorí, že príliš veľa tukov v strave, najmä tých nasýtených, môže zvýšiť hladinu cholesterolu, čo zvyšuje riziko srdcových chorôb. 

„Ak chcete znížiť riziko srdcových chorôb, je najlepšie znížiť celkový príjem tukov a vymeniť nasýtené tuky za nenasýtené tuky,“ uvádza sa na webovej stránke NHS. "Existujú dôkazy, že nahradenie nasýtených tukov niektorými nenasýtenými tukmi môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu." 

Usmernenia od Svetovej zdravotníckej organizácie odporúčajú ľuďom prijímať menej ako 10 percent ich denných kalórií (150 kcal - 250 kcal) z nasýtených tukov a namiesto toho sa ich snažiť nahradiť nenasýtenými. Súčasné vládne pokyny Veľkej Británii tiež odporúčajú znížiť všetky tuky a nahradiť nasýtené tuky niektorými nenasýtenými tukmi, čo je spôsob, ako obmedziť prípady obezity v krajine. 

Ochranná funkcia kíl navyše

Predchádzajúce štúdie spozorovali, že by obezita mohla chrániť pacientov s akútnymi zdravotnými problémami, ako sú popáleniny, úrazy a kardiovaskulárne chirurgické zákroky. 

Obezita sa niekedy javí ako ochranná pri chorobách,“ tvrdia autori štúdie z Mayo Clinic v Arizone a z Washington University School of Medicine v Missouri. „Tento paradox obezity je opísaný predovšetkým v správach zo západnej pologule.“ 

Vplyv zloženia tukov na závažnosť ochorenia však zostal nejasný. Pre lepšie pochopenie „paradoxu obezity“ vedci vyhodnotili, ako druh tukov, ktoré konzumujú, ovplyvňuje zloženie telesného tuku a koreluje s akútnou závažnosťou pankreatitídy. 

Tím použil 20 klinických správ z 11 krajín, ktoré spájali závažnosť pankreatitídy s indexom telesnej hmotnosti (BMI) 30, čo klasifikuje obezitu. Použili tiež sedem klinických správ s BMI 25 a údaje o tukoch v potrave od Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo. Vedci zistili miernu koreláciu medzi percentom pacientov s ťažkou akútnou pankreatitídou a ich príjmom nenasýtených tukov. Ale tiež spozorovali, že závažná forma tohto ochorenia sa vyskytla u jedincov s nižším BMI v krajinách, ktoré konzumovali jedlo s menším počtom nasýtených mastných kyselín. 

Podľa vedeckého tímu viscerálny tuk (ukladaný okolo brušných orgánov) s vysokým obsahom nenasýtených tukov vedie k tvorbe viac neesterifikovaných mastných kyselín (NEFA). Tieto NEFA spúšťajú poškodenie buniek, systémový zápal a zlyhanie orgánov aj u jedincov s porovnateľne nízkymi indexmi telesnej hmotnosti (BMI). Naproti tomu viscerálny tuk s vyšším obsahom nasýtených tukov interferuje s tvorbou týchto mastných kyselín, čo vedie k ľahšej pankreatitíde.

Vysvetlenie paradoxu obezity

Vedci potom uskutočnili ďalšie experimenty s hlodavcami v laboratóriu. Testovali, ako zloženie tukov ovplyvňuje výsledky pankreatitídy. Myši kŕmili buď stravou obohatenou o kyselinu linolovú (nenasýtenú mastnú kyselinu) alebo kyselinu palmitovú (nasýtená mastná kyselina). Keď vedci vyvolali u myší pankreatitídu, po troch dňoch prežilo iba 10 percent tých, ktorí držali diétu s kyselinou linolovou. V porovnaní s 90 percentami tých, ktorí držali diétu s kyselinou palmitovou. Porovnaním myšacích tukových vankúšikov a sérových hladín mastných kyselín vedci zistili, že nasýtené tuky interagujú nepriaznivo s enzýmom pankreatická triglycerid lipáza. To vedie k nižšej produkcii škodlivých NEFA s dlhým reťazcom.

"Preto viscerálna saturácia triglyceridmi znižuje následnú lipotoxicitu aj napriek vyššej adipozite, čo vysvetľuje paradox obezity," tvrdia vedci. 

Úplné vylúčenie nasýtených tukov nie je dobré

Autori poznamenávajú, že k závažnej miere akútnej pankreatitídy u ľudí môžu prispieť aj ďalšie faktory, ktoré neštudovali, ako napríklad pohlavie, genetika a prítomnosť ďalších chorôb.

V roku 2019 tím vedcov spochybnil odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie, aby ľudia obmedzili nasýtené tuky. Vo svojom článku publikovanom v British Medical Journal tvrdili, že úplné vylúčenie nasýtených tukov namiesto zváženia všeobecnejších účinkov potravín na zdravie môže znamenať vynechanie dôležitých živín. Napríklad vajcia, tmavá čokoláda, mäso a syr majú vysoký obsah nasýtených látok, ale tiež obsahujú veľa životne dôležitých živín a vitamínov. 

Vedci tak kritizovali Svetovú zdravotnícku organizáciu za odporúčanie, aby ľudia obmedzili nasýtené tuky namiesto toho, aby boli konkrétnejší.

Vo svojej správe uviedli: „Vedecké a politické prešľapy mohli viesť k mnohým zbytočným úmrtiam na celom svete a je potrebné sa z nich poučiť.“

Fotogaléria


Tagy:
zdravie obezita slanina pankreas nasýtené tuky

2021-02-08 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia