Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ZVYK, ktorý by ste si mali osvojiť: Jedno granátové JABLKO denne SPUSTÍ tieto PROCESY v tele

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatočí s vírusmi aj chrípkou, zlepší trávenie, a aby toho nebolo málo, ešte k tomu zníži krvný tlak a cholesterol. Má dezinfekčné účinky, je plné vitamínov, minerálov aj vlákniny. Granátové jablko by sa nemalo podceňovať!

Toto tropické ovocie je plodom granátovníka, rozšírilo sa z Perzie a Ázie do celého sveta. Nekonzumuje sa celé, ale len jeho malé, červené semienka, ktoré sa nachádzajú vo vnútri. V jednom granátovom jablku ich nájdeme okolo 600, sú veľmi chutné a šťavnaté. Ak budete granátové jablko pravidelne jesť, zbavíte telo škodlivín a spomalíte starnutie, ako sa píše na webmd.com.

Čítajte tiež: OBNOVTE si poškodený PANKREAS: OHROZENÝ orgán dajú do poriadku tieto POTRAVINY

Na svedomí to má vysoký obsah antioxidantov. Ovocie sa vyznačuje pozitívnymi účinkami na tráviaci trakt, zmierňuje zápal žalúdka, bojuje s hnačkou a odstráni nadúvanie. Má protirakovinové účinky a pomáha v boji s impotenciou. Aké sú jeho ďalšie účinky na zdravie?

1. Chráni pred vírusmi a chrípkou

Granátové jablko, svojou šťavou, semenami a dokonca aj šupkou, chráni telo pred patogénmi. Najmä šťava z neho poskytuje ochranu pred vírusmi a chrípkou. Toto ovocie je skvelým zdrojom vitamínu C.

2. Znižuje krvný tlak

Granátové jablká pomáhajú vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam znížiť hypertenziu a vysoký krvný tlak. Ľudia, ktorí trpia na tieto ochorenia, by mali vypiť 240 ml šťavy denne. Pozor si treba dať na to, aby to bol 100-percentný produkt bez pridaného cukru. Granátové jablko obsahuje aj 236 gramov draslíka, ktorý pozitívne vplýva na zdravie srdca aj kostí.

ZVYK, ktorý by ste
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Zlepší problémy s trávením

Ľudia trpiaci na Crohnovú chorobu zápasia s bolesťami žalúdka a zníženou chuťou do jedla. Dôvodom je hromadenie baktérií v žalúdku, ktoré vedie k silným zápalom. Našťastie sú tu granátové jablká. Ich konzumácia znižuje tvorbu baktérií, a tým sa zmenšuje bolesť.

4. Posilňuje pamäť

Na tento pozitívny účinok granátového jablka prišiel doktor Richard Hartman so svojim tímom. Vedci podávali tabletky s obsahom tohto ovocia tým, ktorých čakala operácia srdca. Pacienti neskôr uviedli, že stav ich pamäte je 100-percentná a dokonca sú na tom lepšie ako predtým. U pacientov, ktorí tabletky neužívali, došlo k očakávanej strate pamäte ako následku operácie. Pilulky podľa doktora Hartmana pomohli vytvoriť viac neurónov v mozgu, takže konzumácia granátového jablka by mohla byť prospešná u pacientov s Alzheimerovou chorobou.

5. Bojuje s cukrovkou

Konzumácia granátového jablka znižuje oxidačný stres, ktorý je hlavnou príčinou cukrovky. Znižuje tiež hladinu zlého cholesterolu a pomáha udržiavať relatívne nízku hladinu cukru v krvi.

6. Zlepšuje zdravie kostí

Olej zo semien granátového jablka zmierňuje bolesti kĺbov. Antioxidanty, ktoré obsahuje navyše bojujú s artritídou. Konzumáciou tohto ovocia zvýši pevnosť a funkciu kostí.

Ako očistiť granátové jablko?

Dostať sa k semienkam nie je jednoduché. Jeho vrchná koža je totiž veľmi tvrdá a tuhá. Najlepší spôsob ako sa k nim dostať je, že ho prekrojíte na polovicu. Každú časť potom narežete na mesiačiky. Do misy s vodou vložte nakrojené časti a prstami oddeľte semená od šupky.

Viac o téme: Granátové jablkoOvocie ZdraviePrevenciaúčinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9