Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najčastejšie CHYBY pri starostlivosti o VLASY: Každodenné ZLOZVYKY, ktorými podporujete LUPINY!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj vás trápi biely poprašok na pleciach? Ak robíte všetko možné, aby lupiny zmizli, no tvoria sa stále viac, problém je jednoduchší než si myslíte. Pozrite sa na svoje každodenné návyky.

Lupiny sú problém, ktorý len tak ľahko nezakryjete. Trápia rovnako ženy ako aj mužov. Ich vznik spôsobuje niekoľko faktorov - nadmerná tvorba kožného mazu, premnoženie kvasiniek, či zápal pokožky. V niektorých prípadoch to môže vyústiť do seboroickej dermatitídy, ktorá okrem pokrývky hlavy napáda aj obočie, okolie nosa, či uší.

Čítajte tiež: Po prekonaní KORONAVÍRUSU ešte nič nekončí: Niektorí hlásia tento nepríjemný STAV!

Lupiny sa najčastejšie vyskytujú v období puberty a pretrvávajú do stredného veku. Niektorí ľudia však na ne trpia celý život. Existujú dva druhy lupín - mastné, čo sú žlté šupinky, ktoré nepadajú, ale zostávajú prilepené k pokožke hlavy a k vlasom a potom tie suché, biele šupinky, ktoré sú viac viditeľné a padajú z vlasov. 

Sprievodným javom, že sa vám tvorí priveľa lupín, je svrbenie, začervenanie, mastná, alebo naopak príliš suchá pokožka hlavy. Čo spôsobuje ich tvorbu? Ako sa píše na brightside.me, za lupinami môže stáť príliš časté umývanie vlasov, alebo nesprávne oplachovanie. Aké sú ďalšie príčiny?

13 príčin, prečo sa vám tvoria lupiny:

1. Vlasy šampónujete príliš zriedka alebo často

Keď si vlasy umývate len zriedka, kožný maz sa hromadí na pokožke hlavy a vytvára dokonalé prostredie pre vznik lupín. Na druhej strane, šampón by ste nemali používať každý deň. Z pokožky tak zbytočne odstránite oleje, ktoré sú potrebné na jej výživu a posilnenie a zbytočne ju vysušujete. Špecialisti odporúčajú, aby ste hlavu šampónovali vlasy aspoň každé dva alebo tri dni.

Najčastejšie CHYBY pri starostlivosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Nepoužívate kondicionér

Keď vlasy šampónujete, okrem nečistôt odstránite aj prirodzený maz. Preto je potrebné ho doplniť, a to je úlohou kondicionéru. Dodá vašim vlasom vitamíny a živiny, zvyšuje lesk a objem vlasov a tiež zabraňuje nadmernému vysušovaniu.

3. Na pokožke sa vám premnožili huby

Lupiny sú spôsobené premnožením huby malassezia, ktorá tiež spôsobuje problémy s akné. Ľudia, ktorí majú mastnejšiu pokožku, sú na ne náchylnejší. Mastné oleje sú totiž ich živnou pôdou.

4. Neoplachujete si vlasy správne

Keď si dôkladne neoplachujete vlasy, môžu sa vám premnožiť lupiny. Ak je na pokožke hlavy príliš veľa nečistôt a mazu, huby sa začnú množiť a spôsobiť nadmernú tvorbu bieleho poprašku na oblečení. V niektorých prípadoch môžu spustiť seboroickú dermatitídu.

5. Nečešete sa poriadne

Kefy a hrebene na vlasy zlepšujú cirkuláciu pokožky a odstraňujú odumreté bunky. Česaním sa zbavíte špiny, ktorá pokrýva korunu krásy. Používať by ste ju mali dvakrát denne. Pozor, príliš časté česanie vlasov môže zase viesť k ich vypadávaniu.

6. Nepoužívate správny šampón

Bežné, lacnejšie šampóny pre vysoký obsah sulfátov a parabénov môžu spôsobiť tvorbu lupín. Nájdenie správneho šampónu môže chvíľu trvať. Vsaďte na taký, ktorý je špeciálne vyrobený proti lupinám. Existujú rôzne varianty podľa liečiv, ktoré obsahujú.

7. Vlasy si upravuješ príliš často

Ak si vosky, peny, gély alebo spreje z vlasov neodstránite správne, časom sa nahromadia a vaše vlasy budú mastné a špinavé. Postupom času môže byť pokožka podráždená, suchá a môže svrbieť. Teplo a chemikálie z týchto výrobkov navyše vlasy oslabujú a spôsobujú ich lámanie.

8. Ste v strese

Keď ste v strese, na pokožke hlavy sa vám tvorí viac mazu a hromadia sa huby. Ak spozorujete, že sa u vás začali objavovať lupiny v konkrétnom časovom období, porozmýšľajte, aké udalosti sa za posledný čas stali. Vyberte sa na dlhú prechádzku, aby ste si vyčistili myšlienky, relaxujte, zacvičte si jogu.

Najčastejšie CHYBY pri starostlivosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

9. Jete príliš veľa sladkých vecí

Príliš veľa cukru môže tiež negatívne ovplyvniť zdravie vlasov vytvorením nerovnováhy hormónov v tele. Zvyšujúca sa hladina cukru v krvi spôsobí, že aj žľazy začnú produkovať viac mazu. Vaše vlasy budú mastnejšie a budú plné lupín.

10. Nestravujete sa správne

Ukázalo sa, že plnotučné mliečne výrobky a nasýtené tuky zvyšujú zápal a tvorbu kožného mazu. Vsaďte na jedlá bohaté na zinok a vitamíny skupiny B. Jedzte banány, ale nezabudnite do svojej stravy zahrnúť morské plody, orechy, avokádo a červené mäso. Sú skvelým zdrojom zinku.

11. Nehydratujete si pokožku hlavy

Suchá pokožka hlavy má tendenciu sa šúpať a svrbieť, preto ju treba hydratovať. Vždy, keď je to možné, naneste si na vlasy hydratačný krém. Nemusíte kupovať drahé výrobky. Stačí, keď zájdete do kuchyne. Vaječný žĺtok zmiešajte s bielym jogurtom, citrónom a medom a zmes naneste na vlasy. Žĺtka sú plné bielkovín a vitamínov, po ktorých vlasy túžia. Citrón má antimikrobiálne vlastnosti a jogurt je prírodný zvlhčovač.

12. Nemasírujete si pokožku hlavy

Po tom, ako použijete masku, či krém na hydratáciu pokožky hlavy, mali by ste si ju jemne premasírovať. Nemasírujte však príliš tvrdo, keďže pokožka je veľmi citlivá. Ak vás svrbí, pokúste sa odolať poškrabaniu sa. Zbytočne ju len podráždite.

13. Nepoužívate ochranu so SPF

Okrem toho, že vlasy pravidelne hydratujete, a pokožku hlavy masírujete, mali by ste ju chrániť aj pred slnečným žiarením, najmä ak máte krátke vlasy. Pokožka na hlave sa totiž môže ľahko spáliť a začnú sa tvoriť lupiny. Na trhu je dostatok prípravkov, stylingových krémov, ktoré vaše vlasy ochránia pred poškodením UV žiarením.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaLupinyVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9