Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

RADY priamo od ľudí, ktorí PREŽILI Vianoce bez výčitiek: Plno JEDLA a ani kilo navyše!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vianočné sviatky sú časom, keď sa ľahko necháme zlákať množstvom fantastického jedla a oddychom pred televíznou obrazovkou. Výsledkom párdňového hodovania s minimom pohybu sú výčitky svedomia. Skúste to tento rok inak!

Aj mnohí ľudia, ktorí počas roka na sebe tvrdo pracovali, dávali si pozor na to, čo vložili do úst a cvičili, sa neraz počas Vianoc „opustia“. Ak však nechcete pokaziť všetko, čo ste dosiahli, mali by ste sa vedome vyvarovať najčastejších vianočných chýb. Ako možno dosiahnuť rovnováhu medzi užívaním si a zachovaním určitej disciplíny? Magazín Cosmopolitan prináša niekoľko tipov od ľudí, ktorí veľmi dobre vedia, aké je to ťažké a môžu byť pre vás inšpiráciou.

Čítajte tiež: ADVENTNÝ veniec ako dôvod zdravotných ťažkostí: Negatívna ZMENA nastáva po ZAPÁLENÍ sviečok!

1. Na Štedrý deň si doprajte čokoľvek

Sarah Rumney (30), ktorej sa podarilo vďaka úprave stravy schudnúť 44 kg

Vianočné obdobie môže byť ťažké. Každý, kto sa snaží schudnúť, má jedlo a pitie všade na očiach. Mne najviac pomohlo stanovenie si hraníc. Snažte sa dodržiavať svoj režim aj počas sviatkov, no tento jeden deň si dovoľte toho viac. Ak ste doteraz na sebe makali, môžete si predsa výnimočne dopriať. Po Štedrom dni sa však vráťte k svojej rutine. Snažte sa odstrániť z dohľadu všetko, čo by vás mohlo lákať. S tým, čo vám zostalo z bohatej štedrej večere, sa podeľte alebo ešte lepšie, uvarte toľko, aby vám nezostávalo z majonézového šalátu a vyprážanej ryby na ďalšie tri dni. Nezabúdajte, že vy sa potrebujete vrátiť k svojmu doterajšiemu režimu! Nie je to ľahké, ale predstavte si ten dobrý pocit v januári, keď si poviete, že ste počas sviatkov zbytočne nepribrali.

2. Stanovte si pravidlá týkajúce sa jedla

Shona Vertue, osobná trénerka a fitness guru

Podľa nedávneho prieskumu je strava najčastejším spúšťačom pocitu viny a tesne za ňou nasleduje sebaobviňovanie sa z nedostatku fyzického pohybu. Vina ako taká nie je dobrou motiváciou. Omnoho lepšou cestou je dopriať si napríklad lahodný zákusok, na ktorý máte chuť, než sa trápiť tým, že si ho dať nemôžete. Dobré jedlo je predsa výživou nielen pre telo, ale aj pre dušu! V ten deň si však musíte dať aj obrovský tanier so zeleninou doplnený bielkovinami alebo semienkami. Jednoducho, snažiť sa o rovnováhu. 

Nazeranie na jedlo ako na „škodlivé“ môže byť neuveriteľne nebezpečné, zvlášť, keď sa domnievame, že jedno alebo niekoľko „zlých“ jedál zničí naše zdravie alebo ovplyvní náš vzhľad, čo vôbec nemusí byť pravdou. Pravda je taká, že niekoľko lahodných vianočných obedov a večerí by malo byť niečím, na čo sa tešíme a vieme, že z dlhodobého hľadiska neovplyvnia negatívne naše zdravie, pokiaľ si na nich nezačneme pochutnávať každý deň.

RADY priamo od ľudí,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Nezabúdajte na pohyb

Tancujte! Behajte! Skáčte! Nech robíte čokoľvek, len sa hýbte! Keď cvičíte, vydávate energiu a výčitky z prejedania vás nemusia trápiť. Počas vianočných sviatkov, ktoré patria najmä rodine, si doprajte pohyb všetci spoločne. Existuje veľa spôsobov, ako sa riadne zahriať a stratiť nejaké tie zbytočné kalórie. Pokiaľ váš zadok nie je po celý čas prilepený na gauči, je to dobrý štart!

4. Plánujte dopredu

Kelly Johnston, vedúca výživy a výskumu v spoločnosti zameranej na zdravý životný štýl

Je tu ročné obdobie, kedy je ľahké si dopriať  viac dobrého jedla – rôzne vianočné sladkosti, varené víno, punč, lokše, zemiakový šalát - áno, keď sa na to pozrieme z kalorického hľadiska, je to veľa. Plánovaním sa však dá tomu zabrániť. Keď vieme, že nás čaká bohatá rodinná večera, počas dňa si dáme len niečo ľahké. Keď vás čaká ťažký víkend a viete, že stoly sa budú prehýbať pod množstvom jedla, týždeň pred tým si stravu naozaj odľahčíme a budeme poctivo cvičiť.

5. Nepreháňajte, doprajte si oddych – aj od jedla

Helen Bond, konzultantka pre výživu

Vianočné obdobie je pre mnohých časom, keď navštevujú rodiny a priateľov a nie vždy svojmu telu doprajú potrebný odpočinok. Príliš málo spánku môže znížiť hladinu hormónu leptínu riadiaceho chuť k jedlu a zvýšiť hladinu hormónu ghrelínu, ktorý mozgu hovorí, že treba jesť, a nie vždy len zdravé potraviny. Takže to, čo potrebujete, je správna miera aktivity a oddychu. Tento rok to vzhľadom na opatrenia pre koronavírus vyzerá tak, že tých návštev a večierkov si toľko neužijeme. Aspoň organizmus sa nám za to poďakuje. 

6. Aj vianočné jedlo je iba jedlo

Charlotte Mears (27), ktorá schudla vďaka zdravej výžive a cvičeniu vyše 30 kg

Povedala som si, že na Vianoce sa obmedzovať nebudem a doprajem si všetko, čo budem chcieť. Ale v hĺbke duše mi to až tak jedno nie je, prečo by som pre jedlo ohrozovala svoju snahu byť štíhlejšia? Vianočné jedlo je len jedlo! Vianoce sú iba deň. Užite si ho vo všetkých smeroch, ale ja nedokážem sabotovať všetko to, čo som doteraz pre chudnutie urobila. Dobre si premyslite, čo je pre vás dôležitejšie - tých pár okamihov blaženosti, keď si doprajete všetko, na čo máte chuť, prehltnete to a je to preč alebo celoživotný cieľ cítiť sa vo svojej vlastnej koži úžasne, zdravo a sebavedomo...

RADY priamo od ľudí,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Nekupujte vianočné jedlá príliš skoro

V obchodoch je všetko, čo sa týka Vianoc, už začiatkom novembra, ak nie aj skôr. Je lákavé využiť rôzne zľavy a zásobiť sa dopredu. Často je to však kontraproduktívne, lebo ani si neuvedomíte a začnete sa „napchávať“ skôr, než by ste mali a možno budete musieť tú istú vec dokúpiť tesne pred Vianocami, keďže ste ju už stihli zjesť...

8. Jedzte z menších tanierov

Abby Broell, osobná trénerka

Svoju cestu za zdravím som začala pred pár rokmi iba týždeň pred vianočnými sviatkami, takže viem, aké ťažké to môže byť! Jedným tipom je používať pri jedle menšie taniere. Ľudia majú na Vianoce tendenciu naplniť celý tanier a keď si zoberiete menší, jednoducho budete mať menšiu porciu bez premáhania sa. Dôležité je snažiť sa pomalšie jesť, aby signál, že už stačilo, stihol prísť do mozgu skôr, než si pôjdete štvrtýkrát pridať!

Najlepšou radou, ktorú môžem komukoľvek na jeho ceste za zdravím dať, je upraviť svoje myslenie a mať perspektívu. Namiesto sústredenia sa na to, čo „nemôžete“, sústreďte sa na svoje ciele. Vianoce nemusia byť iba o prejedaní sa, ale aj o čase s rodinou, na ktorý vám zostanú spomienky spojené so zdravím a pevnou vôľou!

Viac o téme: ZdravieJedloChudnutieVianoce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9