Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

NEGATÍVNY účinok zdravej náhrady cukru na ČREVO: Toto robí STÉVIA s telesným ORGÁNOM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo mnohí odborníci zvyčajne považujú stéviu za bezpečnú náhradu cukru, najnovší výskum naznačuje, že môže mať určité nevýhody, ktoré súvisia s dôležitým telesným orgánom.

Náhrady cukru vítajú hlavne tí, ktorí majú problémy s cukrovkou a potrebujú si kontrolovať hladinu cukru v krvi, ale aj tí, ktorí chcú shudnúť a viac si strážiť príjem kalórií. Môžu siahnuť po umelých sladidlách, vrátane sukralózy, aspartámi a sacharínu, alebo sú k dispozícii xylitol a erytritol. Mnohí však majú radšej prírodnejšiu formu.

Čítajte tiež: Doprajte si JEDLO VEČER bez toho, aby ste zhrešili: Populárna PRÍLOHA k mäsu ako USPÁVANKA!

Jedným z nich je stévia, ktorú ľudia používajú ako sladidlo už stovky rokov. Táto rastlina bola objavená pôvodne v Brazílii a Paraguay a teraz ju pestujú po celom svete, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Stévia je až 300-krát sladšia ako stolový cukor, takže na dosiahnutie sladiaceho účinku je potrebné len veľmi malé množstvo. Zdá sa, že stévia nemá chybu. Alebo to tak nie je? 

Negatívny vplyv na črevá

Vedci z Ben-Gurionovej univerzity v Negeve (BGU) v izraelskej Beershebe sa v jednej štúdii zamerali na toto prírodné sladidlo. Ich objavy naznačujú, že stévia môže mať negatívny vplyv na zdravie čriev! Vedecký tím skúmal dve formy stévie: komerčne dostupný bylinkový doplnok a purifikovaný extrakt zo stévie. Pozreli sa na to, ako rôzne formy stévie ovplyvňujú komunikáciu baktériíí v čreve. 

Črevo má tzv. dráhy quorum sensing QS (kvórum snímajúce baktérie). Tieto dráhy umožňujú molekulám baktérií vzájomnú komunikáciu, čo je dôležité z hľadiska mikrobiálnej regulácie. Vedecký tím zistil, že bylinkový doplnok stévie mal „inhibičný účinok na bakteriálnu komunikáciu“. Vyčistený extrakt zo stévie ukázal „molekulárnu interakciu a možné prerušenie niektorých foriem bakteriálnej komunikácie“.

NEGATÍVNY účinok zdravej náhrady
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je potrebný ďalší výskum

Zatiaľ čo štúdia ukazuje, že stévia môže prispievať k nevyváženému črevu, ani jedna forma stévie nevykazovala dôkazy o zabíjaní baktérií v čreve. 

Vedúca výskumná pracovníčka Dr. Karina Golbergová, ktorá je súčasťou oddelenia biotechnologického inžinierstva BGU Avram a Stella Goldstein-Goren, komentovala tieto zistenia: "Toto je počiatočná štúdia, ktorá naznačuje, že je potrebný ďalší výskum skôr, ako potravinársky priemysel nahradí cukor a umelé sladidlá stéviou a jej extraktmi."

Vedci plánujú podrobnejšie študovať stéviu a pomocou svojich zistení formulovať pokyny pre príjem stévie.

„S odkazom na účinky, identifikované v našej štúdii a rastúcu spotrebu stévie naliehavo žiadame, aby sa uskutočnilo viac štúdií, ktoré pomôžu ďalej objasniť účinky týchto sladidiel a upravia najvyššie denné dávky odporúčané v súčasnosti,“ píšu autori štúdie.

Viac o téme: CukorSladidloČrevoStévia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9