ADVENTNÝ veniec ako dôvod zdravotných ťažkostí: Negatívna ZMENA nastáva po ZAPÁLENÍ sviečok!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-13 06:00:00

Tretia adventná nedeľa znamená tretiu zapálenú sviečku na adventnom venci. Viete však, na akých sviečkach vám horí plamienok? Môže to totiž ovplyvniť vzduch v miestnosti a tým aj zdravie členov domácnosti!

Blížiace sa Vianoce nám najviac pripomínajú adventné vence. Dotvárajú príjemnú atmosféru a sú dekoráciou, ktorá skrášli príbytok. Buď sa dajú kúpiť hotové vence, alebo si ich môžete vyrobiť doma. Fantázii sa medze nekladú. Ihličie, cezmíny, gaultérie, šišky či vianočné gule. To všetko sa dá použiť na výrobu adventného venca. Najdôležitejšie sú sviečky, pri ktorých treba byť obozretný a dávať si pozor na ich výber. Vonné sviečky alebo tie bez parfumácie? Jedny z nich by mohli ovplyvniť ľudské zdravie!

Čítajte tiež: NEGATÍVNY účinok zdravej náhrady cukru na ČREVO: Toto robí STÉVIA s telesným ORGÁNOM

Vianoce ako koktejl chemikálií

Väčšina ľudí zvykne nahrádzať vôňu Vianoc tou syntetickou. Málokto však vie, aké chemické látky sa za ňou skrývajú. Hoci väčšina týchto látok nemá výrazný vplyv na ľudský organizmus, zmena nastáva vtedy, keď sviečky zapálite. Horením sa niektoré z nich môžu zmeniť na polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré sa spájajú s rakovinotvornými účinkami. A tak sa najkrajšie sviatky v roku môžu zmeniť len na akýsi koktejl chemikálií.

Aby toho nebolo málo, klasické sviečky, ktoré zoženiete bežne v obchodoch, môžu byť vyrobené z parafínu, ktorý sa vyrába z ropy. Ak takúto sviečku zapálite, vdýchnete zmes rôznych chemických látok. Hoci na sebe nemusíte spozorovať žiadne ťažkosti, iné to môže byť u malých detí. Vonné sviečky môžu spustiť celý rad zdravotných problémov, dokonca môžu vyvolať astmatické záchvaty a problémy u alergických detí.

Pozor na knôty

Opatrní treba byť aj na niektoré dovážané sviečky, prevažne z Číny. Okrem toho, že môžu byť parfumované, treba si všímať aj knôty. Niektoré z nich môžu mať toxické olovené knôty, ktoré sú napr. v USA zakázané. Zákaz navrhla Komisia pre bezpečnosť spotrebiteľských výrobkov v USA, podľa ktorého sa nemôžu predávať sviečky s týmto knôtom. Neviete, ako spoznať či je knôt olovený? Je to jednoduché. Šúchajte papier na hrote nespáleného knôtu sviečky. Ak ste spozorovali na papieri svetlo-šedý ceruzkový odtlačok, ide o olovené jadro. 

Ako vyzerajú bezpečné sviečky? 

  • Čisté sójové sviečky vyrobené zo sójových bôbov nie sú na rozdiel od tých parafínových toxické.
  • Neparfumované sviečky sú lepšie.
  • Dobre urobíte, ak si tiež vyberiete prírodné stearínové sviečky z palmového kryštalického vosku.
  • Sviečky s knôtom, ktorý je vyrobený z bavlny alebo kombinácie bavlny a papierového jadra je jasnou voľbou.
  • Siahnite príp. po sviečkach s kovovým knôtom zo zinku a cínu.
  • Dajte prednosť tenkým knôtom.

Prirodzené vône vyhrávajú

Ak sa odmietate ukrátiť o príjemnú vôňu, ktorá pripomína Vianoce, pokojne si ju užívajte. Avšak, všetko s mierou. Najlepšie sú však prirodzené vône z rozkrojeného citrónu a pomaranču. Alebo si môžete dať na radiátor šupky z tohto ovocia. Existuje veľa spôsobov, ako si nechať rozvoňať svoj príbytok o príjemné vône, ktoré nikomu neuškodia a zároveň pripomínajú najkrajšie sviatky v roku. 

Fotogaléria


Tagy:
sviečka adventný veniec advent zdravie

2020-12-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia