Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekári upozorňujú na TREND v uliciach: Zbytočný HAZARD, ktorý sa vám môže nepríjemne VYPOMSTIŤ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Elektrické kolobežky zažívajú momentálne boom po celom svete. Okrem času, ktorý by ste inak strávili v preplnenej hromadnej doprave, ušetria aj vašu peňaženku, nehovoriac o tom, že sú ekologické. Lekári však zdvíhajú varovný prst, pri nesprávnom používaní môžu byť nebezpečné.

Ekologické, ale nebezpečné

Pri jazde na elektrickej kolobežke je nutné dodržiavať určité pravidlá. Niektorí ľudia však na to zabúdajú a vystavujú nebezpečenstvu nielen seba, ale aj svoje okolie. Ako sa píše na medicaldaily.com, najnovšia štúdia, ktorá bola zverejnená v časopise JAMA Emergency Medicine, zistila, že od roku 2014 do roku 2019 sa len v USA na kolobežkách zranilo 71-tisíc ľudí, ktorí skončili na pohotovosti. 

Čítajte tiež: To, čo dovoľuje stredomorská DIÉTA, môže viesť k INFARKTU: Prečo zvážiť pitie VÍNA!

Medzi najčastejšie zranenia patrili zlomeniny končatín, či dislokácie ramena,“ konštatoval ortopedický chirurg Eric Wagner.

Už to nie je detská zábavka

Kolobežky, ktoré kedysi boli považované za detskú zábavu, sa zmenili na obľúbenú formu prepravy dospelých. Na rozdiel od tých detských, majú motor a pohybujú sa oveľa rýchlejšie. Niektoré dosahujú dokonca rýchlosť 50 kilometrov za hodinu. Ich popularita rastie zo dňa na deň. Vyzdvihujú ich najmä ekologickí aktivisti, keďže neškodia totiž životnému prostrediu. 

Hoci ich používanie je pre mnohých zábavné a neškodné, v niektorých prípadoch sa nekontrolovateľná jazda môže skončiť tragicky. Vlani zahynula vo Veľkej Británii populárna moderátorka Emily Hartridgeová po tom, ako ju pri jazde na elektrickej kolobežke zrazilo nákladné auto. Väčšie šťastie mal 50-ročný Adam Roberts z Atlanty, ktorý po páde z kolobežky utrpel zranenia. Najskôr si síce myslel, že po páde sa zranil len nad ľavým okom a natiahol si šľachy na ľavej ruke, potom však zistil, že nevie poriadne hýbať pravou rukou.

MRI vyšetrenie odhalilo, že mám vytrhnutý ramenný kĺb a musel som podstúpiť chirurgický zákrok, kde mi pomocou doštičiek a skrutiek rameno opäť nasadili,“ konštatoval Roberts.

Lekári upozorňujú na TREND
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dodal, po 12 týždňoch terapie a poctivého cvičenia sa mu do ruky vrátila ohybnosť na 85 percent.

Rastie počet zranených

Štúdia zistila, že počet nehôd na elektrických kolobežkách sa medzi rokmi 2018 a 2019 takmer zdvojnásobil. Najčastejšie išlo o poranenia hlavy, pričom polovica z nich boli traumatické poranenia mozgu. Medzi ďalšie zranenia patrili zlomeniny zápästia a rúk, ako aj dolných končatín a poranenia hrudníka a brucha. Najviac úrazov sa podľa doktora Wagnera stalo mužom vo veku od 15 do 39 rokov. 

Predchádzajúce výskumy zistili, že príčinou niektorých nehôd na elektronických kolobežkách bolo užívanie návykových látok, najčastejšie išlo o alkohol. Hoci sa nová štúdia nezamerala na nehody a spojitosť s alkoholom, doktor Wagner je presvedčený, že tento neduh má na počet úrazov vplyv.

„Keď sa prechádzate mestom, vidíte pred barmi množstvo kolobežiek a ľudí, ktorí spokojne popíjajú,“ konštatoval.

Mnoho ortopédov je presvedčených, že úrazy na elektrickej kolobežke vznikajú aj preto, lebo ľudia nepoužívajú prilby. Hoci nie sú povinné, tí, ktorí na nich jazdia, by mali ich používanie zvážiť. Podľa doktora Wagnera sú elektrické kolobežky nebezpečné a ľudia by ich nemali používať.

„Možno vyzerajú neškodne, ale ľudia si na nich môžu veľmi ublížiť, alebo ohroziť na živote ostatných účastníkov premávky,“ myslí si.

Ak sa už rozhodnú, že ich budú používať, mali by podľa neho jazdiť opatrne a ohľaduplne voči svojmu okoliu.

Aké sú zásady správneho jazdenia na kolobežke?

  • noste prilbu
  • jazdite na spevnenom povrchu
  • nechoďte do hustej premávky
  • nepoužívajte kolobežku na preplnených chodníkoch
  • vyhnite sa hustej premávke
  • jazdite triezvi
  • jazdite sami
  • nehazardujte
Viac o téme: NehodyZdravieZranenieElektrické kolobežky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9